Heathen #1 Napisano 20 maja 2011 Witam,Posiadam kino domowe oparte o AVR 1908, fronty to DIY (HDS164+ vifa dx25tg) przygotowałem je pod bi-amping...Czy według was jest sens w ogóle się w to bawić? Usłyszę różnicę? Z tego co czytałem przy bi-ampingu woofer dostaje +10W około gdy jest oddzielnie zasilany, poprawia się kontrola itd itdZ drugiej strony wtedy w amplitunerze obciążone są 2 dodatkowe końcówki więc moc na każdej z nich spada...Aha kable to zwykła miedź 4mm i nie zamierzam zamieniać na jakieś lepsze/droższe bo nie słyszę różnicy.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #2 Napisano 20 maja 2011 Witam. Na dobry początek proponuje małą lekturę:http://free.of.pl/h/homecinema/bi.htm- myślę, że dość fajnie wytłumaczone zagadnienie i obrazowo . Wracając do Twojego problemu, to skoro nie usłyszysz różnicy z lepszych/droższych kabli, to i chyba nie usłyszysz z zastosowania podwójnego okablowania? Bo to przecież droższe rozwiązanie...Proponuje w gniazdach Twoich kolumn, zastosować zamiast zworek krótkie odcinki kabli np. tych samych co masz spięte głośniki ze wspomnianym AVR-em i na tym bym poprzestał.P.S. 1: To, że Twój wzmacniacz ma podwójne gniazda, to tylko wygoda dla zastosowania połączdenia typu: BI-WIRING. Bo i tak podwójne zaciski danego kanału [L, R], połączone są z jedną końcówką mocy...P.S. 2: Żeby było jasne, ja wierzę w kable, bo słyszę różnice... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Heathen #3 Napisano 20 maja 2011 http://audio.com.pl/testy/denon-avr-1908:13Wydaje mi się że jednak będzie tu inna końcówka mocy bo amp jest 7.1, a w przypadku 5.1 mozna dorzucic fronty na bi-ampie.Co do słyszenia kabli, kabel ma wpływ na dźwięk, jednak wszystko zależy od przetworników, diamentowe kopułki, ceramiczne mid-woofery pewnie w większym stopniu odsłaniają niedoskonałości instalacji...jednak wszystko ma swoje zdroworozsądkowe granice.Skoro w ślepym teście dobry kabel wypada tak jak procab to nie przepłacamMoje przetworniki kosztują 250zł (hds164) na pewno nie zapłacę tyle za metr kabla, bo na tej klasie przetworników różnicy i tak nie bedzie, a pieniądze wolałbym przeznaczyć na lepsze przetworniki.O bi-amping pytam, bo to ma jakies fizyczne uzasadnienie , ale widzę że bez testów się nie obejdzie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #4 Napisano 22 maja 2011 Faktycznie zwracam honor, nie wiedziałem o takiej specyfikacji w Denonie i możliwości skonfigurowania bi-ampngu.... Z kablami masz rację, nie ma co przesadzać i przepłacać. Jednak jakość ich wyknonania ma tu diametralne znaczenie i póki słyszę różnicę na korzyść, to jestem w stannie za nie zapłacić... Np. kable głośnikowe QED Genesis Silver Spiral, dobrałem po przez wiele testów u siebie w domu (chyba po drodze odpadło 6 innych producentów). Ogólnie przypadła mi marka do gustu i teraz wszystko mam okablowane QED-em . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach