Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Jako że jestem nowy na forum to na początek się przywitam
Więc witam wszystkich!

A teraz do tematu.
Więc tak poszukuję dobrej karty dźwiękowej do mojego pc. Kwota jaką moge przeznaczyć to 850 złotych. Główne zastosowania karty to muzyka (odsłuch), filmy i gry (gry na słuchawkach oczywiście i dodam że dużo grywam)
Najlepiej żeby karta było na PCI-e. Wstępnie wybrałem sobie takie dwa modele Sound Blaster X-Fi Titanium HD i Auzen X-Fi HomeTheater HD co sądzicie o tych kartach i czy coś lepszego w tym przedziale cenowym polecicie?
Napisano
Słuchawki najprawdopodobniej będą od firmy Roccat model Kave a głośniki mam jeszcze stare Creative T7900 7.1 ale zamierzam je zmienić tylko jeszcze nie wiem na jakie. W tej chwili interesuje mnie zakup karty. Jeszcze ewentualnie taka karta Auzentech X-Meridian 7.1 2G tylko że ona nie jest na PCI-e

PS. Temat słuchawek nadal jest otwarty więc jak macie jakieś propozycję to bardzo proszę. Kwota jaka mogę przeznaczyć na słuchawki to tak 350 złotych ważne żeby w słuchawkach było dobre pozycjonowanie dźwięku w grach. I jakiś mikrofon możecie polecić tez dobry
Napisano
Jakis model Xonara ma w sobie wzmacniacz sluchawkowy. Najlepiej gdybys wyprobowal wszystkie te karty. Uslyszysz wowczas jaki jest dzwiek, ale przede wszystkim sprawdzisz czy karta nie przeszkadza w grach przez np zle sterowniki. A moze sie takie cos zdarzyc.
Napisano
Ja bym się skierował w stronę ASUSa chyba. W tej kwocie masz do wyboru dwa najwyższe modele, Essence STX, albo HDAV1.3. Różnice to oczywiście cena, jakość przetworników D/A (HDAV ma trochę lepsze), wyjscie słuchawkowe (wygrywa Essence), możliwości połączeniowe (Essence wielokanałowe tylko cyfrowe wyjscia, głośniki komputerowe raczej tego nie obsługują <poza topowymi modelami CREATIVEa i LOGITECHa, ale ich nie warto kupować>) oraz ilość zajmowanych miejsc z tyłu kompa (HDAV ma dwie płytki).
Nie wiem co o tym sądzisz, w przypadku zakupu Essence'a musisz się liczyć z przymusem wymiany głośników... i na to trzeba będzie przeznaczyć przynajmniej 1000zł.
  • 2 weeks later...
Napisano
Cytat

Ja bym się skierował w stronę ASUSa chyba. W tej kwocie masz do wyboru dwa najwyższe modele, Essence STX, albo HDAV1.3. Różnice to oczywiście cena, jakość przetworników D/A (HDAV ma trochę lepsze), wyjscie słuchawkowe (wygrywa Essence), możliwości połączeniowe (Essence wielokanałowe tylko cyfrowe wyjscia, głośniki komputerowe raczej tego nie obsługują <poza topowymi modelami CREATIVEa i LOGITECHa, ale ich nie warto kupować>) oraz ilość zajmowanych miejsc z tyłu kompa (HDAV ma dwie płytki).
Nie wiem co o tym sądzisz, w przypadku zakupu Essence'a musisz się liczyć z przymusem wymiany głośników... i na to trzeba będzie przeznaczyć przynajmniej 1000zł.

I chyba muszę w stronę asusa ponieważ płyta główna która mam ma tak umieszczone małe złączę pci-e że kart wymiarów titanium hd nie wejdzie ponieważ przeszkadza chłodzenie chipset. Chyba zakupie Essence ST bo zbiera lepsze opinie niż STX i dokupię nakładkę Xonar H6 i będzie git.