Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam

Posiadam zestaw YAMAHA RXV 371 + kolumny frontowe Magnat Quantum 555 podłączone ze sobą 2 kablami po 2 mtetry 2,5 mm średnicy ( dokładnie takie jak pod linkiem http://stx.pl/przewod-glosnikowy-beztlenow...c-2x2-5mm.html)

Porónując wymieniony zestaw w muzyce , kinie domowym z komputerowymi głośnikami creative T6060 5.1 nie odczuwam różnicy w jakości dzwięku. Powiem więcej, większość utworów jak i filmów lepiej wypadają na komputerze. Czy np podłączenie głośników z yamahą poprzez podwójne okablowanie Bi-Wiring coś da, a może zmiana kabli ?

Brat zakupił ostatnoi komputerowe Creative I-Trigue 3000( 300-400 zł) i aż mi głupio bo jego głośniczki, śmiesznych wymiarów grają o wiele czyściej , suptelniej i z większą rozdzielczością od mojego zestawu za 2600 icon_sad.gif

Napisano
Nie napisałeś nic jakiej wielkości masz pokój, jakiej muzyki słuchasz, ale też czego używasz jako źródła dźwięku?
Ale to nic w porównaniu z połączeniem. Kto Ci polecił tę Yamahę i Magnaty?
Zdajesz sobie sprawę, że Magnaty to duże kolumny z dość dużymi (i trzema) głośnikami. Czyli trzeba kawałek wzmacniacza by to napędzić.
Dodatkowo Magnaty mają średnią efektywność, są 4ohmowe i mają metalowe membrany. A to już moim zdaniem (mówcie co chcecie) trzeba już nie kawałek, ale kawał wzmacniacza. WZMACNIACZA a nie amplitunerka 5.1 do kina domowego. W przeliczeniu (litościwie pominę koszt tunera i dekoderów) 900zł. podzielić na 5 (kanałów) i razy 2 kanały (do stereo) równa się 360zł (słownie trzysta sześćdziesiąt złotych).
Czego więc chłopie oczekujesz za takie pieniądze? A, że gra nieczysto? Ciesz się, że nie spaliłeś głośników wysoko-tonowych. A może już spaliłeś? Przyłóż ucho i posłuchaj.
Pomijam tu charakter brzmienia kolumn, które na pewno potrzebują innego typu wzmacniacza, by ukazał ich (nieliczne zresztą) zalety.
A kabelki? Jak to kabelki. Pewnie, że lepsze mogłyby być, ale to nie jest w tej chwili Twoim podstawowym problemem. Już lepiej schowaj do szuflady blaszane zworki a zamiast nich sekcję nisko i wysoko-tonową połącz kawałkami (15-20cm, odizolowanymi tylko na końcach - do połączenia) nawet tego kabelka, który masz. Uważaj jednak abyś nie zwarł plusa z minusem.
Napisano
Jet to mój pierwszy amplituner. Pokój ma jakieś 35 m2. Źródło dźwięku to mp3 puszczone z media playera Ferguson Ariva, podłaczony do amplitunera przez HDMI. Ogólnie jeśli chodzi o czystość dźwięku to jest ok. Co do mocy to nie narzekam , amplituner daje radę. Bardziej narzekałbym na rozdzielczość dźwięku, na komputerze słyszę o wiele więcej szczegółów. Głośniki wysoko-tonowe działają.
Zauważyłem że jak podłączyłem mniejsze głośniki od starego KD to jest lepiej.
Zgodzę się z tobą że kolumny słabsze , mniejszej mocy mogą zagrać znacznie lepiej niż magnaty bo one rzeczywiście potrzebują innego amplitunera.
Dla porównania miałem wcześniej kolumny Microlab Solo 7 c . Jedną z nich podłączyłem do amplitunera i muszę przyznać że dźwięk mnie powalił (druga miała wbudowany wzmacniacz więc nie dało rady).
Wniosik, źle dobrane kolumny do tego wzmacniacza. Odpowiednio mniesze i słabsze głośniki powinny zagrac z wiekszą precyzją , szczegułowoscią.
Napisano
W sumie dlaczego kupiłeś ampli 5.1 do stereo ? szkoda tych kolumn .... idź po radach F1angela i kombinuj inny wzmacniacz lub ampli stereo, jest sporo ciekawych propozycji na rynku ... a Yamahe sprzedaż
Napisano
Andrewarm i jakie wnioski, co dalej? Ja nie krytykuję, bo jestem złym skurczybykiem pastwiącym się nad adeptami audio, tylko chcę pomóc.
Może nieraz jestem mało delikatny, ale to chyba z racji tego, że mój zodiakalny znak, to skorpion. Taka już moja natura, muszę ukąsić icon_wink.gif

Taki off... od kilku dni słucham "Audiofilskich Zajawek" dołączanych do każdego wydania "Audio" już od ? (nie chce mi się liczyć ale od trzech, czterech lat?). Bardzo fajna muzyka. I na ogół dobrze nagrana. Taki miał być zamysł tych "zajawek" I tu pytanie. Jaki jest najlepszy polski zespół rockowy? wiele osób pewnie odpowie: Coma. A moim zdaniem zdecydowanie Riverside :!:
Napisano
ten pseudo amplituner nadaje się do zasilenia satelitek i tylko do kina domowego, a nie dużych kolumn podłogowych i nie do stereo, jeszcze do tego 35m, porażka...
od ręki za 100zł kupisz coś na Alledrogo co deklasuje ten szmelc w stereo icon_wink.gif
Napisano
Mój cel pierwotny to kino domowe 2.0 + odsłuch muzyki w stereo. Tu ma zagwozdkę. Na pewno chciałbym posłuchać tych głośników pod innym wzmacniaczem z drugiej strony szkoda mi sprzedać amplituner. Co byście doradzili ? Co może sprostać moim wymaganiom ? Jaki ampli , wzmacniacz stereo byście polecili do tych zastosowań ( może być stereo lub 5,1, ) ? Tyko proszę tak do 1500 zł icon_smile.gif A może zmienić głośniki ( to pewnie odpada ) ?