Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich, wpadła w moje ręce kolumna estradowa Eltron 60 (niestety tylko jedna), która ma zniszczoną obudowe.
Mam kilka pytań:
Mam zamiar wykonać samodzielnie obudowe i czy nada się zwykła płyta wiórowa laminowana? Czy może szukać szarej płyty mdf?
Kolumna składa się z głośników:
2 razy: GDS 30/30 4OHM i 2 razy GDWT 9/40 8OHM ( pełny opis: http://unitra.eu.org/node/1403 )
Praktycznie nie ma basów ( są zagłuszane ) czy możliwe by było zamiast jednego głośnika GDS wstawić inny
http://www.allegro.pl/item298818282_zamien...0_400_watt.html (ewentualnie proszę o inne propozycje w rozsądnej cenie)
(wtedy dokupie 2 takie głośniki i 2 GDWT i zrobie 2 kolumny)
Jeżeli jest taka możliwość to czy zmienią się wymiary obudowy? Czy konieczna bedzie zwrotnica?
Podłączone to będzie do Pioneera VSX-607 ( 8-16 OHM ).
Napisano
Obydowę zrób z szarej płyty MDF. Jest to najlepszy z dostępnych materiałów na kolumny, a przy tym chyba nawet tańsza od gorszych płyt z laminatem. Płyty MDF są powszechnie stosowane przy budowie kolumn głośnikowych.
  • 3 weeks later...
Napisano
Obudowa wyszła Tobie jak oryginalna. Masz takie dwie czy tylko tę jedną.
Popatrzyłem na zdjęcie z połączonymi głośnikami i widać na nim, że głośniki wysokotonowe połączyłeś szeregowo poprzez kondensator, i jest to prawidłowe połączenie. Przy głośnikach szerokopasmowych nie bardzo widać jak je połączyłeś. Powinny być połączone również szeregowo by kolumna miała 8ohm, i w zgodnej polaryzacji w stosunku do siebie.
Kabelki też masz jakieś jak lampki nocnej. Mogły być jakieś głośnikowe za 3-5zł/m.
Napisano
Mam tylko jedną kolumne i podepne ją do kina domowego jako głośnik centralny icon_smile.gif (mam też projektor własnej konstrukcji icon_smile.gif )
Odnośnie podłączenia kolumn to zostawiłem tak jak było w oryginale czyli GDSy szeregowo (kable też zostawiłem te co były).
Odnośnie dzwięku to nawet jak odkręce amplituner na full to dzwięk jest czysty ( nic nie charczy itp.)
Napisano
Bardzo ciekawe rozwiązanie, kolumna estradowa Eltron 60 w roli głośnika centralnego. Jak głośniki są sprawne i resory w dobrym stanie, to mają prawo grać czysto.
Zaciekawiłeś mnie swoim projektorem własnej konstrukcji. Jak to nie jest jakaś tajemnica konstrukcyjna, to mógłbyś opisać jego budowę w tym dziale.
  • 1 year later...
Napisano
Witam icon_smile.gif Mam pare oryginalnych kolumn STR-DH500 w swoim domu. Mam je podłaczone do amplitunera kwadrofonicznego firmy Sansui QRX 5500 http://www.classicaudio.com/value/san/QRX5500.html. dobranie tych kolumn i tego amplitunera było czystym przypadkiem. Miałem wiec podłaczyłem. icon_smile.gif Normalnie, nie przesadzam, ale całym domem trzesie. Piekny, czytelny i spręzysty basior. Ogladanie filmów DVD ostatnimi czasy to czysta przyjemnosć i obłędnia scena dźwięku. Naprawde czuje się jak w sali kinowej. Film "Wyspa" normalnie wbił mnie w fotel. Dotego mam pare glośników umieszczonych z tylu firmy Philips. Wszystko pięknie ze sobą współpracuje, przyjnajmniej w moim odczuciu. Chcialem w końcu kupić nowy amplituner 7x140. Mam pytanie czy nie ma absolutnie zadnej mozliwości podlaczenia tych starych kolumn do tego nowego wzmacniacza ??:> Dzięki wielkie za uwage icon_smile.gif ps Odpisujcie..
Napisano
Cytat

Witam icon_smile.gif Mam pare oryginalnych kolumn STR-DH500 w swoim domu. Mam je podłaczone do amplitunera kwadrofonicznego firmy Sansui QRX 5500 http://www.classicaudio.com/value/san/QRX5500.html. dobranie tych kolumn i tego amplitunera było czystym przypadkiem. Miałem wiec podłaczyłem. icon_smile.gif Normalnie, nie przesadzam, ale całym domem trzesie. Piekny, czytelny i spręzysty basior. Ogladanie filmów DVD ostatnimi czasy to czysta przyjemnosć i obłędnia scena dźwięku. Naprawde czuje się jak w sali kinowej. Film "Wyspa" normalnie wbił mnie w fotel. Dotego mam pare glośników umieszczonych z tylu firmy Philips. Wszystko pięknie ze sobą współpracuje, przyjnajmniej w moim odczuciu. Chcialem w końcu kupić nowy amplituner 7x140. Mam pytanie czy nie ma absolutnie zadnej mozliwości podlaczenia tych starych kolumn do tego nowego wzmacniacza ??:> Dzięki wielkie za uwage icon_smile.gif ps Odpisujcie..

SOORY wstawiłem symbol nie tych kolumn, chodziło mi właśnie o te icon_smile.gificon_smile.gif ZG-603 Jestem tutaj po raz pierwszy, nerwówka !!:)