BlaBla Napisano wczoraj o 15:36 Napisano wczoraj o 15:36 10 minut temu, Jarek Ch. napisał: Dobry, żywy i treściwy koncert jazzowy dla chętnych na dziś. Live at the Village Vanguard" – Immanuel Wilkins Quartet. Szczególnie polecam "Charanam" to interpretacja utworu Alice Coltrane. Cała płyta emanuje" chemią " pomiędzy muzykami, wszystkie utwory to interpretacje na żywo. Wilkins, pokazuje dlaczego uważa się go za jednego najbardziej obiecujących saksofonistów jazzowych współczesnej sceny. Chyba dla miłośników sceny jazzowej to must have, w sumie to płyta CD będzie się najprawdopodobniej prężyć na półce 🙂 https://tidal.com/album/506702919/u Mam to odsłuchane w ramach "soboty z nowościami". Nie trzeba nawet sprawdzać - można kupować płytę w ciemno! 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano wczoraj o 16:27 Napisano wczoraj o 16:27 (edytowany) Koncerty zdecydowanej większości artystów jazzowych zarejestrowanych w klubie the Village Vanguard, NYC, można kupować w ciemno.;) Edytowano wczoraj o 16:29 przez sonique 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano wczoraj o 17:15 Napisano wczoraj o 17:15 (edytowany) @sonique namówiłeś! Nie mam tych koncertów zbyt wiele (dlaczego 🤔....?) ale za to przedniej jakości 😀. Remaster do DSD z oryginalnych taśm. Piękna muzyka, a w tle odgłosy klubu, gwar rozmów, szczęk szklanek zza baru. Jest klimat! Ależ tu Paul Motian sypie dźwiękami z talerzy! BILL EVANS TRIO - Sunday At The Village Vanguard, wersja SHM-SACD (single layer), 2023 Craft Recordings/Universal Classics & Jazz, made in 🇯🇵. Edytowano wczoraj o 17:16 przez BlaBla 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) Właśnie to znalazłem. Kto wie, może to najbardziej oczekiwana płyta od bardzo długiego czasu. Zapowiedziana na 27 marca. Dostępne na razie 3 utwory. Na płycie udziela się Thom Yorke, Nick Cave... FLEA - Honora, 2026 Nonesuch Records, striming Edytowano 22 godziny temu przez BlaBla 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) 5 godzin temu, BlaBla napisał: Świetny przykład!!! Dam inny niezły. Najlepszy jaki znam… 😎 Edytowano 21 godzin temu przez sonique 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) W oczekiwaniu na płytę basisty RHCP, zagłębiłem się w twórczość Billa Evansa, którego bardzo lubię ale jakoś tak się złożyło, że mam raczej jego koncerty, a studyjnych płyt jak na lekarstwo 🙄. w ostatnich dwóch-trzech latach był wysyp jego płyt w fajnych formatach oraz nowych opracowaniach masteringowych, więc nic tylko wybierać! Wśród kilku wytypowanych na pierwszy rzut 😉, m.in. ta o tu 👇 niżej . Ten remaster już nawet u mnie w pracy na słuchawkach brzmi po prostu obłędnie! Niestety wiele starych nagrań mono, które "przerabiano" potem na stereo albo po prostu niezbyt umiejętnie nagranych w początkach stereofonii, nie da się moim zdaniem słuchać na słuchawkach - nie ma tam żadnej realistycznej sceny tylko kanał lewy, kanał prawy i środek. Nie daję rady na dłuższą metę słuchać jak trąbka gra tylko w lewym uchu a np fortepian tylko w prawym, podczas gdy bas ledwo snuje się gdzieś po środku, a talerze bez sensu grają raz z lewej, raz z prawej...🥴. Na kolumnach nie brzmi to lepiej ale da się chociaż słuchać. Czasem po prostu wolę wersję mono. Dotyczy to niestety wielu płyt Evansa. Ale tu 👇 jest doskonale! BILL EVANS TRIO - Moon Beams, 1962 Craft Recordings, 2025 remestered (dostępne na wydaniu CD - wersja UHQCD z 2025), ale dziś striming Edytowano 10 godzin temu przez BlaBla Odpisz, cytując
Jaerk P Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Dnia 15.02.2026 o 19:45, coyote napisał: Jeśli szukacie idealnego materiału do przetestowania precyzji swoich kolumn lub czystości wzmacniacza, nowy album od Søren Bebe Trio zatytułowany „Gratitude” to strzał w dziesiątkę. To skandynawski jazz w najlepszym wydaniu – pełen spokoju, minimalizmu i przestrzeni, która na dobrym sprzęcie po prostu zachwyca. Idealna propozycja na spokojny wieczór, gdy chcecie się odciąć od zgiełku dnia i po prostu zatopić w dźwiękach fortepianu. Warto sprawdzić, jak te instrumenty „oddychają” w Waszych systemach audio. Tidal https://tidal.com/album/447424323/u Spotify Ale się tego fajnie słuchało. BTW najlepszy wątek na tym forum. Inspiruje do poszukiwań. Pozdr. dla wszystkich wrzucających tutaj swoje polecajki. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 7 minut temu, Jaerk P napisał: BTW najlepszy wątek na tym forum ....a nie ten o grających zaślepkach RCA...?😂 1 Odpisz, cytując
Jaerk P Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, BlaBla napisał: ....a nie ten o grających zaślepkach RCA...?😂 Zagiąleś mnie. Już sprawdzam...;-) Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przy okazji Billa Evansa, naturalnym ruchem jest wyciągnięcie ręki w kierunku półki z plytami Miecia Kosza, zresztą bardzo zainspirowanego przez Evansa, który z kolei Kosza znał i sam bardzo cenił jego grę. Polecam doskonały film o tragicznej postaci Mieczysława Kosza (w roli głównej genialny Dawid Ogrodnik), człowieku, który muzyce był tak oddany, że zrezygnował nawet z szansy odzyskania wzroku... Jest to poruszająca historia, a jego muzyka to światowy top tamtych czasów, na miarę Komedy i samego Evansa. MIECZYSŁAW KOSZ - Reminiscence, wydanie CD, 2017 Polskie Nagrania, remaster z oryginalnych taśm, seria Polish Jazz vol. 25. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts