tomek1214 Napisano 26 września 2011 Udostępnij Napisano 26 września 2011 Witam!Chciałbym nagłośnić 2 pomieszczenia tzn pierwszy z nich to gabinet lekarski w którym chciałbym zamontować 2 głośniki sufitowe, drugie pomieszczenie to poczekalnia- również 2 głośniki sufitowe. Odnośnie głośników to muszę liczyć się z kosztami- głośniki prostych konstrukcji, niedrogie. Wzmacniacz do tego dobrze by było aby był 2 strefowy. Najlepiej z tunerem radiowym. Przeznaczenie systemu to ciche słuchanie radia (tło).Czekam na propozycje.Pozdrawiam Tomasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 26 września 2011 Udostępnij Napisano 26 września 2011 Jakieś preferencje? Sprzęt nowy/używany? Budżet? Rozumiem, że im mniej tym lepiej, ale trzeba coś założyć na początku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1214 Napisano 26 września 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2011 A więc jak napisałem zestaw będzie używany tylko w celu słuchania radia, ewentualnie cd (ogólnie rzecz biorąc muzyka cicho w tle). Budżet całości do 1000 zł. Głośniki nowe, wzmacniacz/ amplituner bez znaczenia. obydwa pomieszczenia ok 18- 20 m2. Myślałem o głośnikach Dap CST-6506 + wzmak/amplituner 2 kanałowy. W jednym pomieszczeniu montuje 2 głośniki łącze je szeregowo i wpinam pod jeden kanał, drugie pomieszczenie tak samo. natomiast regulacja głośności była by za pomocą balansu na wzmacniaczu. I tu pytanie czy mogę tak to wykonać??Ewentualnie zastosować potencjometr ścienny dodatkowo??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 26 września 2011 Udostępnij Napisano 26 września 2011 Musisz mieć oddzielne sterowanie głośnością dla dwóch pomieszczeń, czy starczy Ci, że będziesz mógł włączyć, jedno, drugie, albo obydwa na raz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1214 Napisano 26 września 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2011 Musze, dlatego aby nie kupować dedykowanego amplitunera z obsługą stref, myśle regulować to za pomocą balansu na wzmacniaczu, lub kupić potencjometry ścienne (koszt niedrogi) tylko pytanie czy będzie to współpracowało ze zwykłym wzmacniaczem (8-16 om) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 26 września 2011 Udostępnij Napisano 26 września 2011 Nie jestem pewien, bo nie używałem nigdy ściennych potencjometrów, ale wydaje mi się, że powinien zadziałać... pytanie tylko czy robią takie "for audio", bo będziesz musiał podłączyć dwa kanały. Zwykłe od światła się nie sprawdzą!!!Zawsze zostaje opcja kupna profesjonalnego miksera, ale wtedy trzeba tuner oddzielnie i wszystko.Może spróbuj się skontaktować z firmą Pol-Pak. To dystrybutor wielu marek zarówno segmentu "home audio", "PRO", jak i "multi room". Zajmują się też budową systemów, zobaczysz co Ci polecą. Pytaj o samo wzmocnienie i głośniki, bo tuner lepiej mieć oddzielnie (jakiś używany). Niedługo czeka nas przejście na sygnał cyfrowy i wymiana odbiorników, więc szkoda by było wydać kasę, a potem zaraz zmieniać sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1214 Napisano 26 września 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2011 Czy jeśli podłączyłbym 2 głośniki szeregowo ( każdy po 4 omy) do wzmacniacza do jednego kanału (wzmacniacz 8-16om) czy będzie to grało, czy potrzebuje stosować jakieś dodatkowe komponenty?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts