Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie,
Jestem właśnie na etapie wymiany sprzętu w swoim domu. Do tej pory korzystałem z wieży Sony FW590C, jednak laser odmówił posłuszeństwa. Postanowiłem więc zmienić sprzęt na coś lepszego. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o wszystkie te sprzęty, poczytałem więc trochę na forum, przejrzałem allegro, byłem w paru sklepach. Jednak wszystkie te czynności pomimo, że sporo mnie nauczyły w tym temacie to jednak spowodowały też, że wybór stał się jeszcze trudniejszy, bo bardziej świadomy icon_smile.gif.
Chcę kupić nowy wzmacniacz stereo, CD i głośniki. Na całość mam powiedzmy 3000zł. Pokój, w którym będzie stał sprzęt ma jakieś 20m2. Miejsce mam raczej tylko na głośniki podstawkowe. Rodzaj muzyki jaka będzie w 95% śmigać, to rap/hip-hop (z płyt CD). Wiem, że dla niektórych to nie muzyka, ale o gustach nie ma co dyskutować. Nie zależy mi na tym, aby szyby drgały od basu, a jedynie na dobrym sprzęcie do tego właśnie rodzaju muzyki (basik jest ważny, ale nie może dominować kosztem pozostałych elementów).
To co do tej pory wpadło mi w oko, to podstawowe modele denona:
PMA510
http://allegro.pl/wzmacniacz-denon-pma510-...i2055353595.htm
DCD-510AE
http://allegro.pl/denon-dcd-510-ae-gwaranc...060905898.htmll
I głośniki JBL ES30
http://allegro.pl/jbl-es-30-es30-kolumna-s...2052777169.html
Albo Dali lektor 2
http://allegro.pl/zestaw-stereo-dali-lekto...2039472222.html

Czy to co mi się rzuciło w oczy ma jakiś sens i będzie się nadawać do słuchani muzyki, którą lubię, czy za te pieniądze lepiej wybrać inny sprzęt? Będę wdzięczny za pomoc, tylko błagam nie wysyłajcie mnie na odsłuch icon_smile.gif
Napisano
Witaj,
Biorąc pod uwagę specyfikę pomieszczenia, gatunki odsluchiwanej muzyki oraz przeznaczony budżet, zwróciłbym Twoja uwagę na elektronikę Denon serii "510" lub (lepsze brzmieniowo połączenie) Cambridge Audio Topaz AM10 / CD10 z kolumnami Pylon Audio Pearl. W cenie 1000 zł. za pare są dobre, wolnostojace kolumny, natomiast podstawówki kosztują tylko 100 zł. mniej. Jeśli udałoby się wstawić podlogowki, zdecydowanie polecam takie rozwiazanie.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy,
W przypadku pytan służę pomoca
Napisano
Dzięki za Wasze rady.
Poczytałem trochę więcej testów sprzętu denona i wydaje mi się, że moje niewygórowane wymagania spełni w 100%. Zastanawiam się tylko czy nie warto by było kupić modelu z serii 710. Znalazłem na allegro fajną aukcję używanego wzmacniacza - http://allegro.pl/denon-pma-710ae-i2057090761.html Czy cena 500zł mniejsza niż nowy model 710 (czyli w cenie nowego 510) jest na tyle atrakcyjna, że warto kupić (i czy róznica w porównaniu do 510 będzie odczuwalna)? Użytkownik ten sprzedaje też CD z serii 510 za 500zł (czyli 400zł taniej niż nowy). Moje pytanie więc brzmi, czy warto kupować używkę (zarówno wzmacniacza jak i CD), czy lepiej zainwestować w nowy niewiele droższy sprzęt np. ze sklepu Q21 icon_smile.gif

A co do głośników to przekonałem się jednak do przeorganizowania przestrzeni i zakupu kolumn podłogowych. Poczytałem sporo o tych perlach i sam już nie wiem. Na początku byłem super nastawiony. Z jednej strony cena i recenzje w sieci są super, ale na forach aż kipi od dyskusji na ich temat (jedni chwalą, inni jak zwykle odradzają). Więc może nie ryzykować i dołożyć parę złotych na zakup innych (ale czy rzeczywiście lepszych?). To nad czym się zastanawiam to:

Nadal jednak te pearl icon_smile.gif
Jamo s606 lub s608
Mission MX3, MX4 M34i
Monitor Audio M4, MR4
Dali raczej odpadają icon_sad.gif (najtańsze Zensor 5 kosztują powyżej 2k)

Który zestaw spisze się najlepiej do słuchania Hip-hopu? Czy w tym przedziale cenowym (1000-1700zł) możecie polecić jakiś inny model/firmę kolumn podłogowych?

Bardzo liczę na Waszą opinię bo chciałbym jak najszybciej dokonać zakupu i cieszyć się fajnego brzmienia nowego zestawu:)
Napisano
Słuchałem kiedyś Acoustic Energy Neo3 i byłem zaskoczony pięknym graniem. Ale do Hip-hopu to raczej odpada. Polecałbym Ci posłuchać Magnatów lub Elaców. Tam brzmienie dolnego pasma będzie bardziej dokładało do pieca;) Magnat obecnie produkuje naprawdę niezły sprzęt w bardzo dobrej cenie. Powinieneś posłuchać właśnie tego grania. Ewentualnie Jamo też powinno spełnić Twoje oczekiwania. Według mnie Monitor Audio nie sprawdzi się w hip-hopie.
Co do Denona, to 710 jest wyższym modelem, więc będzie grał lepiej niż 510, zawsze warto kupić coś z wyższej półki, jeżeli jest taka okazja. Zawsze możesz dogadać się ze sprzedającym i kupić zestaw jeszcze 100-200zł taniej niż osobne komponenty. Dla niego to też zysk, bo nie musi 2 razy pakować sprzętu;)