pagan Napisano 4 listopada 2011 Udostępnij Napisano 4 listopada 2011 witam wszystkich i pozdrawiam,mam problem-w moim zestawie onkyo tx-sr608+pioneer dv696av przy odtwarzaniu płyty sacd nie ma dźwięku,może ktoś orjętuje się w czym problem,przekopałem całą instrukcję i nie mogę dojść do ładu,jeżeli koś wie w czym problem,to bardzo proszę o pomoc,dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 listopada 2011 Udostępnij Napisano 4 listopada 2011 Jak masz podpięty odtwarzacz pod amplituner?Analogowo (2 kanały?) czy cyfrowo (koaksjal lub optyk, a może HDMI)?Pioneer odwarza SACD dwukanałowo czy wielokanałowo?Co masz ustawione w menu: SACD dwukanałowe czy wielokanałowe?Czy przy odtwarzaniu warstwy CD z płyty SACD masz dźwięk?Jak odtwarzasz płyty DVD to masz normalny sygnał 5.1 w amplitunerze?W każdym razie jeżeli masz podłączony odtwarzacz Pionnera kablem HDMI z amplitunerem ONKYO, to ja bym spróbował podpiąć optycznym lub koaksjalnym i wtedy wrzucił SACD.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 4 listopada 2011 Udostępnij Napisano 4 listopada 2011 Witam. Ja mam PIONEER-a DV-LX50 myślę, że menu ustawień jest podobne. Problem musi dotyczyć ustawień wewnętrznych samego odtwarzacza. Wejdź na OPTION SETTING -> SACD Playback i tu musisz wybrać jedną z 2 pierwszych opcji:2 ch Area - gdy chcesz odtwarzać ścieżki SACD w stereoMulti-ch Area - gdy chcesz odtwarzać SACD wielokanałowoCD Area - będzie odtwarzał tylko materiał CD (więc hybryda pójdzie, ale z ,,czystej" płyty SACD nie usłyszysz nic)WAŻNE: Sygnał SACD nie jest osiągalny na gniazdach cyfrowych coaxial/optical!!!Ale z powodzeniem z reszty połączeń będzie działał: audio L/R oraz 5.1 . Jeśli chodzi o HDMI OUT - to też w ustawieniach musisz sprawdzić, czy aktywny jest na tym gnieździe dźwięk!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagan Napisano 5 listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2011 poinek mam podłączony poprzez hdmi,sprawdzałem każdą warstwę płyty i chodzi tylko a cd area,a na multi-ch i 2-ch area cisza?może coś w onkyo trzeba poustawiać?help me Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 5 listopada 2011 Udostępnij Napisano 5 listopada 2011 Mimo wszystko (czyli ponownie proponuję...) sprawdź sygnał łącząc kablem koaksjalnym lub optycznym DVD z amplitunerem.Jak jest z sygnałem 5.1 z płyty DVD, puszczanym po HDMI oraz optycznym i/lub koaksjalnym?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagan Napisano 5 listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2011 wydaje mi się,że doszedłem do sedna problemu,pionek po prostu nie puszcza sygnału sacd przez wyjścia cyfrowe(hdmi,coaxial i optical),tylko po analogowym 5.1,a onkyo takowego wejścia nie ma,tu jest kicha(tak mi się wydaje,że tu jest problem),a poprzedni amplituner yamahy posiadał takowe wejście,i mogłem cieszyć się dźwiękiem sacd,jeżeli moje wnioski są prawidłowe,to może ktoś zna jakieś rozwiązanie tego problemu?proszę o podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 5 listopada 2011 Udostępnij Napisano 5 listopada 2011 Hmmm - dziwne...O ile pamiętam, mój stary Pionek puszczał wielokanałowo SACD po koaksjalu...Sprawdzałeś w instrukcji do 696 - czy tak na szybko chodząc po menu?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagan Napisano 5 listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2011 w instrukcji,mam go od nowości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 5 listopada 2011 Udostępnij Napisano 5 listopada 2011 Na końcu instrukcji powinna być tabelka z dostępnością formatów na wyjściach odtwarzacza, w moim modelu z SACD jest jak już Wam wyżej opisałem. Z tego co w necie znalazłem ,,sześćseta" nie ma możliwości puszczenia sygnału SACD po HDMI, mój ma widocznie nowszą wersję HDMI (prawdopodobnie 1.2). Dlatego to co Ci pozostaje, to tylko połączyć oba urządzenia analogowo gniazdami L/R..............P.S. Tak nas zwodzą producenci sprzętu, coraz częściej zmuszając nas do zmiany na nowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 5 listopada 2011 Udostępnij Napisano 5 listopada 2011 Nie mam pomysłu, jak to rozwiązać bez zmiany sprzętu.Pewnie najtaniej będzie kupić używany odtwarzacz SACD lub DVD z SACD, wypuszczający sygnał SACD złączem cyfrowym. Ale zakup dodatkowego "klocka" nie dla wszystkich jest optymalnym rozwiązaniem Zastanawiam się jeszcze nad czymś innym - czy nie ma jakiejś blokady w odtwarzaczu i czy istnieje soft do Twojego Pioneera który omija ten problem. Zerknij na www.elektroda.pl i poszukaj tematów związanych z aktualizacją softu w odtwarzaczach DVD Pioneera Zresztą na anglojęzycznych stronach dot. Pionka też coś powienieś wyczytać...http://www.pioneerfaq.info/english/dv696.p...stion=Firmwareshttp://www.pioneerfaq.info/english/burn_guide.php Cytat P.S. Tak nas zwodzą producenci sprzętu, coraz częściej zmuszając nas do zmiany na nowy Albo własnie zniechęcając do kupowania kolejnych /zachęcając do szukania używanych, starych modeli Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts