Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Nazywam się Tomek i jestem nowy na tym forum.
Wątków w tym stylu to pewnie stali bywalcy mają już dość, jednak spróbuję i poproszę o pomoc w doborze sprzętu. Od razu chcę zaznaczyć, że przeczytałem tutaj kilka wątków w tym stylu. Więc proszę nie odsyłajcie to ów takich.
Budżet to 3000-3500 zł. Potrzebny jest wzmacniacz, odtwarzacz cd + głośniki.
Sprzęt może być używany lub nowy.
Kilka informacji: to będzie mój pierwszy sprzęt audio, do tej pory muzyka z komputera :/ ; muzyka jaką słucham to nisko zestrojone dźwięki: stoner, doom metal kapele jak Electric Wizard, Ufomammut...(http://youtu.be/Z9MTscBEb3g)
Pomieszczenie w jakim ma stać sprzęt to pokój ok. 25 m2. Do sprzętu podłączony będzie też gramofon (na razie stoi u mnie Universum "Studio Automatik System 6000" ) oczywiście będzie szedł do wymiany, ale na razie będzie musiał wystarczyć.
Pomoc jaką chciałbym uzyskać to np. linki do konkretnych sprzętów (sklep/allegro)jaki polecacie!
Z własnych źródeł wiem, że do mojej muzyki a raczej ogólnie określanej jako rock najlepiej nadawał by się sprzęt firmy Rotel, NAD , ARCAM.

aha jeszcze jedno - głośniki -kolumny podłogowe czy podstawkowe??

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
Napisano
Widać, że poczytałes. Temat można powiedzieć wzorowy i to się chwali icon_wink.gif

Myślałeś może o zachowaniu komputera jako źródło dźwięku? Jest to opcja wygodna i oferująca w sumie lepszy stosunek cena/jakość niż zwykły CDek.

Kolumny koniecznie podłogowe, jeśli bas odgrywa dużą rolę i masz te 25m2.

Co do opcji to ja bym się zdecydował na komputer jako źródło, wtedy kupujesz sobie DACa na USB np. link, do tego używanego wzmaka (najlepiej szukać czegoś w okolicy, żeby dało się obejrzeć przed kupnem) przykłady: ROTEL, Musical Fidelity, ARCAM, NAD.
Jak będziesz miał elektronikę to warto znaleźć salon audio i wybrać się z nią do nich. Posłuchać kilku zestawów kolumn, po czym tą, która się najbardziej spodoba wypożyczyć do domu, to co moim zdaniem byłoby warte uwagi: Paradigm Monitor 7 v.7, JAMO C805, Magnat Quantum 605, B&W 654.

Moim zdaniem to będzie najbezpieczniejszy sposób kupna pierwszego zestawu.
Napisano
Hej

dzięki za rady.
Co do DACu i generalnie kompa jako źródła podchodzę sceptycznie, ale tylko dla tego, że kolekcjonuje CD i vinyle, więc wolałbym jednak pójść w odtwarzacz cd.
Trochę się tego nazbierało i w końcu było by miło posłuchać tego wszystkiego na dobrym w miarę sprzęcie icon_wink.gif .
Prosiłbym więc, także o rady co do odtwarzacza.
Na innym forum wyczytałem ze NADy to jednak nie do mojej muzyki, z powodu "problemu z basem" (słaba kontrola) . Ale Rotel, Arcam faktycznie, przez wielu polecany sprzęt.

Polecono mi również taki sprzęt :
http://allegro.pl/carver-cm-1065-w-orygina...1808651794.html

źródła internetowe icon_wink.gif chwalą ten wzmacniacz i również jest polecany do ciężkiego grania.
co o nim sądzicie?

Plan generalnie na razie mam podobny to twojej rady pacio94 , czyli kupić na poziomie wzmacniacz do tego tego odtwarzacz cd, a potem już odsłuchiwać kolumny i coś wybrać icon_smile.gif

Napisano
Nie podchodziłbym do DACa sceptycznie. Sam kolekcjonuję płyty, ale jako, że jestem leniwy z natury muzyki słucham głównie z komputera. Musisz pamiętać, że komputer nie = MP3, można robić bardzo dobre audiofilskie "ripy" do formatów bezstratnych jak FLAC, APE czy klasyczny WAV i to wszystko zupełnie darmowym programem Exact Audio Copy. Później odtwarzanie za pomocą również darmowego foobar'a 2000 i masz wysokiej jakosci źródło za niewielkie pieniądze.

Co do tego Carver'a to pierwszy raz widzę coś takiego na oczy, ale opinie wszędzie się powtarzają, a wynika z nich, że to będzie sprzęt dobry dla Ciebie. Ja osobiście podjąłbym ryzyko icon_wink.gif