Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Moim zdaniem i pewnie nie tylko moim kable dobiera się na samym końcu, po skompletowaniu całości systemu. I po wstępnych odsłuchach. Kable są zwieńczeniem systemu, ostatnim szlifem brzmienia. Ewentualnie delikatną korekcją. Ty jeszcze nie wiesz jak Ci to wszystko zabrzmi, więc doradzanie kabli raczej mija się z celem. Tymczasem jeśli nie masz możesz kupić dwa (powinny być równe) odcinki taniego kabla głośnikowego z miedzi beztlenowej o przekroju żyły 2x2,5mm2 lub dla pewności 2x4mm2. Na razie mogą to być gołe kable (bez końcówek bananowych ani "krowich rogów" czyli widełek), który zakręcisz do złącz we wzmacniaczu i kolumnach. Kable miedzy źródłem dźwięku a wzmacniaczem, czyli interkonekty (RCA - RCA) także kup na razie jakieś niedrogie. Nie wiem jakie tam są popularne? Może Profigold albo naprawdę tania Tara Labs. Dopiero jak posłuchasz i stwierdzisz, że tu czegoś ciut za mało a tam trochę za dużo, wówczas można będzie to ew. skorygować dużo lepszymi kablami. Oczywiście już przy tej klasie sprzętu dobrze by było kupić jakieś niezłe kable. Można z rynku wtórnego, ale i tak trzeba się liczyć z wydatkiem conajmniej kilkuset złotych jeśli nie chcesz ograniczać potencjału brzmieniowego swojego zestawu. Dźwięk powinien się "otworzyć", pokazać więcej szczegółów, mikrowybrzmień, "powietrza" itp... . Dobra listwa sieciowa z filtrami przeciwzakłóceniowymi też się pewnie przyda. Ale nie taka zwykła komputerowa, bo to Ci może zamulić dźwięk, ale coś od specjalistów w tej dziedzinie. Może być Isotek albo Shuniata Research lub choćby Supra. Szczególnie jeśli mieszkasz w gęsto zaludnionej okolicy albo w pobliżu zakładów przemysłowych.
Oczywiście nie możesz zapomnieć o odpowiednim zaadaptowaniu pod względem akustycznym swojego pokoju odsłuchowego. na nic dobry sprzęt i kable jeśli gołe ściany, podłogi i dużo płaskich, twardych mebli zepsuje dźwięk. Ale jeśli masz jakiś dywan lub wykładzinę, duże gęste rośliny doniczkowe, zasłony w oknach, różne półki (otwarte, nie za szkłem) z książkami, płytami, bibelotami, trochę miękkich mebli, obrazy (też nie oszklone) płaskorzeźby, gobeliny, wszystko co przełamuje duże, twarde powierzchnie, nie powinno być źle.
Napisano
Cytat

Witam..

tak- pomyslalam ze skoro mam juz konto snajpera to wlasciwie czemu by i go nie uzyc.. i tak - wygralam!!!! zaplace chyba 676 EURO- myslisz ze to dobra cena? Zreszta- to i tak juz niczego nie zmieni bo sa moje icon_smile.gif A one w koncu maja nozki- tylko sprzedajacy postawil te kolumny "do gory nozkami"...
Co do transportu to bt mojego kolegi mieszka jakies 30 km od sprzedajacego wiec je powinnien odebrac w tym tygodniu.. a potem drugi kolega bedzie spedzal swieta w tych okolicach.. Wiec wlasciwie bede mogla sie podzieli wrazaniami po swietach..

Jeszcze jedno male pytanko.. kable... Kable. mialam juz wlasciwie mic ale chyba gdzies zabladzily icon_smile.gif w kazdym razie nie zaplacilam jeszcze za nie- wiec mala strata..
Jakie kable sa najlepsze zeby podlaczyc wzmacniacz z kolumnami.. no i wzmacniacz z odtwarzaczem CD i eventualnie innymi czasciami HI FI jesli jakie dokupie... widzlam ze istnieja tez rozne koncowki.. zdaje sie ze sa banany, ale tez cos co wyglada jak rogi krowy icon_smile.gif co powwinam kupic?

Pozdrawiam
Kinga

Przede wszystkim - GRATULACJE:)

No i wyrazy współczucia jednocześnie. Ja do Świąt nie zdzierżyłbym bez nowych kolumn! (jeśli oczywiście byłyby możliwe do przywiezienia)...

F1angel napisał co i jak z kablami.
Na początek - po prostu podłączyć co się ma i posłuchać.

Zdałby się "jakiś" odtwarzacz CD. Może być nawet bardzo stary. Nie doczytałem czy już masz?
Trzeba też pamiętać, że nie wszystkie płyty brzmią jak trzeba.

KONIECZNIE daj znać o wrażeniach, jak już zagra!
Powodzenia!