Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam mam pytanie odnośnie zestawu głośników do domowego zestawu audio? Udało mi się kupić wzmacniacz Cambridge Audio A5 i teraz staram się dopasować jakoś zestaw głośnikowy. Wiem ze temat jest dość delikatny i nikt nie powie konkretnie co będzie najlepsze, ale proszę o jakieś naprowadzenie na konkretne modele wtedy sobie poszukam, posłucham i porównam. Dodam że słucham muzyki raczej gitarowej i żywej. Fajnie jak by taki zestaw nie wymagał głośnego rozkręcania żeby grał w pełni swoich możliwości. Nie oczekuje wielkiego basu i wielkiej mocy. Szukam ładnego brzmienia które odda mi jak najlepiej dziwek który twórca zarejestrował w studiu bez niepotrzebnego przerysowywania. Finansowo myślę ze 1500zl. Proszę o wsparcie icon_smile.gif
Napisano
Jeżeli szukasz coś co nie wymaga podkręcania wzmacniacza żeby grało dobrze to polecam Ci Audio Academy Pheobe II link. Miałem okazję ich słuchać i myślę, że spełnią Twoje oczekiwania w 100% icon_smile.gif Nie wiem jak to się zgra z CA ale myślę, że powinno być całkiem całkiem. Zostanie Ci 400zł na jakiś CD i kabelki icon_smile.gif
Napisano
Także mam pytanie lecz zamiast tworzyć nowy temat postanowiłem dopisać się tutaj. Posiadam dwie starutkie kolumny Unitry, na nalepce mają takie oto oznaczenia:
ZGZ-20/4-H5
25W 4om
Jakość dźwięku jest jak dla mnie zadowalająca lecz wolałbym trochę lepszy bas. Wymyśliłem sobie coś takiego (ale nie wiem czy to jest możliwe i dlatego właśnie tutaj piszę), żeby dokupić do nich głośnik centralny (z 2.0 zrobić 2.1), niskotonowy, który posiadałby wzmacniacz, zwrotnicę oraz tym podobne do rozdzielania pasm częstotliwości. Jestem raczej zielony w temacie więc prosiłbym o pomoc i radę. Czy mogę gdzieś takowy głośnik dostać, w skrócie aby miał dobrej jakości bas, dało się do niego podłączyć 2 boczne głośniki a potem całość do odtwarzacza i ew. dodatkowego zasilania.
Napisano
Myślę, że lepszym rozwiązaniem będą dwie kolumny zamiast takiego kombinowania icon_smile.gif Do muzyki klasyczne stereo jest najlepsze, a jakiej muzyki słuchasz? Jak tak bardzo ważny jest bas to może lepiej jakiś subwoofer?
Napisano
No więc to są dwie kolumny;] o takich oznaczeniach (na obydwu) jakie zapisałem powyżej. Wielu rodzajów muzyki słucham a bas jest dla mnie dość istotny gdyż uwielbiam DubStep. Subwoofer- no nie wiem, może i by mógł;p pytanie jaki Byś mógł mi polecić i jaka by była różnica między subwooferem a głośnikiem o opisanej przeze mnie konstrukcji. I- czy jeden bądź drugi rodzaj głośnika dałoby radę kupić bez zestawu?
Napisano
zgranie subwoofera z kolumnami nie jest rzeczą prostą, a już na pewno nie tanim kosztem
najprościej będzie jak po prostu zmienisz te kolumny (nie najwyższych lotów), najlepiej na coś z dużym przetwornikiem niskotonowym (niekoniecznie oznacza on mocny, podbity bas - raczej swobodny, przyłoży kiedy potrzeba)
zerknij na to, co poleciłem koledze w tym wątku
http://forum.audio.com.pl/Kolumny-do-2200zl-t23366.html