Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć
Mam parę pytań dotyczących dźwięku przestrzennego w słuchawkach.
Zacznijmy od zastosowania w jakiś 90 % są to gry typu FPS w najbliższej przyszłości Battelfield 3 a aktualnie BC2
Karta dźwiękowa to Asus Striker Extreme SoundMAX Audio
Aktualnie posiadam słuchawki Logitech G35 z jakimś tam „magicznym” systemem 7.1 dźwięk jest nawet ok ale posiadają podłączenie przez USB a to już się średnio sprawdza i przez to chciał bym kupić coś innego.
Czytałem trochę na temat słuchawek i większość znacznie bardziej poleca zwykłe słuchawek dużo dobrego słyszałem o tych CREATIVE AURVANA LIVE niż te „for gamers” z tymi 5.1 czy 7.1

I teraz moje pytanie jak działa ten dźwięk przestrzenny że jestem w stanie usłyszeć czy ktoś nadchodzi z przodu, tyłu itd.w tych 5.1 jestem to w stanie zrozumieć, a w tych normalnych słuchawkach gdzie przecież są 2 głośniczki to mój umysł nie daje se rady czy ktoś wytłumaczył by to tak „na chłopski rozum” albo zna jakiś dobry artykuł na ten temat ?
Napisano
Czysto teoretycznie dobre słuchawki stereo (co nie znaczy, że jak drogie to dobre) powinny zapewnić dźwięk "przestrzenny". W praktyce bardzo ciężko będzie uzyskać zadowalające efekty na zwykłym stereo. Do grania polecam słuchawki 5.1, konkretniej TEAC HP-10/11, posiadam takowe i pod względem możliwości "śledzenia" po dźwięku są świetne, od czasu do czasu postrzelam sobie trochę w CSie, więc rozumiem, że to jest ważna sprawa, CAL! też mam i to zupełnie nie to przy graniu (co innego w muzyce).
Te TEACe mają jeszcze to do siebie, że im lepszy sygnał się im poda tym bardziej zadziwiają. W grach z kompa jest ekstra, ale to co przeżyłem po podłączeniu do Blu-Ray'a i amplitunera przeszło moje najśmielsze oczekiwania, nie sądziłem, że można wydobyć takie efekty z kilku głośniczków na głowie...

100% polecam!!!
  • 9 years later...
Napisano (edytowany)
Dnia 14.09.2011 o 16:00, pacio94 napisał:

Ogólnie rzecz biorąc jak na stereo to są dobre słuchawki i wszechstronne, w grach dają radę, ale tak jak mówię to jest dobrze JAK NA STEREO. TEAC to zupełnie inna bajka.

Ja mam JBL Tune 500 i dają sobie radę wyśmienicie 

Edytowano przez L. S
Model mi się pomylil xD