Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

To moj pierwszy post na forum, wiec kłaniam się podwójnie.

Mam takie pytanie i prośbę o pomoc. Moj Tato niedawno kupił amplituner Yamaha RX-V367. Dzis probujemy go podlaczyc do głośników, które Tacie zostały po zestawie Technics SA-EH600. Zestaw ten ma głośniki główne z podłączeniami na 4 żyły - widać to na tym obrazku: http://img194.imageshack.us/img194/6765/p1010055g.jpg

a amplituner ma wyjścia na głósniki główne dwużyłowe:
http://nowetrendy.pl/html/images/news/800/rx-v367_back.jpg

Ciekawe jest to, że po podłączeniu mikrofonu do kalibracji te głośniki szumią, ale po włączeniu Tunera - nie ma żadnego dźwięku.

Co robimy źle? Czy możliwe jest poprawne podłączenie tych głośników do tego amplitunera? Probowaliśmy już wielu kombinacji i niestety bez powodzenia. Bedziemy bardzo wdzięczni za wskazówki.

Pozdrawiam,
rfk
Napisano
Niestety nie da się podłączyć tego prawidłowo, w Technicsie był realizowany tzw. bi-amping, Yamaha nie daje takiej możliwosci. Czysto teoretycznie możnaby złączyć żyły wychodzące z kolumny (+ z +, - z -), ale jak tak to zrobisz to spadki impedancji będą bardzo duże i może to grozić spaleniem wzmacniacza...

Proponuję kupić inne kolumny. Tak swoją drogą to nie chcę krakać, ale możesz się zawieść, jeśli chodzi o jakość dźwięku...
Napisano
To nie jest chyba takie proste, konstruktorzy zestawu założyli, że ma to grać w bi-ampingu i tyle. Nie mogę tego stwierdzić na 100%, ale mam wrażenie, że impedancja jest dopasowana do podwójnego zasilania i podłączenie tego razem byłoby równoważne z podłączenie dwóch kolumn pod jedno wyjscie, a chyba wiemy, że to stwarza niebezpieczeństwo. Z drugiej strony sekcja wysokotonowa nie wytwarza dużych obciążeń, więc można próbować... mimo tego ja bym się jednak rozejrzał za czymś nowym icon_smile.gif