sosen Napisano 30 grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2006 Mam problem ze wzmacniaczem - 4 wyjścia, 2 na lewą strone i 2 na prawą. Wzmacniacz ma 2 x 60 W. Strona prawa chodzi tak jak powinna, problem jest z lewą. Przy podkręceniu potencjometru na 1/10 głośniki zaczynają charczeć i dźwięk staje się zniekształcony - prawa strona wytrzymuje 3/4. Może macie jakiś pomysł co może być nie tak? Poradzcie mi co mam z tym zrobić. Czy można to naprawić? Do kogo zanieść? Czy zrobią to w serwisie i ile ewentualnie mogłaby kosztować naprawa? Podobno ta strona zawsze tak chodziła(wzmacniacz ma juz z 10 lat), ale nikt nigdy nie próbował nic z tym zrobić. A stereo by się przydało Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 30 grudnia 2006 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2006 Przypuszczalnie uszkodzony jest co najmniej jeden z tranzystorów w stopniu mocy. Trzeba również sprawdzić luty na końcówkach tranzystorów, ewentualnie przelutować i dokręcić do radiatorów. Jeżeli końcówki mocy są na scalakach, również sprawdzić dokładnie wszystkie wyprowadzenia. Jeżeli to nie pomoże, a nie znasz się na tym, to trzeba zanieść do fachowca od rtv. Tranzystory są tanie, kilka zł, większa jest robocizna. Więcej jak 50 zł kosztować nie powinno, chyba że będzie to drogi serwis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 31 grudnia 2006 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2006 Bezpieczniki mga nie doktykac dokladnie blaszek. Sprawdz to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosen Napisano 1 stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 stycznia 2007 Dzieki za porady. Jak sam nie poradze to oddam do fachowców. Mam nadzieję, że ze mnie ze zedra. Wiedziałem, że moge na was liczyć. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosen Napisano 1 stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 stycznia 2007 Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam zestaw Genius 5.1. W subie jest wzmazniacz. Sprzęt nie działa ponieważ spalił się transformator. Obszedłem ten problem - zamontowałem kilka zamiast tamtego. Jednak sprzęt dalej nie chodził. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że jedno z połączeń wzmachola z radiatorem jest przepalone. Czy to może być przyczyną tego, że sprzęt nie działa?? Pewnie odpowiedź jest dla Was oczywista ale ja nie jestem pewien i dlatego chciałbym się poradzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 4 stycznia 2007 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2007 Cytat Sprzęt nie działa ponieważ spalił się transformator. A transformator spalił się, gdyż mogło powstać zwarcie we wzmacniaczu, czyli poszły tranzystory lub scalak, nie znam tego układu i nie wiem co w nim siedzi. Elementy te są napewno do wymiany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts