Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie, może wy mnie poratujecie, bo już mam mętlik w głowie czy Pioneer czy Onkyo czy Yamaha czy inny Denon. Po wymianie kolumn chce zmienić swój wzmacniacz sony f220. W przyszłości pewnie wymienię i te kolumny na wyższe lecz wzmacniacz chciałbym mieć już w miarę dobry i mocny.
Wzmacniacz z drugiej ręki do kwoty ok 600-800zł to już max, dobrze by było z opcją pilota lecz to już nie jest przymus.
wzmacniacz obecny: Sony f220, (słuchałem też tych kolumn na jakimś Blaupunkcie dość dużym i mocnym, nie pamiętam symbolu i zagrało to o dwa nieba lepiej niż z Sony)
kolumny: Jamo s708
muzyka: progressive trance/house, rock, lekki metal instrumentalny, film, N'ka
źródło dźwięku: obecnie komputer, mam w planach zakup CD ponieważ leciwy technics padł.
pokój: mniej niz 25mkw nie pamietam dokladnie moze 22 moze 23mkw (dywan prawie na całej powierzchni paneli, kanapa, komoda, stolik, fotel) chyba będę musiał coś powiesić na ściany ponieważ jedna jest z płyty suchego tynku i wydaje mi się że ona takze psuje dźwięk.
Napisano

Cyferki niestety nie zawsze grają icon_cry.gif Więc trudno powiedzieć ilu WATÓW potrzebujesz do nagłośnienia? Jak głośno ma być?
Niekiedy wzmacniacz 50 W gra mocniej i głośniej od... 100 czy więcej wat. Nawet kilka dobrych wat wystarczy, aby te kolumny podskakiwały... Tylko one zazwyczaj kosztująicon_sad.gif
Jest jeszcze takie coś jak wydajność prądowa (o której raczej nie piszą). Dopasowanie do kolumn i wiele wiele innych parametrów, które wpływają na to czy wystarczy dla Twoich potrzeb i powierzchni, czy jednak nie...
Ale Rotele to "zawadiackie" wzmacniacze, mimo, że małe!
Nie ma to jak SPRAWDZIĆ organoleptycznie.

Pozdrawiam!
  • 4 weeks later...
Napisano
Nie wiem czy kogos to interesuje, ale moze kiedys ktos bedzie mial podobny problem i bedzie szukal. Wybor padl na DENON PMA-1315r i DCD-485.
Słuchałem:
Sony f220 - posiadany dotychczas. (w porownaniu do Denona - mniej basu, rozlatana góra, sklejony dźwięk)
Rotel RA-971 (jak dla mnie był zbyt ostry) wole bardziej ciepłe brzmienie.
Yamaha AX-900 - był moim faworytem wiele opinii na + i napewno to dobry klocek lecz nie mialem możliwości odsluchu.
Marantz PM 7200 - bardzo dobry wzmak, ciepły wyrazisty dzwiek, scena, szczegóły pilot.

Jednak wygrał Denon PMA-1315r + DCD-485. Na duży plus pilot, więcej szczegółów niż w Rotelu i Marantz'ie. Gabarytowo duży i ciężki ok 18kg. Dzwięk Denona jest leciutko ostrzejszy niż Marantza lecz bez natarczywości, dużo szczegółów, bas jest bardzo dobrze kontrolowany, wyrabia przy numerach z wolnym i dlugo ciągnącym się basem, lecz najlepiej czuje się w kawałkach gdzie jest dobrze zarysowana perkusja, szybki rytm. Bębny i stopa to poprostu to czego szukałem (koncertowego uderzenia bębna), gitary i vocale także brzmią znakomicie- nie ma tutaj mowy o sklejeniu dzwięku. Do Rocka jak znalazł (chociaż podobno Rotel to mistrz rocka, jednak on był dla mnie zbyt ostry ponieważ czasem aż ucho zabolało). Podsumowując Denon sprawdza sie i przy spokojnych ciepłych Chilloutach i przy Rockowym brzmieniu. Myślę, że zostanie u mnie na długo. Zmianę jaką przewiduję w przyszłości (2-3-4lata) wymiana kolumn lub budowa DIY.