Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Ile ten zestaw ma Ciebie kosztować...? Czy to wyprzedaż skoro YAMAHA wprowadziła już serię RX-Vx71 oraz odtwarzacz BD-S671? Musisz troszkę więcej napisać (wątek z kolumnami już znam icon_smile.gif), ale jakie pomieszczenie, całkowity budżet, preferencje co do jakości dźwięku, pozostają ciągle tajemnicą...
Napisano
Jeśli dobrze wszystko policzyłem wyjdzie w sumie na elektronikę i kolumny ok. 3200 zł!!! Osobiście uważam też, że dobre amplitunery K.D. Yamahy zaczynają się od modelu RX-V6...., więc moje propozycje oprę na Twoim pomyśle i ode mnie troszkę droższe zestawy, ale lepsze jakościowo:

1. YAMAHA RX-V467 + BD-S667 + KODA AV-707 v2 + SW-1000 = 3099 zł
http://www.kon-sul.pl/produkty_disp.php?id_produkty=7616
- Elktronika według Twojego przepisu: tu masz w zestawie subwoofer, marka kolumn uchodzi za bardzo dobrą dzwiękowo w swoich sektorach cenowych...

2. YAMAHA RX-V467 + BD-S667 + JAMO S 506 HCS3 = 3255 zł
http://www.kon-sul.pl/produkty_disp.php?id_produkty=7607
- Tu też Twój zestaw, ale inny producent kolumn: doskonale znana duńska marka, jest obecna w wielu marketach - można posłuchać i dokonać wyboru...

3. YAMAHA RX-V671 + BD-S671 + JAMO S 426 HCS3 = 3375 zł
http://www.kon-sul.pl/produkty_disp.php?id...248&sklep=4
- Teraz moje propozycje z lepszym amplitunerem K.D., a przede wszytkim z aktualnymi modelami ,,...71", niestety kolumny to już niższy model od w/w.

4. YAMAHA RX-V671 + BD-S671 + KODA AV 707 v3 = 3389 zł
http://www.kon-sul.pl/produkty_disp.php?id_produkty=10241
- Znów najnowsze modele Yamahy, zestaw kolumn ten sam co propozycja nr 1, ale bez subwoofera (ten zawsze można później dokupić, widzę że zacząłeś już nowy wątek)...
  • 4 weeks later...
Napisano
witam.

założyłem osobny wątek ale i tu spróbuje. Właściwie mam tylko jedno pytanie.
W opisach amplitunerów Yamahy jest wzmianka że pass trough dotyczy tylko połączenia poprzez HDMI. Czy jeśli podłącze satke do ampli poprzez czincze w momencie gdy będzie on na stand by będę miał głos w TV. Czy też inne urządzenia na tej samej zasadzie. Nie zawsze będę chciał używac ampli przy oglądaniu TV a mieszac co chwile w kablach mi sie nie chce.

Sorka że uderzam w różnych tematach ale to jest jedyny problem jaki mam przed zakupem.
  • 8 months later...
Napisano
Witam mam ten sprzet od ponad pół roku,walczyłem juz z tym wcześniej ale nie dałem rady.Mój problem wygląda tak ze w odtwarzaczu blu ray nie moge zmienic wiecej niż 2 głósniki przez nie gra mi subufer.Miał ktos podobny problem ??
Napisano
nic z tego nie zrozumiałem
jeśli oczekujesz pomocy w kwestii technicznej to opisz dokładnie problem a nie po łebkach
posiadasz ten sam amplituner i blue ray ? czym ze sobą połączony (kable), subwoofer tak samo, jakim kablem ?
Napisano
sorry opisze po całości mój problem.

ten sam amplituner i blu ray mam je podłączone ze soba kablem hdmi i optical,a subuwer kablem coal
Dzisiaj znów podłączyłem wszystko według instrukcji po pierwsze jeśli wchodze w opcje odtwarzacza nie moge w ustawieniach zmienic na 5.1 tylko mam 2.x.Jeżeli wcisne na pilocie od ampitunera guzik BD/DVD to zmienia mi na 2 głośniki,dziwi mnie jeszcze jedna sprawa jak słucham muzyki na 5 głośnikach subuwer nie gra tak jak powinien,zamiast basu słychać odsłuchiwany kawałek
Napisano
a po co coaxial do blue raya skoro masz podpięte hdmi już ?

w opcjach blue raya musisz poszukać ustawień dźwięku, powinno być hdmi (ewentualnie spdif, nie wiem który u Ciebie przesyła dźwięk) i tryb który może być nazwany:
- passthrough
- bitstream
- raw
zmień na jeden z nich bo pewnie masz ustawione na wyjściu audio tryb LPCM lub PCM, oczywiście musisz mieć film w 5.1 i wybraną ścieżkę 5.1, bo czasem jest kilka, w tym stereo

bas z subwoofera nie gra w trybie muzyki tak jak trzeba bo nie dostaje sygnału specjalnie dla niego tylko zmiksowany
do tego masz złe ustawienia w amplitunerze
ustaw sobie crossover na max 80hz i w zależności od kolumn na small / large - w przypadku centralnego i tyłów i large na fronty
do tego powinna być opcja coś jak double bass albo inaczej nazwana jak np tryb pracy subwoofera - normal albo LFE+ main (fronty) - trzeba włączyć tutaj double bass albo LFE + fronty dla suba
Napisano
mam zmienione hdmi na bitstream i dalej wkładam film 5.1 ale gdy mam odpalony nie moge zmienić w odtwarzaczu na 5.1 :/ mam tylko opcje 2.x i nic nie rusza.Jeżeli odpale film 5.1 i wejde w opcje amplitunera,signal info to wyskakuje 3/2/0.1