Mr_Aleksander Napisano 11 lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 lutego 2013 Witam wszystkich forumowiczów.Problem mam raczej rzadko spotykany, aczkolwiek szukam jego dobrego rozwiązania, otóż posiadam kolumny Tonsil Zeus, których używam do tego aby rozkręcić większe domowe imprezy (badź czasami na sali ok. 100-150 m), natomiast poszukuje do tych kolumn odpowiedniego wzmacniacza, aby je w pełni rozruszać.Interesuje mnie wzmacniacz, ale nie estradowy, ze względu na to że chciałbym aby ta jakość przetwarzania dzwięku pozostała w miarę możliwości zachowana, a uszy mniej cierpiały. Nie chcem wydać na to dużo pieniędzy i rozglądając się w necie, znalazłem Sharpa 8800, który wydaje mi się odpowiednią końcówką jak dla moich kolumn, natomiast piszę do was z pytaniem, czy warto w niego "inwestować" ? Czy jesteście może w stanie podać mi kilka innych propozycji wzmmacniaczy ?Dodam że ten Sharp kosztuje 300zł na allegro, natomiast nie chciałym wydać więcej niż 400zł. Wiem że są to bardzo małe pieniądze, ale zawsze warto spytać o zdanie ludzi któzy mają pojęcie na ten temat Za wszytskie pomocne odpowiedzi, z góry dziekuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 12 lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 lutego 2013 Sharp 8800 to znakomity kompan dla takich kolumn, pamiętaj tylko, że to końcówka mocy, więc musisz jeszcze kupić przedwzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_Aleksander Napisano 12 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2013 Jasne, wiem że to końcówka mocy, natomiast posiadam na boku przedwzmacniacz, w związku z czym wysteruje ją. Czyli Pacio, mówisz że bedzie to bardzo dobre połączenie, bardzo mnie to cieszy. Gdyby ktoś podsunął jakiś inny wzmak na przemyślenie, to byłoby bardziej konkurencyjnie, natomiast zdaje sobie sprawe że ciężko znaleźć coś w takiej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_Aleksander Napisano 12 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2013 Mam jeszcze pytanie co do tego Sharpa 8800, ponieważ on posiada impednacje 8 omów, natomiast Zeusy są 4-omowe. Czy bedzie z tym problem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 12 lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 lutego 2013 Wzmacniacz może się przegrzać a nawet spalić (w sensie uszkodzić). Lepiej poszukać wzmacniacza przyjmującego kolumny 4 ohmowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_Aleksander Napisano 13 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2013 Ok, dzięki za radę, w takim bądź razie muszę zrezygnować z Sharpa 8800. A co powiedzielibyście o końcówce mocy UHER UMA-200 ? Posiada impednacje 4-omową, pobór mocy 600W. Natomiast czy ona mocno rozchula Zeusy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 13 lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 lutego 2013 Ten UHER ma tak samo 8 ohm, na ściance jest wyraźnie napisane, że przyjmuje 4 jak podłączasz na raz parę A i B...Poza tym większość producentów pisze, że można podłączać tylko 8 ohm, bo są różne normy i cuda, a w praktyce większość kolumn jest 4, ewentualnie 6 ohm, tylko dane są zawyżane znowu przez producentów kolumn. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby coś nie działało, a zasilałem już nawet 300W (moc ciągła oczywiście) subwoofer JBLa (4 ohm) kinem typu 'all-in-one' LG... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_Aleksander Napisano 13 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2013 W takim bądź razie, wnioskując z Twojej wypowiedzi Pacio, nie powinienem obawaiać się problemu z zasilaniem Zeusów Saharpem 8800 ?Dodatkowo, w razie czego mam po zakupie 30 dni gwarancji, także będe mógł odesłać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 13 lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 lutego 2013 Moim zdaniem nie ma żadnych przeciwwskazań, to jest taka elektrownia, że nie ma się czego obawiać.W te całe gwarancje to bym nie wierzył za bardzo, chyba że dostaniesz to na piśmie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts