Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam
Bardzo proszę o podpowiedzi jak optymalnie podłączyć moje pudełka w domu aby mieć najlepszą jakość dźwięku oraz obrazu. Poniżej napisałem jakie mam pudełka i jakie mają interesujące mnie wejścia i wyjścia:

- TV PANASONIC TX-L42ET5: ma 3xHDMI + SPDIF
- AMPLITUNER PIONIER VSX-519V-K: ma 2 x HDMI IN + 1 xHDMI OUT + 2xSPDIF+COAXIAL
- DVD PIONEER DV-420: ma HDMI OUT + COAXIAL
- UPC MEDIABOX: ma HDMI OUT + COAXIAL

Obecnie mam podłączone to tak:

- AMPLI>TV - HDMI
- DVD>AMPLI - HDMI
- UPC>AMPLI - HDMI

Wszystko śmiga ale nie wiem jak wprowadzić dźwięk z TV do AMPLI. Tv jest z netem i dźwięk np. z YOUTUBE mam tylko na TV. W TV jest SPDIF i mogę podłączyć do AMPLI ale wtedy za każdym razem muszę przestawiać w AMPLI źródło dźwięku ?

Jak macie może jakąś poradę lub link gdzie ktoś ma opisane jak to połączyć optymalnie to będę wdzięczny. Generalnie zależy mi na dobrej jakości dźwięku, nie muszę korzystać z głośników w TV, wystarczą mi tylko z AMPLI. Chodzi też o to aby używać jak najmniej pilotów i przełączeń. Dodam, że AMPLI jest 5+1 ale mam tylko kolumny stereo (w AMPLI też stereo jest ustawione - cała moc idzie na dwie kolumny frontowe) Pytania dodatkowe:

- dźwięk po HDMI czy COAXIAL ? Chodzi o jakość
- czy korzystanie z HDMI w AMPLI powoduje stratę sygnału (wideo+audio) tzn. czy lepiej bezpośrednio UPC do TV po HDMI czy przez AMPLI po HDMI do TV

Napisano
Cytat

Telewizor ma cyfrowe wyjście audio kablem optycznym, podpinasz to pod wejście w amplitunerze i wybierasz w amplitunerze odpowienie źródło dźwięku.

Pozdrawiam

Wszystko się zgadza ale potwierdź mi proszę, że za każdym razem muszę zmieniać w ustawieniach AMPLI źródło dźwięku ? Tam mam do wyboru A - Analogowe, H-HDMI, C - Przez kabel COAXIAL, O1,O2 - Optical. Jak będę chciał słuchać z UPC to H a jak z telewizora (YOUTUBE, SKYPE i takie tam inne multimedialne) to 01
Chodzi mi o to, żeby ustawić na H i słuchać dźwięku przez AMPLI z tunera a przy okazji mieć dźwięk z TV przez OPTICAL

A jak z połączeniami ? Są optymalne jak mam alll przez HDMI ?