Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, obecnie posiadam kino domowe 7.0.Amplituner Denon 1905, frontowe kolumny Eltax Liberty 7+,pozostałe Koda 707.
W najbliższym czasie planuję zmienić kolumny frontowe.Częściej słucham muzyki niż oglądam filmy.Pod uwagę biorę JBL E 80 northridge, Canton 407, Canton 409 i Mission m35i.Głownie słucham muzyki techno, house, rmb,pop i dance.Bardzo lubię dobry bass.Które według państwa najbardziej by się dla mnie nadawały (pokój 15m2)?

Który amplituner jest lepszy?Harman 235 czy Denon 1905?Wydaje mi sie że Harman ma lepszy bass i byłby bardzo kompatybilny z JBL.
Proszę o poradę
Napisano
Do filmów w twoich warunkach dobre są JBL e80. Do muzyki posłuchaj sobie z kolumnami Canton gle407. Pokój masz nie zaduży i z większymi kolumnami nie koniecznie musi być lepiej.
Cytat

Wydaje mi sie że Harman ma lepszy bass i byłby bardzo kompatybilny z JBL.

Też jestem tak przekonany.
  • 2 weeks later...
Napisano
Większość kolumn podłogowych ma konstrukcję trójdrożną z przegródką wewnątrz, rozdzielającą kolumnę na dwie części - dolna z głośnikiem basowym i górna z pozostałymi głośnikami. Zazwyczaj te części mają osobne otwory bas-refleksu. Przez to głośnik odpowiadający za najniższe basy wykorzystuje tylko 1/3 pudła. Kupiłem kiedyś podłogowe kolumny HECO dwudrożne bez wewnętrznej przegródki. Całe pudło pracuje na bas! Kolumny poza tym stoją blizko ściany, jedna w kącie. Mam wrażenie, że bas nie ma żadnych ograniczeń od dołu. Czasem zmniejszam go na amplitunerze lub zatykam otwory bas-refleks. Słyszałem różne subwoofery - w porównaniu z moimi kolumnami to są pierdziawki. Moje kolumny mają jeszcze jedną zaletę - bas jest idealnie zespolony z resztą pasma. Ciężko to uzyskać na subwooferach. Ten model HECO co posiadam już nie jest produkowany, dlatego nie ma sensu go szukać w sklepach. Natomiast warto zwrócić uwaę na konstrukcję kolumn i koniecznie posłuchać w sklepie różne modele.