Skocz do zawartości

Dobór amplitunera i CD/DVD playera do kolumn Jamo S426 HCS3

Recommended Posts

Napisano
Dzień dobry,

Sedecznie witam, to mój pierwszy post na tym Forum. Nie znam się szczególnie na systemach audio/video, a jednocześnie uwielbiam czyste dźwięki, stąd szukam porad u specjalistów, czyli u Was icon_smile.gif

Jestem właścicielem kolumn Jamo S426 HCS3 5.0. Chciałbym dokupić do nich amplituner i player CD/DVD. Bardzo zależy mi na czystych dźwiękach, muzyka i filmy po połowie, pokój 5x4m. Subwoofera na razie nie dokupuję, znam wszystkie zalety i wady tego rozwiązania; niestety sub musi poczekać.

Na ampli i player mam max 1,5 tys. PLN. W przypadku 2-2,5 tys bedzie konieczna negocjacja z żoną..

Proszę o Waszą poradę - co dobrać i czy powyższa kwota jest wystarczająca aby z kolumienek wydobyć ich możliwości.

Pozdrawiam,
O_W_O
Napisano
Witaj,
na wstępie musisz zdawać sobie sprawę, że pewnym ograniczeniem będą kolumny, Jamo S 426 to podstawowa seria kolumn marki Jamo, która szczególnie przy muzyce objawia pewne niedoskonałości.
Wracając do elektroniki zwróciłbym Twoją uwagę na dwa zestawy: Yamaha HTR-4065 / BD-S473 oraz Onkyo TX-NR515 / BD-S309. Obydwie konfiguracje dobrze sprawdzą się w Twoim pomieszczeniu i konfiguracji, mają pełne wyposażenie włącznie z funkcjami sieciowymi. Yamaha zagra mocniej, bardziej skrajami pasma, oferując brzmienie gęstsze, cięższe. Onkyo zagra bardziej wysokimi tonami, szczegółowo z lepszą kontrolą basu.
Wybór zależy od Twoich preferencji, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Ceny obydwóch zestawów z upustem powinny zmieścić się w akceptowalnym dla Ciebie przedziale cenowym.