Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Hej wszystkim!
Dołączyłam do Waszego grona przed chwileczką, ponieważ chciałam dowiedzieć się czegoś na temat tych dwóch gramofonów, które przedstawilam w temacie. Może ktoś z Was miał coś takiego i potrafi mi doradzić, kupno którego bardziej się opłaca. Jako, że jestem totalnym laikiem, a właśnie wiedzę na temat gramofonów wyniosłam od Was, studiując kupę czasu Wasze posty, proszę o pomoc.
Ma to być gramofon do domowego odsłuchu, niezawodny, że tak powiem trwały. Nie mam zbyt wiele pieniędzy, ażeby kupować gramofony z górnych półek, przynajmniej na razie, póki zaczynam. Mój pokój ma ok 20 m2, nie posiadam żadnych wzmacniaczy ani nic w tym stylu, na sam gramofon chciałam przeznaczyć do 700 zł. Załączę dwa linki które znalazłam na allegro.
POMOCY ! icon_smile.gif

http://allegro.pl/thorens-td-280-mk-iv-i3157273399.html

http://allegro.pl/thorens-td-280mkii-i3100906542.html
Napisano
Jeżeli nie masz wzmacniacza ani nic w tym stylu to albo musisz kupić gramofon z wbudowanym wzmacniaczem i jakieś kolumny albo gramofon + wzmacniacz i kolumny.
Za 700 zł może wszystkiego nie kupisz ale decydując się na tańszy, a dobry polski gramofon (za ok 200- 300 zł) powinno zostać Ci na uczciwy wzmacniacz. Pozostaną kolumny do kupienia.
Napisano
Właśnie chodzi o to, że ja na sam gramofon chcę przeznaczyć ok 700 zł, całą resztą się nie przejmuję, bo to mój tatuś jest od głośników, wzmacniaczy itp. Chodzi mi przede wszystkim o jakość dźwięku. Nie wiem, czy któryś z wymienionych przeze mnie gramofonów spełnia chociaż to kryterium. icon_smile.gif Dzięki za szybką odpowiedź!
Napisano
No to inna sprawa icon_smile.gif . Vivat Tatuś icon_smile.gif
Co do gramofonu - spotkasz tu różne opcje. Ja jestem "wyznawcą" takiej, że na jakość brzmienia gramofonu składa się zawieszenie ramienia, wkładka, kable we wkładce i kabel od gramofonu do wzmacniacza. Reszta (silnik itp) mają nie przeszkadzać. Sam gram na polskim ADAMIE z wkładką Ortofona. Dobry gramofon z ciekawym napędem. Zakup wkładki konieczny bo polskie akurat nie nadają się do niczego.
Można kupić też inne polskie tańsze (np BERNARD) , a więcej wydać na lepszą wkładkę.
Tu za to masz ślicznego ADAMA , wprawdzie za 500 więc na wkładkę 200 zostaje ale mój Ortofon kosztował 80 zł i gra świetnie. Wyeliminował Shure'a za 380 zł (leży w szufladzie), więc może przynajmniej na początek Ortofon wystarczy icon_smile.gif
EDIT: teraz przeczytałem, że ma nową wkładkę AT - jeden wydatek mniej icon_smile.gif

PS Przy okazji kupiłem sobie nową wkładkę - Grado Prestige Black 1 - napiszę jak brzmi (kiedy już dotrze).
Napisano
Oki dzięki za informacje, dopiero dziś będę miała trochę czasu, żeby pobuszować w internecie icon_smile.gif Ten ADAŚ naprawdę jest bardzo, jakby to powiedzieć gustowny (przynajmniej wizualnie baaardzo mi się podoba). Zadzwonię jutro do sprzedającego, zapytam co i jak. Dziękuję raz jeszcze !
Napisano
I gustowny i dobry icon_smile.gif
Do mnie dotarła wkładka GRADO - piękny dźwięk, melodyjna, zrównoważona, dynamiczna. Jeśli zmieści się w budżecie to bardzo polecam icon_smile.gif - na pewno dużo lepsza od Ortofona.