Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
telesfor

Czy to normalne aby wzmacniacz DENON PMA-A100 generował przydźwięk z transformatorów ?

Recommended Posts

Witam,

Testuję wzmacniacz DENON PMA-A100 (obecnie najwyższa półka DENONA) i zaniepokoił mnie delikatny stały przydźwięk wydobywający się z obudowy (czyżby z transformatorów ???) wzmacniacza gdy jest on tylko włączany z trybu STAN-BY nw stan ON. Przydźwięk jest delikatny (stała częstotliwość) słyszalny w idealnej ciszy. W występuje zawsze, tzn. nawet gdy są odłączone są kolumny (dochodzi ewidentnie z wnętrza obudowy wzmacniacza). Przydźwięk nie występuje on gdy wzmacniacz jest w trybie STEND-BY (przycisk zasilania włączony ale wzmacniacz pozostaje wyłączony pilotem) to nie podejrzewam aby pochodził on z części zasilacza sieciowego. Więc skąd ? Wzmacniacz jest prawidłowo uziemiony i jestem przekonany że problem nie ma nic wspólnego z ewentualnymi zakłóceniami z sieci 230V/50Hz. Czyżby taka natura tego wzmacniacza aby buczeć ? Mam obok stojący wzmacniacz z niższej półki DENONA (model PMA-1500) i teki efekt nie występuje tzn. jest idealna cisza. Proszę o radę czy to normalne zjawisko w najwyższej półce wzmacniaczy ? TO wzmacniacz za 10tyś PLN.

Telesfor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak widać buczy główne trafo.Niestety nie jest to specjalnie rzadkie zjawisko nawet w drogich konstrukcjach.Po "uśpieniu" wzmacniacza pracuje tylko mały transformator odpowiedzialny za zasilanie układu włączającego wzmacniacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×