Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Kupiłem parę lat temu zestaw kina domowego onkyo. Teraz dokupiłem subwoofer m-audio (aktywny). Po podłączeniu kabelkiem chinch-chinch (jedno wyjscie). W subie mam 2 wyjścia (L i R), ale jak czytałem wystarcza jedno, bo tak jest w aplitunerze. Po podłączeniu niestety sub nie działa. Podłączyłem w amplituderze pod subwoofer pre out. Włączyłem w amplituderze na sub na on i nic. Cos chyba trzeba w ustawienieach, ale już nie mam pojscia co. Proszę o pomoc, bo nie wiem już co mam zrobić, aby działało.
Napisano
Viperlodz
Do amplitunera podłączyłeś prawidłowo (subwoofer pre out), w subie możesz jeszcze próbować podłączyć do drugiego gniazda RCA (cinch), ale i tak powinno działać (zazwyczaj podłączasz w subie pod kanał L).
Więc problem pewnie tkwi (jak słusznie podejrzewasz) w ustawieniach menu.
Sprawdź, czy masz ustawiony któryś z trybów wielokanałowych (zreszta powinno to dotyczyć też trybu stereo) i wejdź w "menu" (przyciskiem SETUP na panelu lub pilocie), tam powinna być opcja "subwoofer - YES/NO".

W kilkuletnich modelach ONKYO serii SR, a więc i u Ciebie powinno to wyglądać następująco:
"Menu"----> "Speaker config"---->"subwoofer"---->YES/NO

(w razie czego na panelu przednim masz takie przyciski jak "audio adjust", "speaker adjust i surround mode...), ale mam nadzieję, że wystarczy wejście w menu opisane wyżej icon_cool.gif

Powodzenia - pozdrawiam
Napisano
Dzięki za pomoc. Już działa. Problem bardzo dziwny. Wszystko było ustawione dobrze, ale w ampli sub był wyciszony. Nie wiem dlaczego tak było ustawione, ale przez przypadek zobaczyłem to wyciszenie w ustawieniach i zmieniłem.