Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Szukam niedrogiego (do około 500zł) następcy dla mojego NADa 3240pe. Wcześniej miałem NADa 302, który miał bardziej zwarte i lepiej kontrolowane brzmienie co szczególnie dotyczyło przedwzmacniacza gramofonowego ale też znacznie płytszą przestrzeń i nie tak przyjemnie nisko wybrzmiewający bas jak w 3240pe. Poza tym 3240pe już mi się trochę znudził i transformator zaczął pierdzieć icon_smile.gif

Od następcy oczekuję:
- pilota (stałem się wygodnicki icon_smile.gif )
- bardziej dynamicznego przedwzmacniacza gramofonowego (odpowiednik tego z NADa 302 wystarczy)
- przestrzeni o rozmachu zbliżonym bądź większym
- nieco bardziej zwartego brzmienia
- równie nisko schodzącego basu (ale nie może się rozlewać na wkurzających 150-300Hz)

Napiszcie proszę co myślicie o NAD C320 i NAD C320 BEE (nie wiem czym się różnią oprócz wyglądu). Niestety o innych markach nie mam pojęcia dlatego wszelkie propozycje mile widziane icon_smile.gif

Sprzęt z którym wzmacniacz ma współpracować wymieniony w sygnaturze.
Napisano
Od paru tygodni jestem posiadaczem NADa C320BEE i.... jestem oczarowany jego dźwiękiem. Przyjemny dla ucha z głębokim basem, który jednak absolutnie nie dominuje nad resztą pasma. Po prostu jest i chce się tego słuchać. Według mnie przestrzeń potrafi wytworzyć również całkiem sporą.

Ale to tylko słowa nowicjusza w dziedzinie audio icon_smile.gif Niech inni bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą.
  • 6 years later...
Napisano

Witam serdecznie po kilku latach :)

Swojego 3240pe sprzedałem dopiero teraz, głównie dlatego że nie mieścił się w szafce, co przy małym rozbójniku w domu jest konieczne.

Źródło to obecnie Aune X1s, z którego jestem bardzo zadowolony.

Ponawiam zatem swoje pytanie, co teraz?

Budżet max 800 zł za używany sprzęt.

MOJE OCZEKIWANIA:

-Ma dobrze grać Rock/Metal, inne gatunki nie mają aż takiego znaczenia.

-Bas nie musi schodzić super nisko (moje Paradigmy i tego nie wyciągną) ale uderzenie ma być mocne i w miarę precyzyjne. Mam wrażenie, że 3240pe zachowywał się w tej kwestii trochę jak 'ciepłe kluchy'.

-Nie może być za ostro na górze.

-Scena nie musi być tak ogromna jak w 3240pe, aby tylko nie było bałaganu.

-Ma przyjemnie grać także przy niskiej głośności. Od jakiegoś czasu mało kiedy miałem okazję odpowiednio rozhulać 3240pe na 36 m2.

Nie wiem czy będę w stanie 'zdradzić' NADa. Przeglądając testy i opinie, mam kilka wniosków/pytań odnośnie kilku modeli.

MOJE TYPY:

326bee

-wydaje się być dobrym wyborem jednak jest poza budżetem, czy jest tego wart?

-czy potrafi grać po cichu?

316bee

-wydaje się być dobrym wyborem jednak czy potrafi dość mocno uderzyć dołem?

315bee

-czy i w czym jest gorszy od 316bee?

NIEPEWNOŚCI:

C320 / C320bee

-internetowe testy ok ale opinie różne, czy faktycznie jest aż tak 'zły' ?

-czy to co nam daje 'bee' jest warte dopłaty i poszukiwań?

C340, C350

-czy potrafi grać po cichu?

Starsze czy większe i bardziej mocarne konstrukcje raczej nie wchodzą w grę. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i komentarze :)

Napisano

Jeśli chodzi o c326bee mogę się wypowiedzieć. U mnie gra STX Electrino 250, źródło to głównie gramofon. Muzyka różna - rap, reggae, rock, elektronika, electro swing, klasyka, california punk, pop. Przy głośnym graniu w zasadzie nie mogę nic zarzucić (no bas mógłby być trochę bardziej różany może, ale to pewnie kwestia kolumn). Jeśli chodzi o granie "po cichu" nie jest źle. Średnica wysuwa się na pierwszy plan. Nadal jest dość szczegółowo. Tylko trochę mniej hmmm przestrzeni i powietrza jakby. Ale to pewnie kwestia kolumn. 

Ogólnie wrażenie mam takie, że cicho też zagra, ale zdecydowanie lepiej gra głośno. A no i nie jestem audiofilem. 

Pozdrawiam, 

Kamil