Maniek Napisano 19 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2008 Witam wszystkich, wpadła w moje ręce kolumna estradowa Eltron 60 (niestety tylko jedna), która ma zniszczoną obudowe.Mam kilka pytań: Mam zamiar wykonać samodzielnie obudowe i czy nada się zwykła płyta wiórowa laminowana? Czy może szukać szarej płyty mdf?Kolumna składa się z głośników:2 razy: GDS 30/30 4OHM i 2 razy GDWT 9/40 8OHM ( pełny opis: http://unitra.eu.org/node/1403 )Praktycznie nie ma basów ( są zagłuszane ) czy możliwe by było zamiast jednego głośnika GDS wstawić inny http://www.allegro.pl/item298818282_zamien...0_400_watt.html (ewentualnie proszę o inne propozycje w rozsądnej cenie)(wtedy dokupie 2 takie głośniki i 2 GDWT i zrobie 2 kolumny)Jeżeli jest taka możliwość to czy zmienią się wymiary obudowy? Czy konieczna bedzie zwrotnica? Podłączone to będzie do Pioneera VSX-607 ( 8-16 OHM ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebse Napisano 20 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 Obydowę zrób z szarej płyty MDF. Jest to najlepszy z dostępnych materiałów na kolumny, a przy tym chyba nawet tańsza od gorszych płyt z laminatem. Płyty MDF są powszechnie stosowane przy budowie kolumn głośnikowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek Napisano 10 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2008 Witam, nowa obudowa już zrobiona ( materiał to płyta MDF), głośniki i wymiary te same reszta wszystko nowe.Przdni panel przed obiciem:Widok środka:Oto efekt końcowy: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 10 lutego 2008 Udostępnij Napisano 10 lutego 2008 Obudowa wyszła Tobie jak oryginalna. Masz takie dwie czy tylko tę jedną. Popatrzyłem na zdjęcie z połączonymi głośnikami i widać na nim, że głośniki wysokotonowe połączyłeś szeregowo poprzez kondensator, i jest to prawidłowe połączenie. Przy głośnikach szerokopasmowych nie bardzo widać jak je połączyłeś. Powinny być połączone również szeregowo by kolumna miała 8ohm, i w zgodnej polaryzacji w stosunku do siebie. Kabelki też masz jakieś jak lampki nocnej. Mogły być jakieś głośnikowe za 3-5zł/m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek Napisano 11 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2008 Mam tylko jedną kolumne i podepne ją do kina domowego jako głośnik centralny (mam też projektor własnej konstrukcji )Odnośnie podłączenia kolumn to zostawiłem tak jak było w oryginale czyli GDSy szeregowo (kable też zostawiłem te co były). Odnośnie dzwięku to nawet jak odkręce amplituner na full to dzwięk jest czysty ( nic nie charczy itp.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 11 lutego 2008 Udostępnij Napisano 11 lutego 2008 Bardzo ciekawe rozwiązanie, kolumna estradowa Eltron 60 w roli głośnika centralnego. Jak głośniki są sprawne i resory w dobrym stanie, to mają prawo grać czysto.Zaciekawiłeś mnie swoim projektorem własnej konstrukcji. Jak to nie jest jakaś tajemnica konstrukcyjna, to mógłbyś opisać jego budowę w tym dziale. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maranr1 Napisano 13 stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2010 Witam Mam pare oryginalnych kolumn STR-DH500 w swoim domu. Mam je podłaczone do amplitunera kwadrofonicznego firmy Sansui QRX 5500 http://www.classicaudio.com/value/san/QRX5500.html. dobranie tych kolumn i tego amplitunera było czystym przypadkiem. Miałem wiec podłaczyłem. Normalnie, nie przesadzam, ale całym domem trzesie. Piekny, czytelny i spręzysty basior. Ogladanie filmów DVD ostatnimi czasy to czysta przyjemnosć i obłędnia scena dźwięku. Naprawde czuje się jak w sali kinowej. Film "Wyspa" normalnie wbił mnie w fotel. Dotego mam pare glośników umieszczonych z tylu firmy Philips. Wszystko pięknie ze sobą współpracuje, przyjnajmniej w moim odczuciu. Chcialem w końcu kupić nowy amplituner 7x140. Mam pytanie czy nie ma absolutnie zadnej mozliwości podlaczenia tych starych kolumn do tego nowego wzmacniacza ??:> Dzięki wielkie za uwage ps Odpisujcie.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maranr1 Napisano 13 stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2010 Cytat Witam Mam pare oryginalnych kolumn STR-DH500 w swoim domu. Mam je podłaczone do amplitunera kwadrofonicznego firmy Sansui QRX 5500 http://www.classicaudio.com/value/san/QRX5500.html. dobranie tych kolumn i tego amplitunera było czystym przypadkiem. Miałem wiec podłaczyłem. Normalnie, nie przesadzam, ale całym domem trzesie. Piekny, czytelny i spręzysty basior. Ogladanie filmów DVD ostatnimi czasy to czysta przyjemnosć i obłędnia scena dźwięku. Naprawde czuje się jak w sali kinowej. Film "Wyspa" normalnie wbił mnie w fotel. Dotego mam pare glośników umieszczonych z tylu firmy Philips. Wszystko pięknie ze sobą współpracuje, przyjnajmniej w moim odczuciu. Chcialem w końcu kupić nowy amplituner 7x140. Mam pytanie czy nie ma absolutnie zadnej mozliwości podlaczenia tych starych kolumn do tego nowego wzmacniacza ??:> Dzięki wielkie za uwage ps Odpisujcie.. SOORY wstawiłem symbol nie tych kolumn, chodziło mi właśnie o te ZG-603 Jestem tutaj po raz pierwszy, nerwówka !!:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts