Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
otóż zastanawiam się nad kupnem kolumn do podłączenia pod TV do oglądania filmów i sporadycznej muzyki.
Zastanawiałem się nad Voice Kraft 7620 ale możecie polecic mi również inne modele

Kolumny frontowe:
Wymiary: wysokość 105cm, szerokość 21cm, głębokość 33cm
Moc muzyczna 220W
Moc nominalna RMS 120W
Pasmo częstotliwości 20 ? 20kHz
Skuteczność 90dB
Impedancja 4 ohm
Waga 16kg
1x głośnik średniotonowy 16cm
4x głośnik 16cm nisko-średniotonowy
głośnik wysokotonowy cewkowy

Kolumna centralna:
Wymiary: wysokość 15cm, szerokość 46cm, głębokość 17cm
Moc muzyczna 120W
Moc nominalna RMS 40W
Skuteczność 88dB
Impedancja 4 ohm
Waga 3kg
2x głośnik 12cm średnio-niskotonowe
1x głośnik wysokotonowy cewkowy

Satelity:
Wymiary: wysokość 22cm, szerokość 15cm, głębokość 15cm
Moc muzyczna 120W
Moc nominalna RMS 40W
Skuteczność 88dB
Impedancja 4 ohm
Waga 2kg
głośnik 12cm średnio-niskotonowy
głośnik wysokotonowy cewkowy

Poszukuję do tego jakiegoś w miarę taniego, dobrego wzmacniacza. Czekam na wasze propozycje, jestem otwarty zarówno na nowe, jak i używane sprzęty. Cena do 400zł.

Edit: Co myślicie o wzmacniaczach Panasonic SA-HE7, Pioneer VSX-415/416, Sony STR-DE435/375, Technics SA-GX350/SA-EX300/SA-EX700, Yamaha RX-V470. Któryś z nich da radę przy tych kolumnach? Osobiście najbardziej byłbym skłonny do Technicsa, gdyż miałem do czynienia już z tą firmą.

Zastanawiałem się też, czy nie lepszy będzie zestaw stereo VK 965 lub 885
Tutaj specyfikacja 965

Cechy konstrukcji: zestaw 2 kolumn
Moc muzyczna: 250 W
Pasmo przenoszenia: 40 - 20 000 Hz
Moc nominalna: 200 W
Skuteczność: 100 dB
Wymiary: (szer. x wys. x głęb.)
Front: 38,5 x 36,3 x 110,3 cm

Tutaj 885

Cechy konstrukcji: zestaw 2 kolumn
Moc muzyczna: 220 W
Pasmo przenoszenia: 40 - 20 000 Hz
Moc nominalna: 90 W
Skuteczność: 90 dB
Wymiary: (szer. x wys. x głęb.)
Front: 37.3 x 35.3 x 93.8 cm

Do tych kolumn także poszukiwałbym jakiegoś wzmacniacza/amplitunera. Proszę wszystkich o porady.
Napisano
Ile możesz łącznie przeznaczyć na 5 kolumn oraz amplituner kd?
Na jakiej powierzchni ma to grać?

Odradzałbym zarówno kolumny VK (oraz jeszcze pare innych mało firmowych zestawów) jak i zakup najtańszych modeli amplitunerów kina domowego. 400zł to ciut mało, ale między 500zł a 600zł już wystarczy icon_wink.gif
Zarówno SONY jak i Pioneer czy Yamaha to wg mnie minimum (minimum przy braku wystarczających środków!, a nie wybór optymalny) drugi lub trzeci model od dołu - czyli Sony to seria 5xx lub lepiej 6xx, a Pioneer to 51x lub lepiej 81x.

Jeżeli nie wyrabiasz się na ciut droższy amplituner - to lepiej kup na początek tylko 2 kolumny frontowe, a za jakiś czas dokupisz centralny oraz satelity.
Poza tym wracając do kolumn - lepiej poszukać coś z tańszych modeli Jamo, Kody lub Tonsilu ... niż pakować się w takie wynalazki.
Można też znaleźć coś ze starszych modeli kolumn regałowych JVC, Pioneera, Technicsa, Yamahy itp. Będzie to grało przyzwoicie i porównywalnie cenowo.

Pozdrawiam
Napisano
Dziękuję za odpowiedź.

Łącznie za wszystko chciałbym zmieścic się w granicach 1000zł.

Pokoje mam 2 połączone ze sobą przejściem, razem jest ok. 20m2, jednak pokój w jakim stałyby kolumny ma ok. 12m2.

Co myślisz o tej aukcji?

PS. Chyba wstrzymam się do nowego roku i kupię coś, czego nie będę żałował. Wolę poczekac i cieszyc się z wrażeń, niż w pośpiechu kupic byle co icon_wink.gif
Napisano
Jakiej aukcji? Nie podałeś żadnej informacji dotyczącej aukcji...

Na takiej powierzchni można się zastanawiać nad mniejszymi kolumnami - zarówno z przodu jak i z tyłu kolumny podstawkowe.
No ale jak słusznie zauważyłeś - warto jeszcze troche dozbierać...
No chyba ze na początek wystarczy Ci amplituner oraz 1 para kolumn w łącznej cenie koło tysiąca....

Pozdrawiam
Napisano
Przepraszam, zapomniałem wkleic link do aukcji icon_wink.gif

O tą mi chodziło: http://allegro.pl/glosniki-koda-av988fcs-a...1298319096.html

Jednak narazie wstrzymam się z zakupem, znalazłem na strychu stare kolumny Diory ZgB-30, skombinowałem wzmacniacz Technics'a od znajomego za piwko i przyznam się, że mimo wieku i naderwanego zawieszenia górnego przy głośnikach, grają one całkiem przyzwoicie i myślę, że wytrzymam do następnego roku ;]

Dzięki za pomoc.