Nitros Napisano 23 stycznia 2011 Napisano 23 stycznia 2011 Witam!Posiadam sprzęt:Gramofon Unitra Fonica Wzmacniacz Fisher rs-140.Żeby podłaczyć jedno do drugiego musialem wymienić wtyczke gramofonu, okrągła z pięcioma dziurami, trudno mi powiedzieć co to jest. Podłaczyłem dwa czincze, i niby wszystko chodzi, ale tylko jednego z czinczy moge podłaczyć pod wejście phono. Przy podłaczeniu obu natychmiast mam megabzyczenie, chyba jakieś sprzężenie. W zasadzie drugiego czincza musze włożyć do jakiegokolwiek innego wejścia, byle nie phono, bez podłączenia go gdzieś tak czy siak jakieś sprzężenie jest. Zastanawiam się w czym problem, jednak drugiego sygnału troche brakuje, poza tym stereo nie działa. Prosze o propozycję jak to rozwiązać.Dzięki z góry Odpisz, cytując
RoRo Napisano 23 stycznia 2011 Napisano 23 stycznia 2011 To okrągłe gniazdo z 5 bolcami po okręgu to gniazdo typu DIN (takie samo jak w starych klawiaturach komputerowych...). Z gramofonu wychodzi Ci kabel DIN czy kabel zakończony podwójnym cinch?Jakie gniazda masz we wzmacniaczu?Podłączaj gramofon tylko do gniazda PHONO we wzmacniaczu, pozostałe gniazda mają inne poziomy napięć.Poza tym w gramofonie powinien być kabelek służący do podłączenia gramofonu ze wzmacniaczem (we wzmacniaczu powinno być pojedyńcze złącze - zakręcana śrubka, pod którą wkłądasz gołą końcówkę tego kabelka) jako uziemienie.Są dostępne kable z jednej strony zakończone taką wtyczką DIN, a z drugiej czterema (lub dwoma - gdy sygnał ma iść w jedną sronę) cinchami...http://allegro.pl/kabel-din-4xrca-chinc-1-...1406604236.htmlPozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts