Skocz do zawartości

diora Ws704 + altus 200, potrzebuje porady

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,

Jestem tutaj nowy i potrzebuję cierpliwych rozmówców icon_smile.gif

Mam taki zestaw jak w tytule Diora WS704 wszystkie klocki oprócz CD i nówki altusy 200.

Moj problem polega na tym że chcę zamienić diorę na coś nowszego a nie bardzo orientuje się w szczegółach takiej operacji.
Myślałem żeby kupić amplituner kina domowego i podłączyć altusy na przód, coś małego po kątach z tyłu i ewentualnie jakis sub ale większość amplitunerów 5.1 jest na 6omów a altusy na 8. A jeżeli już mają opcję na 8 omów to na kanał max 55W a to chyba na altusy za mało...

Kombinuje tak bo szkoda mi sprzedawać nowe kolumny za pół ceny...
Prostym wyjściem będzie kupić amplituner Stereo ale chciałem wejśc w przestrzenny wymiar dźwięku icon_smile.gif

Jeżeli możecie mi coś doradzić to bym prosił tylko nie bluzgajcie bo jestem niewinny niewiedzy icon_smile.gif

Pozdrawiam
Michał

Napisano
Szkoda, że nie zapytałeś tu przed kupieniem tych Altusów.
Do amplitunera 6ohm można śmiało podłaczyć kolumny 8ohm. Natomiast trzeba by uważać z 4 ohmowymi.
Jeśli chciałbyś słuchać w stereo, to ja na początek raczej zostawiłbym Diorę, to całkiem fajny wzmacniacz.
Amplituner 5.1 jest do oglądania filmów, ew. koncertów. Amplituner stereo jest dużo lepszy jakościowo, jeśli chodzi o brzmienie a wzmacniacz stereo na ogół najlepszy. Mówimy tu o takiej samej cenie za element. Ampli 5.1 musi być sporo droższy (powiedzmy 3-5 razy) od wzmacnacza, by uzyskać podobną jakość brzmienia.
Zresztą chyba w co trzecim wątku na tym forum podobne tematy są wałkowane, więc teraz już jesteś winny niewiedzy... icon_wink.gif
Poczytaj trochę, na pewno Ci nie zaszkodzi.
I jak większość tu pytających nie napisałeś jakiej wielkości masz pokój, jakiej muzyki słuchasz, co Ci się podoba a co nie podoba w dotychczasowym zestawie, ile pieniędzy możesz przeznaczyć na... (tu musisz zadecydować na co, stereo i kino to jednak nie to samo, zresztą poczytaj).
Napisano (edytowany)
Mam tą diorę od nowości i juz chciałbym stos sprzętu trochę skompresować w jeden mniejszy klocek no a poza tym ile można, znudziła mi się.
Narazie mam pokój ok 25m2 ale w niedalekiej przyszłości będzie to wszystko stało w salonie ok.40m2.
Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to słucham Rocka ale chcę w połowie swój sprzęt wykorzystywać właśnie do oglądania filmów.
Na amplituner moge wydać ok 1200 zł

Da radę coś za te pieniądze kupić pod te altusy ? Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości...
Napisano
Pod Altusy, to moim zdaniem szkoda coś kupować jeśli ta Diora jeszcze gra. Może się okazać, że z bardziej rozdzielczym wzmacniaczem/amplitunerem system pokaże wiecej wad Altusów, może zrobić się przejrzyściej ale mniej przyjemnie. Chodzi oczywiście o sprzęt stereo.
Kino domowe, to trochę inna bajka i nie ten dział. Zapytaj raczej tu http://forum.audio.com.pl/Kino-Domowe-f1.html
albo poproś moderatora o przeniesienie wątku (przycisk: !Zgłoś).