yakuza666 Napisano 24 stycznia 2008 Napisano 24 stycznia 2008 Witam,Jestem zielony w sprawach audio ale zamierzam skompletować swój pierwszy zestaw KD z tymże zależy mi bardzo na dobrym dźwięku stereo a role kina domowego ma poprostu spełniać od czasu do czasu kiedy to siadam sobie popatrzec na filmik lub kiedy "przycinam" w jakas gierke wykorzystujaca system 5.1.Pokój ma wielkość koło 10m2 i zależy mi bardzo żeby fronty były monitorami ale za to mocnymi bo podłogówek nie jestem w stanie zbytnio zmieścić.Myślałem o zakupie ampltunera Onkyo 505E. Co o tym sądzicie? Ogólnie nie chce kupować używanego sprzętu tylko nowy.Słucham Hip-hopu i rocka czasem jazzu, a zdarzy sie zapuścić Tchaikovskiego dla relaksu WinkDziękuję z góry za odpowiedź. Wiem że już dużo było podobnych tematów ale zawsze jest jakaś różnica chociażby ceny no i wtedy oczywiście jest mowa o zupełnie innej "półce" w sklepie.PozdrawiamYakuza Odpisz, cytując
RoRo Napisano 24 stycznia 2008 Napisano 24 stycznia 2008 YakuzaJeżeli będziesz sporo słuchał muzyki, to proponuję jednak wydać na ampituner ciut więcej i kupić przynajmniej o jedną serię wyżej (ONKYO 605 lub o rok starszy model 604 zamiast 505).Co do kolumn - chcesz tyle wydać na same 2 porządne monitory czy ma to już być zestaw 5.0 ?Jak rozstawisz monitory - na półkach czy na podstawkach? Bo w zakładanej kwocie monitory z podstawkami wyjdą podobnie jak kolumny podłogowe, a ilość zajmowanego miejsca również będzie zbliżona Piszesz o kinie domowym, więc sugestia o alternatywie KD czyli bazowaniu na stereo pewnie Cię nie zadowoli (lepsza jakość sprzętu stereo w stosunku do KD w tej samej cenie, mniej kolumn do kupienia...).Pozdrawiam Odpisz, cytując
yakuza666 Napisano 25 stycznia 2008 Autor Napisano 25 stycznia 2008 Witam RoRo,Problem jest w tym ze 2500 zł to był zakładany budżet na całe kino domowe. Ewentualnie mógłbym spróbować podciągnąć go do 3000 zł. Wchodzi też w rachube opcja żeby na początku kupić amplituner + 2 monitory a za jakiś czas dokupić reszte bo jak mówiłem stereo jest dla mnie najważniejsze ale nie chce rezygnować z KD bo też z niego korzystam. Onkyo 604/605 to już wydatek rzędu 1700 zł. Czy jest rzeczywiście duża różnica w generowanym dźwięku? Czy jest jakis inny amplituner (tańszy) który także sprostałby moim wymaganiom? Jakie proponujesz monitory w przedziale cenowym do 1000zł (amplituner ~1700 + monitory ~1000).Dziękuje za odpowiedź!PozdrawiamYakuza Odpisz, cytując
RoRo Napisano 26 stycznia 2008 Napisano 26 stycznia 2008 YakuzaW takim razie (głównie z uwagi na Twój budżet) moja propozycja będzie dość zaskakująca - w SATURNie, Euro czy MMarkt pojawiają się czasami komplety ONKYO SR-604/DVD-405 z ... kolumnami 5.0 MAudio w cenie ok.2500-2600zł.Przez chwilę przemęczysz się (jest to właściwe określenie) z MAudio... Z amplitunerm i DVD zostaniesz, natomiast co do MAudio to proponuję szybko zasilić rynek wtórny i w tym czasie szukać np. kompletu JBL ES30 na przód, a potem już na spokojnie centralnego ESC 25 i pary ES20 na tył (lub tańszych: E30 + E30/E20 +EC25)W okolicach 3 tysięcy (bez większych problemów w miarę szybko za 3200zł) przy odrobinie cierpliwości trafisz na zestaw już z normalnie grającymi kolumnami Quadral Quintas 500.Jeżeli wystarczy Ci sam amplituner i 2 kolumny podstawkowe, to możesz śmiało kupić SR605 i do tego JBL ES30 (ew. starsze E30 za ok. 800-850 zł).A jeśli będziesz miał miejsce na większe monitory, to może B&W 602 z rynku wtórnego?Czy wymóg: podstawkowe jest konieczny - bo wtedy trzeba szukać oddzielnie amplitunera i kolumn (oczywiście w przypadku sklepów typu Euro czy MMarkt - gdzie często masz jednak niższe ceny...)PozdrawiamPS. Odpowiedzi masz trochę niejednoznacze, bo staram się uszanowac Twój budżet i proponować komplety z DVD i kolumnami - bo zazwyczaj jednak sporo taniej to wychodzi, a skoro chcesz dojść do 5 kolumn... Odpisz, cytując
lukaszf Napisano 30 stycznia 2008 Napisano 30 stycznia 2008 Witajza 2899 zł możesz sobie pozwolić np. na PIONEER VSX417/DVD300 +KODA AV702v2+SW1000http://www.allegro.pl/item298879144_pionee...000_olkusz.html pomyśl może uda ci się tak przemeblować pokój żeby coś takiego zmieścić, proponuję maksymalizację ilości półek i szafek wiszących, bo jeśli postawisz monitory nie na podstawkach tylko na meblach lub nie daj Boże na półkach w regale nie będziesz zadowolony z jakości.Zobacz jeszcze MARANTZ SR4002 + DV3002 + PRISM - 2699 złhttp://www.allegro.pl/item302173403_marant...rakow_raty.html Odpisz, cytując
Recommended Posts