Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
prosze doświadczonych forumowiczów o radę. Szukam kolumn podłogowych do nagłośnienia dużego pomieszczenia. Mieszkam na zaadaptowanyum poddaszu (ściany średnio mają ok. 4m wysokości, powierzchnia niestety nieregularna - wszystkie pomieszczenia oprócz łazienki są otwarte. Salon do połowy przedzielony jest ścianą z kuchnią. Powierzchnia w sumie całego pomieszczenia to ok. 80 m2).
Posiadam w tej chwili wzmacniacz CA540A cd 640A i kolumny podłogowe Cervin Vega (nie pamiętam już nawet modelu - nieduże i nie mają nic wspólnego z amerykańskim i estradowym typowym brzmieniem kolumn tej marki. Jeden głośnik średnioniskotonowy i jeden wysokotonowy).
Bas jest jak można się domyślić marnie słyszalny w stosunku do reszty pasma i gubi się z powodu kubatury pomieszczenia. Jedynie w miarę przyzwoicie jest jak siedze w optymalnym miejscu przed kolumnami i podkręcę mocno bas na wzmaku.
Niestety budżet mam ograniczony do 2500 pln. Słucham jazzu, rocka i jeszcze ostrzejszej muzyki.
Macie jakieś propozycje?

Napisano
nowe czy używki ?
Bo jak nowe za 2500 do 80m to cienko to widzę. Z używek może i tak , ale czy CA to uciągnie to nie wiem . Konkretnie poszperaj na allegro za Infinity , np 8.2i
M
Napisano
No są. Ale ponad 5 tysi.....
nie stać mnie na razie icon_sad.gif
Na niemieckim ebayu też się nie zanosi że jakieś zbliżą się do mojego zakresu cenowego.

Ale dzisiaj będę testował KEFy C7 i jakies TAGA TPS-600. Nie spodziewam się cudów chociaż w testach wypadły nieźle jak na swoją skromną klasę cenową icon_wink.gif
Gdyby komuś się rzuciła w oko jakaś nadająca się dla mnie używka na allegro to byłbym wdzięczny.

pozdrawiam

Napisano
No i posłuchałem sobie KEFów i TAGi. Było dużo lepiej niż się spodziewałem.
Jeśli miał bym wybierać to o dziwo chinol TAGa wypadł dużo lepiej od 2x droższych KEFów. I to praktycznie w każdym aspekcie. Kolosalnej różnicy nie ma ale jednak. No i gdy nie siędzę na kanapie przed sprzętem tylko w innym miejscu KEFy dużo tracą na rzecz TAGi - nietypowy ale dość isotny dla mnie aspekt bo mam małe dziecko z którym nie da się dłużej niż 2 minuty usiedzieć w jednym miejscu icon_wink.gif
Obie kolumny mają też dla mnie dużą zaletę - fajnie grają już od niskich poziomów głośności, może KEF nawet tak do ok. godz. 9 ciut lepiej. Chodziaż najbardziej lubię słuchać naprawde głośno ale nie mam za dużo okazji odkręcić mocniej. Kolosalnej przewagi na rzecz TAGi nie ma ale jest wyraźna. No i cena - nowe kolumny są 2 x tańsze niż KEFy! Słuchałem wielu kolumn w swojej "karierze" i wiele grał odużo lepiej więc nie jest to jakiś super wypas ale do mojego mieszkanka ciężko coś znaleźć sensownego w cenie, którą mogę zapłacić w tej chwili.

Teraz mam chrapkę na posłuchanie nowego modelu TAGI - PLATINUM. Wcześniej nie brałem w ogóle tej marki pod uwagę a tu miłe zaskoczenie. Jeśli te Tagi zagrają znowu jak kolumny 2x droższe i dadzą w miarę radę w moim pomieszczeniu to niewykluczone że się skuszę.
Ogólnie jestem mega zaskoczony TAGami. Do mojego pomieszczenia ich charakterystyka jest bdb - podkręcony bas trochę gubi się w dużej kubaturze, średnica - mistrz. Wokale super - słuchałem m. in. the Police i wokal Stinga bez zarzutów, Norah Jones mojej żony też zabrzmiała elegancko. Metallica - Death Magnetic b. poprawnie i kolumny nie gubiły się przy bardziej wymagających momentach, których na tej płycie nie brakuje.
No i mój Cambridge dał radę a może nawet dzięki temu, że to dość jasno grający wzmacniacz zrównoważył troszkę charakterystykę kolumn.

Jeden minus - mieszkam na 4 piętrze kamienicy i wytaszczenie tego wszystkiego na górę nie należy do przyjemności icon_wink.gif
Muszę jeszcze coś wypróbować ale nie za bardzo chcą mi wypożyczyć w salonach do domu kolumny, a stanowiska odsłuchowe w salonach w Bielsku mocno różnią się charakterystyką od mojego mieszkania i żadna z kolumn nie zagrała nawet podobnie w salonie i u mnie.
  • 3 weeks later...
Napisano
Kupiłem wczoraj w końcu kolumny.
Wybór padł na TAGę harmony platinum.

Nie słuchałem w życiu zbyt wielu bardzo drogich kolumn i pewnie dlatego sądzę że lepszych w życiu nie słyszałem.
Zachęcony odsłuchem pierwszych TAG, których najpierw nie doceniłem pojechałem spory kawałek żeby posłuchać modelu platinum.
Opłacało się i wziąłem od razu. Za miesiąc ma się ukazać podobno gdzieś test tych kolumn, ale obstawiam że werdykt będzie jeden - w tej klasie cenowej nie ma nic lepszego. Grają super szczegółowo, w porównaniu do poprzedników scena wyraźnie się zwiększyła, wokale super, bas nie za duży i bardzo dobrze kontrolowany nawet przez mój nie najmocniejszy wzmacniacz. Jestem szczęśliwy.
Napisano
No i wybrałeś najlepiej icon_razz.gif .kolumny mają cieszyć przede wszystkim Twoje ucho.Szczególnie w kolumnach ma to znaczenie i nie ważna jest marka .A zresztą nie jedne z uznanych kolumn powstaje w fabryce w której produkowana jest Taga.
A test ? To tak naprawdę tylko informacja co się podoba recenzentowi. icon_wink.gif