Kliff Napisano 28 listopada 2007 Udostępnij Napisano 28 listopada 2007 Witam jestem szczesliwym posiadaczem Kolumn glosnikowych Altus 75 (8 OHM) oraz Wzmacniacza stereo HiFi TRAWIATA 301S Unita.Mam szereg pytań dotyczacych tych glosnikow poniewaz jestem poczatkujacy a chcialbym zglebszyc swoja wiedzę na ich temat.mam zestaw głosnikow JVC, nie znam ich dokladnych parametrow ale podam w przyblizeniu. Chodzi mi o to czy te glosniki ktore przedstawiam ponizej daloby sie polaczyc z Altusami 75 bez jakis super przejsciowek oraz kabli, chce wszystko ujednolicic aby byl prawidlowy odsluch stereo, w dodatku dodam ze glosniczki graja super moge nawet powiedziec ze w przeciwienstwie do Tonsilowskich glosnikow maja lepiej uzbrojona membrame. Jednak po 6~7 latach uzytkowania glosniki niskotonowe (bassowe) nadaja sie do przewinienia, stad moje pytania:-czy cos takiego dalbym rade zrobic sam? przy kupieniu zestawu wymiennego? podejzewam ze drut na cewce jest przepalony jednak nie wiem do konca, 1 glosnik gra lecz przy wiekszej mocy pierdzi, 2 zas wogole nie gra. Na zdjeciu widac kolumny JVC oraz Altus, to wlasnie o nie chodzi, mam inne puste kolumny gdzie chcialem dac glosniki JVC jednak juz wiem ze musze kupic zwrotnice lub jak to sie fachowo nazywa(aby polaczyc wszystkie kable glosnikow) Wracajac do glosnikow niskotonowych chcialem je przewinac na gieldzie RTV jednak okazalo sie ze to nie polskie glosniki zaczym ida duze koszta. Kolega sprzedajacy jednak chcial mi sprzedac inny glosnik jednak ja chce pozostac przy moich i polaczyc je jakos w calosc... Czy ktos moze mi wyltumaczyc oraz pomoc w zebraniu tych glosnikow w kupe? oraz jak przewinac i jak to naprawde jest:>jestem poczatkujacym wiec prosze o wielka wyrozumialosc, pomoc oraz nie zbagatelizowanie mnie ]nizej parametry glosnikow Altus oraz JVC-(calych kolumn)-wiec co musze zrobic aby wszystko graloprosze o podanie w przyblizeniu kosztow ogolnych...JVC:MODEL- SPMXJ950Rmain speaker: 50Wsub woofer: 150WImpedance: 6 ohmALTUS 75:niezbyt sie orientuje ale to bodajze:wysokotonowy: 60Wsredniotonowy: 50Wniskotonowy: 150~200WImpedance: 8ohm lub 6ohmwiem ze parametry sa podobne, niewiem tylko czy liczy sie Impedance pomiedzy 8ohm oraz 6ohmmoze da sie z tego cos ulorzyc? kolumienki graja swietnie jednak wiem ze w duala jeszcze lepiej beda mam puste kolumienki ktore byly produkowane po Altusach, cos na B, chyba boreo :} mierzylem srednice takze pasuja glosniczki na styk.http://www.imagic.pl/public/pview/92180/IMAG0136.JPG Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 28 listopada 2007 Udostępnij Napisano 28 listopada 2007 Jeśli nawet uda się Tobie zregenerować te głośniki JVC, to podłączenie dwóch kolumn 8Ω i 6Ω razem daje ok 3,5 Ω impedancji. Wzmacniacz który posiadasz, przeznaczony jest do 8Ω kolumn, więc jak łatwo jest się domyśleć, przy głośniejszym graniu ulegnie on spaleniu i tyle sobie pograsz. Same kolumny Altus 75, są już zbyt mocne dla tego wzmacniacza, krótko mówiąc, potrzebują one większej mocy niż może podać Trawiata 301. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kliff Napisano 28 listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2007 Cytat Jeśli nawet uda się Tobie zregenerować te głośniki JVC, to podłączenie dwóch kolumn 8? i 6? razem daje ok 3,5 ? impedancji. Wzmacniacz który posiadasz, przeznaczony jest do 8? kolumn, więc jak łatwo jest się domyśleć, przy głośniejszym graniu ulegnie on spaleniu i tyle sobie pograsz. Same kolumny Altus 75, są już zbyt mocne dla tego wzmacniacza, krótko mówiąc, potrzebują one większej mocy niż może podać Trawiata 301. czyli nic z tego, mimo wszystko dzięki. Ostatnio zastanawiałem się nad dobrym wzmacniaczem oraz korektorem graficznymwiem że Trawiata to jeszcze analogowy system dźwięku więc może mógłbyś coś sensownego zaprezentowac, chodzi mi o wzmacniacz który mógłbym wykorzystac przy innych kolumnach dysponuje kwotą do 200~300zł Mógłbyś coś więcej nawiązac do tych kolumn? Kolumny grają bardzo dobrze, były tylko raz profesjonalnie przewijane jeżeli ma ktoś jakiś pomysł to prosze pisac wszelkie propozycje mile widziane. Trawiata jest dośc starym wzmacniaczem u mnie jest problem taki, ze niezawsze pdbija niskotonowe i sredniotonowe tak samo, podejzewam ze jest rozregulowany, dlatego też zastanawiam się nad dobrym oraz lepszym wyjsciem-nowym wzmacniaczemEDIT:w dodatku wspomniales o Impedancji, zabardzo się nieznam więc zapytam czy wzmacniacz który ma dostęp Impedancji od 4 do 16 zdałby egzamin z tego? jezeli byly by np 4. kanaly na 4 kolumny... czy jednak musi byc wszystko takie samo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts