Chojrak12 #1 Napisano 12 czerwca 2013 Witam,dotychczas słuchałem muzyki na amplitunerze Yamahy VX 465 a za źródło robił Yamaha DVD S661. Dzwiek zawsze wydawał mi się mało dynamiczny. Niedawnow dokupiłem dla porównania dwa wzmacniacze Rotel RA 931 i NAD C350. Najpierw przyszedł Rotel. Dzwięk w zakresie wysokich tonów i górnej średnicy zrobił na mnie wrażenie. Jest czysty i twardy (czasem nawet ciut za suchy). Niezwyle dynamiczny czsaem wręcz jakby sztuczny ale niezwykle efektowny. Wokale i prekusja (bez bębnów) są rewlacyjne, żadnego sypania piasku w S-kach. Niestety im niżej tym gorzej. Tony niskie są nie są wystarczająco mocne i jakby terkoczące a ja lubię poczuc głęboki bas. Jako drugi przyszedł NAD. Kapitalna, powalająca średnica i dobry mocny bas. Niestety wysokie tony nie mają takiej dynamiki jak w Rotelu choć są nieco lepsze niż w Yamasze. Słychać w nich piasek jakby coś je przytłumiało. Nie wiem czy to typowe dla tego modelu NAD-a czy może przyczyna tkwi w źródle tj. w DVD Yamahy S661?Czy ten S661 wogóle nadaje się do słuchania muzyki w dobrej jakości, czy jako DVD dźwiek ma w nim jakość nie najwyższą? Konkludując czy warto dokupić sobie jakieś CD NAD-a? I jesli tak to jaki model (ale niedrogi, używany)? Proszę o informację tylko tych, którzy znają S661, a nie którym się coś wydaje.Moje kolumny to HECO Celan. Słucham klasyki, wokali w stylu Grechuty i popu.PozdrawiamMaciej Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 12 czerwca 2013 Ha! Gorzej jeśli nikt nie używa DVD Yamahy w systemie stereo. Bo przecież to odtwarzacz DVD i filmy się na tym ogląda. Jeśli ktoś kupił, to właśnie w tym celu. Podejrzewam, że możesz nie otrzymać odpowiedzi, ale poczekajmy.Zazwyczaj odtwarzacz CD gra lepiej od odtwarzacza DVD w podobnej cenie. Tak samo jak wzmacniacz stereo zazwyczaj gra lepiej od amplitunera a takiego do kina domowego w szczególności.Piszesz, że masz Yamahę VX 465. A nie jest to aby Yamaha RX-V465?A odtwarzacza CD żadnego nie polecę, bo co to znaczy niedrogi? 200, 500, 1500zł?I dlaczego akurat NAD? Produkuje dobre odtwarzacze, ale Rotel nie gorsze. A są firmy, które robią (robiły) jeszcze lepsze. Heco Celan do popu? Noo, jak Cię mogę. Ale do wokalnej, poezji śpiewanej czy klasyki itp. słabo.Na pewno wysokich i niskich tonów oraz dynamiki nie powinno zabraknąć. Trochę gorzej z wyrafinowaniem, ale to nie są kolumny zrobione w tym celu.Szkoda, że nie napisałeś jaki to konkretnie model oraz w jakim gra pomieszczeniu?Tak na marginesie, to rzeczywiście z Ciebie Chojrak, skoro kupiłeś naraz dwa wzmacniacze.I na koniec Cytat żadnego sypania piasku w S-kach może wyjaśnisz ni co to są S-ki, bo nie kum-kum? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chojrak12 #3 Napisano 13 czerwca 2013 Dzięki f1angel za odpowiedź.Yamaha to oczywiście RX-V465. Kolumny Heco kupiłem bez odsłuchu na podstawie opinii wyczytanych w necie. To te najmniejsze podłogowe o mocy 160/280 Wat z trzema głośnikami nie pamiętam już numeru. Nie mam zastrzeżeń do ich dźwięku, szczególnie ładnie brzmią basy, bez dudnienia i schodzą tak nisko, że wydaje się, że nie mają żadnych ograniczeń od dołu. Wg. specyfikacji pasmo 3dB zaczyna się bodaj od 23 Hz i kończu koło 50 kHz. Ale kto wie jak jest naprawdę? Z NAD-em średnica, szczególnie ta dolna, jest potężna, wręcz miażdży uszy. Grają w salonie połącznym z kuchnią razem ok. 40m2.Dwa wzmacniacze to nie jest znów taki wyczyn bo to używki, więc nie drogie i mogę je zawsze odsprzedać za podobną kwotę. Z resztą Rotela już postanowiłem odsprzedać choć do wokali i klasycznej muzyki jest doskonały. Zostanie NAD, więc dlatego do kompletu chcialbym dokupić CD NAD-a. Podobno 514 to dobry model?Natomiast jeśli chodzi os S-ki to mam na myśli wszystkie dźwięki syczące: "s" "sz" "cz" i talerze. Czystości tych dźwięków trochę mi brakuje w NAD-zie ale nie we wszystkich utworach. Te z lat 70-90 brzmią lepiej, te nowsze mają jakby podbite wysokie na samej krawędzi pasma a stłumione te nieco niższe wysokie. Trudno to opisać.PozdrawiamMaciej Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach