Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Wielkie dzięki za info. szczerze powiem to najbardziej skłaniam się ku 800 ponieważ najbardziej odpowiadają mi kolorem do salonu (wiem że kolumna ma grać a nie wyglądać) będę na miejscu to posłucham i zadecyduję.?Jak by ktoś znał te kolumny to proszę o opinię.

Pozdrawiam.
Napisano
W wolnej chwili zastanów się, czy będziesz miał miejsce by prawidłowo rozstawić kolumny - tak, by miały kilkadziesiąt centymetrów do ściany.
No i ważne jest to, że jezeli nie będziesz przekonany to chyba nie musisz kupować kolumn za pierwszym razem icon_wink.gif
Model 800 może np. grać zbyt efekciarsko albo zbytnio podkreślać jakiś zakres częstotliwości.
Kolumny przede wszystkim mają grać spokojnie i nie męczyć przy dłuższym odsłuchu!

Poza tym spytaj sprzedawcy, co ciekawego może Ci zaproponować w kwocie, jaką masz na ten cel. W końcu mają tam parę firm...
Z kolumn w okolicy tysiąca za parę może będzie jeszcze coś ciekawego.

Jeżeli kolumna będzie miała obicie z tyłu to sprawdź, czy będzie Ci to przeszkadzało - można liczyć na spore upusty za sprzęt z uszkodzeniami.
Ważne, by było to drobne obicie (jak w przypadku 5200F - przynajmnije tak to wygląda na zdjęciach) a nie rozszczelnienie kolumny.
A na kolumnę można coś położyć od góry - nie dość, że zakryje uszkodzenie (zarysowanie lakieru czy inny uszczerbek), to jeszcze dociąży kolumnę.
Np. ja na niektórych moich podłogówkach mam dwukilowe sześciany - takie trochę mniejsze płyty chodnikowe icon_wink.gif , tyle że ze szlachetniejszego materiału i "ciut" ładniejsze.

Pozdrawiam - i powodzenia!