Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, posiadam wieżę Technics'a. Ma już swoje lata, miała też swoje głośniki, ale w tajemniczych okolicznościach zginęły i wieża stoi bez nich. Chcę ją przywrócić do życia, ale nie wiem jakie głośniki potrzebuję. Podam specyfikację wieży, która składa się z kilku "częśći".
Stereo Synthesizer Tuner ST-X302l
Stereo Integrated Amplifier SU-X102
Stereo Graphic Equalizer SH-E51
Compact Disc Player SL-PJ28
Do wieży posiadam jeszcze pilot i nic więcej, nie mam instrukcji, żeby spojrzeć jakie głośniki były do niej dołączone.
Jakie głośniki powinienem kupić? Po prostu chciałbym być zadowolony z jakości dźwięku.
* Jest możliwość podłączenia tej wieży do komputera?

Pozdrawiam i czekam na sugestie.
Napisano
Myślę, że do takiej wieży najlepiej poszukać jakichś kolumn technicsa. Na allegro jest troszkę http://allegro.pl/listing.php/search?strin...p;category=1320
Myślę, że większość się sprawdzi, poszukaj podobnych wielkością, mocą do tych co miałeś. Oczywiście można podłączyć sprzęt pod komputer. Z tyłu Amplifiera powinna być chinche i wejście aux. Kupujesz taki kabelek chinch-jack i podpinasz. Tutaj masz przykładowy z allegro http://allegro.pl/kabel-1x-wtyk-jack-3-5-2...1349206268.html
Napisano
MyWooz, wieża, którą posiadasz pochodzi z okresu 1991-1992. Segmenty, które wymieniłeś były stosowane w dwóch kolejnych następujących po sobie seriach produkcyjnych. Kolumny, które były z tymi zestawami stosowane, to kolumny oznaczone symbolem SB-CS6. Były to kolumny trójdrożne z głośnikiem basowym o średnicy 18 cm, ośmioomowe, o mocy 60 W (mocy muzycznej 120 W).

W kolejnej serii produkcyjnej, model SB-CS6, zastąpiono modelem SB-CS65, jednak były to te same kolumny, miały te same parametry, drobna różnica dotyczyła wymiarów, małych różnic wizualnych i wagi (ważyły 0,2 kg więcej). Poszukaj na aukcjach, może się trafią. Wówczas miałbyś zestaw z oryginalnymi, dedykowanymi pod niego kolumnami. Nie znaczy to jednak, że nie możesz kupić innych kolumn. Oczywiście, jak najbardziej tak.

Pozdrawiam,
icon_smile.gif
Napisano
Aha, no to nie jest źle właściwie icon_smile.gif
około 250zł jeszcze byłbym w stanie za nie dać.
Moim pytaniem następnym jest, jesli to jest sprzet 20 letni, to czy jak kupię nowe głośniki, wszystko będzie chodzić, to jest szansa, że coś w wieży się uszkodzi? Żebym znowu z nią nie szedł do naprawy, bo to się mija z celem i wtedy sobie odpuszczę icon_wink.gif
Podobno ta wieża jest składana ręcznie, więc powinna być solidnie wykonana, ale czy będzie niezawodna?

Dziękuję za powyższe posty, rozświetliły mi drogę icon_wink.gif
Napisano
A ja odradzam głośniki Technicsa, to nie są dobrze brzmiące kolumny. Zdecydowanie lepiej kupić jakieś inne dobrej marki specjalizującej się w produkcji kolumn głośnikowych. Budżet ciut mały, bo jakie-takie kolumny jednak trochę kosztują, ale podejrzewam, że nawet za tę cenę powinny zabrzmieć lepiej, niż rzeczone Technicsy. Nie wiem tylko jakiej wielkości masz pokój i jakiej muzyki słuchasz. Ręcznie składana wieża? icon_lol.gif Chyba ręcznie wkładana do pudełek. To nie wzmacniacze lampowe, czy produkty niewielkiej manufaktury. Ale sprzęt Technicsa jest raczej trwały. Niezawodne nie są nawet Rolls-Royce. Nie ma takiej rzeczy na tym świecie.
Napisano
No tak kolumny technicsa to nic specjalnego ale do wieży technicsa to i lepsze kolumny chyba nie wiele dadzą, bo i wieża raczej przeciętnie zagra. Dlatego też proponowałem dobranie do zestawu. W tej cenie np na allegro jest na pewno sporo lepszych kolumn niż technics icon_smile.gif