adre Napisano 8 lutego 2013 Napisano 8 lutego 2013 Szanowni Państwo,mam mały zestaw stereo Yamaha Pianocraft E-810. Zestaw ma 3 wejścia audio: CD/AUX/TAPE.Obecnie wszystkie trzy mam wykorzystane przez CD-DVD Pianocrafta/Gramofon Technics SL-BD3/Magnetofon AKAI CS 707D.W najbliższym czasie planuję kupić telewizor + odtwarzacz blu ray + telewizję Cyfra/Nka.Nie planuję kupowania amplitunera kina domowego (nie mam miejsca na głośniki 5.1, dzwięk wielokanałowy nie jest dla mnie tak ważny w filmach)Chciałbym to wszystko podpiąć pod stereo, tylko nie mam już wolnych wejść audio.Rozważam więc dwie opcje, proszę o pomoc:1. Zakup przełącznika RCA, przez który puściłbym TV, Blu ray, Cyfrę i magnetofon. Bezpośrednio do Pianocrafta podłączyłbym CD i Gramofon.np: RCA SWITCHlub: RCA SWITCH na allegro2. Zakup wzmaczniacza stereo na allegro, do którego podłączyłbym gramofon, magnetofon, TV, Cyfrę i potem z wyjśćia PRE OUT (jak jest) lub z wyjścia TAPE REC OUT do AUX Pianocrafta. Bezpośrednio do Pianocrafta podłączyłbym CD i Bluray. Na taki wzmacniacz chciałbym przeznaczyć nie wiecej niż 200-300 zł. Wybór jest spory, tu chyba nie powinno być problemu. Myślałem jeszcze o przedwzmacniaczu, tylko chyba nie uda mi się kupić nic porządnego w takiej cenie.Pomijam połączenie DVD, bluray i Nki do telewizora bo z tym sobie poradzę. A audio z TV jako stereo planuje wypuścić przez SCART albo DAC, ale to zupełnie inna historia.Teraz moje dylematy i prośba o Waszą opinię:- która opcja wg Was jest lepsza pod względem jakości dzwięku - RCA switch czy dodatkowy wzmaczniacz- czy mogę uszkodzić amplituner z Pianocrafta podłączając do AUX inny wzmacniacz przez PRE OUT lub TAPE REC OUT- czy to jest w ogóle dobry pomysł, bo jeśli dobrze rozumiem, to przy tym założeniu dźwięk przechodzi przez dwa preampy- czy jeśli wzmak nie ma wyjścia PRE OUT to wyjście na Pianocrafta przez REC OUT jest równie dobrym pomysłem? Czy może nawet lepszym, bo nie będę musiał podwójnie ustawiać głośności?- a może najlepszy będzie jednak przedwzmaczniacz?- czy taki wzmaczniacz, wykorzystywany włąsciwie tylko jako przełącznik sygnału będzie zużywał dużo prądu przy takiej pracy?P.S. To mój pierwszy post, poza tym jestem laikiem w sprawach audio, więc wybaczcie jak coś namieszałem. Z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując
Mr_Hide Napisano 8 lutego 2013 Napisano 8 lutego 2013 W kwestii jakości - co będzie lepsze - nie będę się wypowiadał, bo niewielkie mam porównanie.Ale osobiście zastosowałem do identycznej wieżyczki Yamahy taki przełącznik: kliknij tu. . Kupiłem w jednym ze sklepów internetowych (taniej, niż na podanym linku).Gramofon (przez przedwzmacniacz) i magnetofon mam podpięte wprost do wieży. Resztę (TV, nagrywarka DVD i różny "drobny sprzęt" na wolnym kablu RCA) podłączyłem przez ww. przełącznik. Zauważalnego uchem ubytku jakości brzmienia nie odnotowałem. Ważne, aby kable były w miarę przyzwoitej jakości (niekoniecznie kosmicznej! ).Wydaje mi się, że robienie "kaskady" wzmacniaczy nie jest dobrym pomysłem. Przynajmniej w tej klasie sprzętu...Powodzenia! Odpisz, cytując
Angel Napisano 8 lutego 2013 Napisano 8 lutego 2013 Też myślę, że lepiej kupić switcha a do tego dobre kabelki z miedzi beztlenowej. A DAC swoją drogą. Odpisz, cytując
adre Napisano 8 lutego 2013 Autor Napisano 8 lutego 2013 Dzięki Panowie za odpowiedzi. Co w kontekście moich dylematów oznacza "nie lepiej DACa" i "DAC swoją drogą". Odpisz, cytując
muzyczny_gość Napisano 8 lutego 2013 Napisano 8 lutego 2013 Przetwornik cyfrowo-analogowy, przetwornik C/A lub DAC (z ang. Digital to Analog Converter, DAC) – przyrząd elektroniczny przetwarzający sygnał cyfrowy (zazwyczaj liczbę binarną w postaci danych cyfrowych) na sygnał analogowy w postaci prądu elektrycznego lub napięcia o wartości proporcjonalnej do tej liczby. Innymi słowy jest to układ przetwarzający dyskretny sygnał cyfrowy na równoważny mu sygnał analogowy. Odpisz, cytując
Angel Napisano 8 lutego 2013 Napisano 8 lutego 2013 Cytat Co w kontekście moich dylematów oznacza "nie lepiej DACa" i "DAC swoją drogą". Jak to co oznacza? Przecież sam pisałeś w pierwszym poście: Cytat Pomijam połączenie DVD, bluray i Nki do telewizora bo z tym sobie poradzę. A audio z TV jako stereo planuje wypuścić przez SCART albo DAC, ale to zupełnie inna historia. Oczywiście przez SCARTa na switcha możesz puścić, ale od strony telewizora musi być właśnie złącze SCART a od strony SWITCHa muszą być końcówki RCA (czyli cinch L-lewy i P-prawy), taka przejściówka. A przetwornik cyfrowo/analogowy, czyli DAC zawsze opłaca się wpiąć w tor audio dla poprawy brzmienia. Jakie wejścia będzie miał ten DAC, to zależy, bo są różne.Chyba, że się nie zrozumieliśmy, to bardziej sprecyzuj pytanie. Odpisz, cytując
adre Napisano 9 lutego 2013 Autor Napisano 9 lutego 2013 DAC oczywiście to już doczytałem co i jak. Ale moim zasadniczym dylematem jest nie zamiana sygnału cyfrowego na analogowy tylko wpuszczenie kilku już analogowych sygnałów audio do jednego wejścia AUX. W skrócie lepszy switch RCA czy dodatkowy wzmcniacz. Po Waszych komentarzach obecnie skaniam się ku przełącznikowi RCA. Ktoś może polecić jakiś konkretny model swicha RCA? (min. 4 inputy audio) Odpisz, cytując
adre Napisano 22 lutego 2013 Autor Napisano 22 lutego 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Kupiłem przełącznik firmy Konig i działa świetnie. Odpisz, cytując
Recommended Posts