jeyk Napisano 14 września 2008 Udostępnij Napisano 14 września 2008 witam, udało mi się dzisiaj zdobyć gramofon Unitra Fonica GS 434 "Bernard" i wydaje mi się, że jest sprawny aczkolwiek nie mogę tego sprawdzić gdyż nie mam wzmacniacza i tu moje pytanie jaki poleciliście mi wzmacniacz w rozsądnej cenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 14 września 2008 Udostępnij Napisano 14 września 2008 Cytat wzmacniacz w rozsądnej cenie Sprecyzujesz powyższą wypowiedź i napiszesz coś o swych oczekiwaniach oraz sprzęcie współpracującym???Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemaj Napisano 30 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2009 Znalazłem na strychu Bernarda Ma połamaną igłę, ale znalazłem też wkładkę uf-50, będzie pasować? Igłę ma całą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAIN PL Napisano 1 lipca 2009 Udostępnij Napisano 1 lipca 2009 Po pierwsze modeli "Bernard" było całe mnóstwo więcej podaj konkretny numer modelu Wkładka uf-50 była chyba wkładką krystaliczną stosowaną w starszych modelach gramofonów i niestety nie będzie pasować do Bernarda. Musisz szukać najprawdopodobniej wkładki Mf-100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemaj Napisano 1 lipca 2009 Udostępnij Napisano 1 lipca 2009 GS434, ale ściągnąłem instrukcję obsługi i właśnie potrzebuję mf-100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 1 lipca 2009 Udostępnij Napisano 1 lipca 2009 Każda wkładka od MF-100 do MF-105 (ostatnie cyferki w kolejności) będzie pasować, a najlepsza jest ta z najwyższym numerem i tak w dół. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebo2000 Napisano 28 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2009 a ja mam takie pytanie.. mam gramofon jak w opisie, jest to gramofon taty, kupiony w czasach, kiedy był na to szał, ostatnie kilka (kilkanaście) lat przestał na półce, dzielnie przecierany z kurzu, uruchamiany był tylko bardzo sporadycznie. Korzystając z okazji, iż ja wyprowadzam się z domu, mój sprzęt będzie wreszcie rozstawiony jak być powinien, będę mógł podłączyć gramofon. Mam teraz pytanie, aktualnie posiadam przedwzmacniacz vivanco pa111 (na amplitunerze niby mam wejście phono, ale po podłączeniu praktycznie nic nie słychać, dopiero jak "dam na fula" to coś słychać).Sprzęt mam taki:Ampli: Yamaha RX-V420RDSKolumny przód: Tonsil Sonata 120Kolumny tył: Tonsil Voyager SatSub: Altus 100Apytanie.. czy ten gramofon wogóle pasuje do takiego zestawu jeśli chodzi o jakość dźwięku, no i jaki przedwzmacniacz do tego? domyślam się, że nie ma sensu dawać 500 czy więcej za preamp jeśli ten gramofon nic nie warty... jakieś rady, tuning gramofonu wogóle wchodzi w grę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 29 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2009 Najlepszy tuning gramofonu to zmiana wkładki na lepszą .W polskich gramofonach montowało się tanie wkładki.Do wkadki przedwzmacniacz jak piszesz za 500 z np Pro Ject i zagra to nieźle.Ten Vivianco to naprawdę najniższa półka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebo2000 Napisano 29 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2009 a jaką wkładkę polecacie do tego gramofonu, MF 105, czy jest jeszcze coś lepszego? co do przedwzmacniacza to niestety, ale narazie zostanie ten, w związku z przeprowadzką są inne, też duże wydatki czytałem też, że nawet talerze toczyli do tych gramofonów, żeby "płasko" chodziły, warto wogóle w nim grzebać, czy tylko wkładka i styknie? a, no i mam do dyspozycji jeszcze jeden model, Emanuel g-902fs, ale bernard chyba lepszy, nie? nie znam się kompletnie na tym, dlatego miło by było jakby ktoś coś doradził, wiedzę i umiejętności jako takie techniczne mam, więc jak można (jeśli się to opłaca) coś powymieniać albo "polepszyć" to chętnie się pobawię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 29 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2009 weź wkładkę Ortofona .Nim więcej wydasz to będzie lepsza.Mf 105 to staroć już od stu lat nie produkowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 29 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2009 Tak jak pisze kibic wkładki MF to już odległe czasy i nie ma co się do nich cofać szczególnie, że taka wkładk kosztuje ze 40zł (104/105), a za niewiele więcej można mieć już naprawdę dobrą i dającą idealne zestawienie cena/jakość do tego gramofonu. Bardzo często polecana wkładka do Unitry to Audio-Technica AT91BL za te 85zł to naprawdę świetny wybór.Reszta tuningu drapaków w tym przypadku chyba nie ma sensu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebo2000 Napisano 31 sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2009 no i o taką odpowiedź mi chodziło skoro nie ma sensu, to podziałam na tym sprzęcie, a jak się znudzi/zepsuje, albo po prostu będę chciał więcej to kupię nowy, a narazie zainwestuję we wkładkę i preamp. jakieś jeszcze wkładki polecacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mortimer Napisano 17 listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 listopada 2012 Witam, również mam Bernarda GS-434 i zastanawiam się czy po zakupie przejściówki DIN5-->CINCH będe w stanie podłączyć go do wejścia AUX na mojej wieży Panasonic SA-AK320 ? Czy trzeba bedzie kupować osobny wzmacniacz... ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 17 listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 listopada 2012 Potrzebny będzie przedwzmacniacz gramofonowy tzw. phono. Najlepiej szukać tanich używanych od Cambridge Audio, NADa czy Pro-Ject'a, nówki z Chin sobie odpuść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mortimer Napisano 17 listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 listopada 2012 Znajdę takie na allegro czy w innych sklepach ? Moje fundusze są skromne, więc szukam czegoś w rozsądnej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 17 listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 listopada 2012 Na allegro, możesz spróbować na hifi.pl w dziale Giełda.Jaki budżet masz na myśli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mortimer Napisano 17 listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 listopada 2012 Powiedzmy tak do 100 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 17 listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 listopada 2012 W takim razie najlepsze co możesz kupić to Monacor... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mortimer Napisano 18 listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 listopada 2012 Ok, dziękuję bardzo za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts