Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Panowie,

jestem na etapie kupna sprzętu grającego, który chciałbym wykorzystywać głównie do słuchania muzyki (radio 70%, mp3 30%) i PS3. Słucham głównie szeroko pojętej muzyki gitarowej - rock, blues.

Mój dylemat jest następujący: byłem prawie zdecydowany na zestaw H/K AVR 255 + 2x JBL Northridge E20 + sub. Naczytałem się jednak sporo o tym, że amplitunery nie zagrają nigdy tak dobrze jak wzmacniacze stereo, nawet tańsze.

W zasadzie nie potrzebuję 5.1, w zupełności wystarczy mi zestaw 2 satelitki + subwoofer - rzadko oglądam filmy, a jak już, to w stereo też przecież słychać, co się dzieje icon_wink.gif Zresztą nie mam obecnie warunków na rozłożenie takiego sprzętu. Dopuszczam możliwość rozbudowy do 5.1, ale nie wcześniej niż za kilka lat, więc nie wiem czy jest się czym przejmować.

Z drugiej strony, lubię sobie od czasu do czasu pograć na PS3, które chciałbym podłączyć do zestawu.

Co zatem powinienem kupić, żeby nie utopić kasy w niepotrzebnych gadżetach?

Podsumowując co potrzebuję:
- wbudowane radio
- możliwość podłączenia PS3 (HDMI, wejście optyczne)
- dobra jakość stereo
- głośniki do zestawu

Mój budżet jest dość elastyczny, ale chciałbym zmieścić się w 3000 zł z głośnikami.

Pozdrawiam!
Napisano
Odpowiem tak ogólnie i tu uwagi.
Albo stereo albo kino domowe, to raczej pogodzić się nie daje. Kupując wzmacniacz stereo raczej w prosty sposób nie rozbudujesz go do KD.
Dla jasności, jest to rozbudowa "ilościowa" a nie "jakościowa" (na ogół). Jeśli kupisz motocykl do wyścigów na torze nie rozbudujesz go by był crossowy.
Kupując wzmacniacz stereo i tuner, będziesz miał raczej lepszą jakośc brzmienia niż z amplitunera stereo.
Po co Ci satelitki plus subwoofer? Lepiej kupić dobre kolumny standowe (podstawkowe) lub podłogowe. Sub raczej lepiej sprawdza się w kinie. W stereo nieszczególnie.
Jeśli musi być podłączone optycznie i HDMI, to trzeba szukać raczej amplitunera do KD a te jak wiadomo w stereo średnio sobie radzą.

Napisano
Dzięki. Raczej nie chcę kupować osobno wzmacniacza + tuner (nie potrzebuję kolejnego pudła w pokoju icon_wink.gif ). Na chwilę obecną zastanawiam się nad ampem stereo H/K 3490.

Pytanie - jakie kolumny podstawkowe do niego dobrać, żeby zagrało to sensownie i żebym zmieścił się w budżecie?

Zakładam, że przez większość czasu nie będę specjalnie "rozkręcał" głośności zestawu, więc chciałbym słyszeć wszystkie detale już przy cicho-średnich ustawieniach głośności.