axo #1 Napisano 2 lipca 2011 Witam serdecznie. Przemierzam sie do zakupu jakiegos wzmacniacza vintage. Mam zamiar podpiac go do pre out'a w amplitunerze tylko nie wiem czy to ma sens. Posiadam amplituner , zestaw 5.0 Monitor audio bx6, spodobal mi sie wzmacniacz Yamahy ca-710, chcialbym podpiac go tak abym mogl posluchac sobie stereo ale tez moc ogladac filmy. Cz jesli podepne wzmacniacz stereo do pre outa w amplitunerze a cdo wzmacniacza same fronty (reszta zestawu center oraz surroundy beda podpiete do apmlitunera ) zagra to razem?Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #2 Napisano 4 lipca 2011 Witam. Pewno zagra, problem może dotyczyć prawidłowego wysterowania takiego układu: w torze dźwięku będą dwa potencjometry i łatwo wtedy przesterować sygnał... Już chyba bezpieczniej podpiąć wzmacniacz stereo do wyjścia liniowego amplitunera (jaki masz model ampli???) Ale tak naprawdę zastanawiam się, czy nie lepiej zainwestować w stereofoniczną końcówkę mocy? Może to dać znacznie lepszy efekt dźwiękowy, więc napisz: ile kasy chcesz na to przeznaczyć? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #3 Napisano 4 lipca 2011 Ja powiem, że najlepiej połączyć obydwie koncepcje tzn. kupić wzmacniacz zintegrowany, który będzie miał wejście na końcówkę mocy. W takim przypadku słuchając muzyki pomijamy wgl amplituner, co będzie zbawienne dla jakości, a kino mamy wpięte na końcówkę i jak trzeba to przełączamy i gra tylko z regulacją głośności w ampli. Przykładem takiego wzmacniacz jest Denon PMA-1500/1510, oczywiście są też inne, ale ten akurat mi się nasunął... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #4 Napisano 4 lipca 2011 Myślę, że propozycja Kolegi pacio94 jest też godna uwagi i rozumiem połączenia powinny wyglądać jak na załączonym schemacie? Pozostaje tylko pytanie do właściciela postu o budżet i prezentacje całego zestawu jaki ma... RB.pdf Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
axo #5 Napisano 4 lipca 2011 POsiadam zestaw Monitor audio bx6, bx2 oaz bx center, aktualnie gra to z Yamaha rxv 467 (wiem wiem , smiech na sali bo ten ampli to porazka w stereo , w kinie w zasadzie rowniez ) ale jakos tak wyszlo i posiadam wlasnie taka konfiguracje. Za zakup wzmacniacza chcialem przeznaczyc max 450 zl. Bardzo spodobala mi sie Yamaha ca-710 (ponoc niezly sprzet) Glownie celuje w vintage, piekny wyglad, maja swoj urok. Na chwile obecna chcialbym podpiac do wzmacniacza kolumny frontowe, reszte zostawic w amplitunerze.... poki co chce odtwarzac flacki poprzez dlna dzieki samsungowi b650 ... nie wiem co z tego wyjdzie ale ...Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #6 Napisano 5 lipca 2011 Twoja Yamaszka myślę, że nie jest aż taką porażką, ale skoro ją tak postrzegasz... W takim razie proponuje rozglądać się za takimi audiofilskimi producentami np:1. NADhttp://allegro.pl/wzmacniacze-nad-20126?a_...p;change_view=12. CAMBRIDGE AUDIOhttp://allegro.pl/wzmacniacze-cambridge-au...p;change_view=13. MARANTZhttp://allegro.pl/listing.php/showcat?id=2...num%5B44%5D=all4. LUXMANhttp://allegro.pl/wzmacniacze-luxman-73142...p;change_view=1To tylko przykłady firm, które powinny dać wyraźnie lepszą jakość dźwięku .No i musisz zwrócić uwagę, by ,,delikwent" miał gniazda PRE-OUT oraz MAIN-IN!!!!!!!!!!!!!! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
axo #7 Napisano 5 lipca 2011 Moze masz racje co do mojego sprzetu ale chyba nie radzi sobie za bardzo z tymi kolumnami :/Mozesz wyjasnic dlaczego nowy zakup musi miec te gniazda?Co sadzisz o yamaha ca-710, sprzet wiekowy ale ... pieknie wyglada. Zapomnialem dodac, ze musi sie rowniez podobac mojej zonie, taki jest warunek, chciala by miec "wycieraczki"kobiety lubia jak im cos tam "lata":D Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #8 Napisano 5 lipca 2011 Teraz dopiero zauważyłem , że Twój amplituner YAMAHA RX-V467 wyjście PRE-OUT ma tylko dla dodatkowych tylnych kanałów surround back oraz subwoofera. No to schemat, który wyżej załączyłem w pliku PDF, nie ma racji bytu !!!Oparłem się na tym, co sam napisałeś, cyt.: ,,Przemierzam sie do zakupu jakiegos wzmacniacza vintage. Mam zamiar podpiac go do pre out'a w amplitunerze tylko nie wiem czy to ma sens[...]"Chyba, że można przekonfigurować to jakoś w amplitunerze, by PRE-OUT dotyczyło głśników frontowych...? Tego nie wiem, bo jeśli nie to pozostaje chyba bieganina z przełączaniem kabli, co jest mało wygodne...P.S. Co do modelu YAMAHA CA-710 - to zwróć się do Kolegi kaczora, on ma dużą wiedzę (często praktyczną) z wiekowymi Yamaszkami Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
axo #9 Napisano 5 lipca 2011 W instrukcji jest napisane ze spokojnie moge podpiac po pre out wzmacniacz i do niego wpiac 2 glosniki, wiec chyba da rade jakos to polaczyc. No coz ....poczekam jeszcze na inne posty, ...Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #10 Napisano 6 lipca 2011 Możesz podpiąć dwie kolumny, ale to gniazdo PRE-OUT służy tylko i wyłącznie rozszerzeniu systemu do wersji 7.1 - przy pomocy zewnętrznego wzmacniacza otrzymujesz dodatkowe 2 tylne kanały [L/R]: SURROUND BACK!!!! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
axo #11 Napisano 6 lipca 2011 No to wszystko jasne, slicznie dziekuje za wyjasnienie. Wiec bede musial zrezygnowac z takiego polaczenia i zaopatrzyc sie w przyszlosci w jakis amplituner z dobrym stereo , zapewne jakis harman kardon Pozrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radi73 #12 Napisano 7 lipca 2011 Przykro mi, że tak wyszło A próbowałeś pokombinować coś z kablami...? Co tak naprawdę nie pasuje Ci w dźwięku...? Zmianą okablowania można co nieco poprawić!!! Jakie obecnie masz kabelki??? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
axo #13 Napisano 7 lipca 2011 (edytowany) Spoko poko, to nie koniec swiata :)Kable mam bardzo przecietne 2x4mm Alpharda DaVinci ale nie jestem zwolennikiem zaopatrywania sie w drogie kable(po prostu w to nie wierze , ze przy tej klasy sprzecie to cos zmieni) MOj ampli jest po prostu za slaby by dac, ze tak to nazwe"wykop " tym kolumnom ;/ Obecnie slucham tylko i wylacznie flackow po dlna , niskie tony jak najbardzoej, srednie rowniez ale mam za duzo wysokich, nie pasuje mi to.Moj ampli ma bardzo przeceitny tryb "direct" i to mnie troche boli.Zalozylem inny topic, chyba pojde w strone jakiegos wzmacniacza sluchawkowego Ale ogolnie dzieki za zainteresowanie tematem, doceniam Pozdro. Edytowano 7 lipca 2011 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby cytowania... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach