ati701 Napisano 14 lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 lutego 2008 Witam,Niedawno zakupiłem odtwarzacz CD NAD 512. Słyszałem że jest dobry i dużo nie odbiega od NAD 514. Co możecie o nim powiedzieć czy to dobry wybór? Kosztował mnie 400 zł z przesyłką czy to nie jest za wiele? Wyczytałem że posiada on przetworniki jedno bitowe typu MASH. Proszę o informacje o nim. Zaznaczam że jestem początkujący dopiero i zaczynam kupować sprzęt. Będzie to grało na kolumnach jamo e 680 i przejściowo na Ramdmorze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 14 lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 lutego 2008 Nie jest to odtwarzacz zbyt analityczny.Ale typowo dla firmy daje przyjemne nie drażniące brzmienie.Typ zastosowanego przetwornika nie ma wpływu bezpośredniego na dżwięk.Powinieneś być zadowolony może nie będzie zbyt błyszczł ale zawsze będzie przyjemność ze słuchania muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 14 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2008 To dobrze A powiedz mi czy nie za dużo za niego zapłaciłem? I czy w tej cenie nie było nic lepszego? Prawdę mówiąc myślałem nad hk750 i Cambridge cd4 i d 300. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 14 lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 lutego 2008 witam!porownujac Twoj nowy zakup w postaci NAD 512 a HK 750 i Cambridge cd4 d300 to moim zdaniem zrobiles dobry zakup,a cene 400 zlotych z przesylka nie uwazam za wygorowana...do dzwieku NAD-a bedziesz musial sie w pewny sposob przyzwyczaic. gra on specyficznie ale bardzo przyjemnie!!! zobaczysz ze zbiegiem czasu coraz bardziej Ci sie spodoba a pozniejsza ewentualna wymiana wzmaka tylko Cie umocni w przekonaniu o dobrym wyborze!!!!zycze przyjemych wrazen ze sluchania muzyki i czekamy na dalsze spostrzerzenia...pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 15 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2008 Ale że jak będę musiał sie przyzwyczaić? Jeżeli możesz to opisz jak gra NAD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 15 lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 lutego 2008 Przeczytaj sobie recenzję tego odtwarzacza.http://www.hifi.pl/recenzje/cd/nad512.phpTu możesz poczytać sobie na temat ceny.http://www.audiostereo.pl/Nad512_czy_warto_33962.htmlAtu test z Audio.http://www.audio.com.pl/archiwum/testy/NAD%20512.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 15 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2008 Artykuły już czytałem wcześniej ale same artykuły to nie wszystko. Myślałem że ktoś powie coś od siebie jakie miał wrażenia. Jeżeli chodzi o czasopisma to pisali o NAD'zie że gra poprawnie ale bez żadnej rewelacji. Np. w hi fi pisali o CA d300SE ze akustyczny i audiofilski a o NAD512 ze bezpieczny wybór. Więc tak ciężko jednoznacznie powiedzieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 15 lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 lutego 2008 W Hi Fi nie ma jednoznaczności.Na to jak gra sprzęt ma przede wszystkim wpływ konfiguracja .potem pomieszczenie .Najważniejsze jest zgranie klocków ,aby się uzupełniały a nie podkreślały te same wady ,czy nawet zalety,te zsumowane mogą stać się wadą Czasami ten sam klocek zachwycił mnie w jednym zestawieniu by w innym kompletnie mi się nie podobać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 16 lutego 2008 Udostępnij Napisano 16 lutego 2008 Miałem swego czasu cd NAD 521. I cóż moge powiedzieć. Powtórzę tylko, że grał bardzo porawnie. Miał co prawdę trudnego i wymagającego towarzysza w postaci Baltlaba i kolumn AA Phoebe, ale wychodził raczej obronną ręką. Podłączony był do wzmacniacza kabelkami DNM reson, które trochę ochładzały ciepło w średnicy oraz wyostrzały górę. NAD gra bardzo zrównoważonym dźwiękiem, wszystko jest tutaj dobrze poukładane, ale bez większych fajerwerków. Bas nie schodzi zbyt nisko, ale nie można mu specjalnie nic zarzucić. Miałem wrażenie, że czasami brakowało jakby powietrza.Wspominam go z sentymentem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 16 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2008 belfer54 a wg ciebie jest cos berdziej godnego uwagi do 400zl z uzywek niz NAD512? Jak pisalem bedzie to gralo z kolumnami jamo e 680 i narazie Radmor'em. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 16 lutego 2008 Udostępnij Napisano 16 lutego 2008 ati701Trudno jednoznacznie to powiedzieć. Generalnie NAD-y należą do solidnych, grających na dobrym poziomie odtwarzaczy. Za kwotę do 400zł trudno będzie coś sensownego kupić przy założeniu, że jest on w bardzo dobrym stanie. Jeśli zadawala Cię dźwiek jaki uzyskujesz z niego w swoim systemie to sprawa jest bezdyskusyjna. Poza tym z tego co pamiętam mój praktycznie wszystko czytał, no może poza płytami chodnikowymi W tej chwili używa go mój kolega i jest bardzo zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 16 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2008 belfer54Ciezko mi powiedziec czy mnie satysfakcjonuje bo jeszcze na niego czekam najprawdopodobniej bedzie wraz z kolumnami w poniedzialek na co bardzo czekam Tylko ze dopiero pierwszy raz skladam klocki i nie mam doswiadczenia w sprzecie nie sluchalem wielu odtwarzaczy ani modyfikacji sprzetu:( Jedyne co zdazylem posluchac byl to denon dcd 715 oraz Yamaha 880 (totalna porazka nawet denon byl o niebo lepszy).Teraz prawde mowiac chce sie dowiedziec czy nie przelacilem i czy to byl dobry wybor. Radzilem sie jednego znajomego i mi on wlasnie polecic NAD'a i mowil ze wg niego jest lepszy od CA oraz HK. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 16 lutego 2008 Udostępnij Napisano 16 lutego 2008 ati701Od wymienionego przez Ciebie Denona i Yamahy moim zdaniem lepszy. Za te pieniądze sądzę, że nic lepszego byś nie kupił. Wiele będzie zależało również od kabelków.A czy jest lepszy od CA i HK to wszystko zależy w jakim zestawieniu. Choć mnie osobiście również stylistyka dźwięku jaką prezentuje NAD bardziej odpowiadała niż np. CA. Szczególnie w muzyce którą słucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 17 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2008 Prawde mowiac to jak wspominalem na poczatku bedzie gralo na kolumnach jamo e 680 i na wzmaku (na jakis czas) Radmor'ze. Slucham glownie muzyki pop choc czasem troche rocka i symfonicznej ale sporadycznie. Ludzie dzwiek z ladna scena i lekkim dzwiekiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 17 lutego 2008 Udostępnij Napisano 17 lutego 2008 Tak jak napisałem NAD gra poprawnie. Nie należy oczekiwać specjalnych rewelacji, ale też nie powinieneś sie zawieść na nim. Scena może nie będzie zbyt obszerna, ale w tej kategorii cenowej jest to dobry sprzęt. Ciekaw jestem Twoich refleksji po pierwszym kontakcie z NAD-em. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 17 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2008 Prawdę mówiąc też się nie mogę doczekać gdyż już jutro przychodzą kolumny a i może jutro przyjdzie CD Tak więc czekam z niecierpliwością kiedy będę mógł posłuchać sobie w końcu czegoś dobrego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 17 lutego 2008 Udostępnij Napisano 17 lutego 2008 ati701Jak trochę posłuchasz swojego nowego sprzętu napisz jakie masz wrażenia. Co Ci odpowiada a co nie w dźwięku i koniecznie jak wypada w tym systemie NAD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 17 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2008 Dobra nie ma sprawy Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 21 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2008 Witam,miałem napisać już w poniedziałek ale nie miałem jakoś czasu więc pisze teraz:) .Powiem szczerze zestaw jest super kolumny grają rewelacyjnie i wydaje mi się że jest to co chciałem. Duża scena, ładnie grają środkiem i jak siedziałem w fotelu i słuchałem muzyki to miałem takie wrażenie że te kolumny to tylko mebel dźwięk się z nich nie wydobywa tylko jest WSZEDZIE Naprawdę te kolumny grają rewelacyjnie wysokie jak i niskie tony są bardzo przyjemne i nie męczą naprawdę się lekko słucha i ogromną przyjemnością. Odnośnie CD'ka okazało się że jest najprawdopodobniej siada już silniczek od przesuwu lasera ale po nasmarowaniu narazie odtwarza. Powiem że gra poprawnie jedynie do czego go mogę porównać (bo tylko z nim go porównywałem narazie) to denin 715 i dla mnie ma szybszy bas ale za to bardzo przyjemny (bynajmniej dla mnie ) i gra żywiej a jeżeli chodzi o wysokie to nie mam nic do zarzucenia. Gra po prostu ślicznie Prawdę mówiąc tego oczekiwałem od tego sprzętu ale i tak mnie jeszcze bardziej zaskoczył A jeszcze mam pytanie jakie kable głośnikowe polecacie do tego sprzętu? Mam na myśli cenę do 10zł/m i to jest dla mnie maks już. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 Ati701No to ciesze się, że NAD spełnił Twoje oczekiwania. Szkoda tylko, że trafiłeś na egzemplarz, który sprawia kłopoty techniczne.Jeśli chodzi o kable głośnikowe to myślę, że w tej cenie warto by sie zainteresować kabelkami Cordial i Jamo. Nie mam dokładnego rozeznania w kablach z tej półki cenowej, ale myślę, że Jamo FLat spełniłby Twoje oczekiwania.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 22 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 belfer54A co powiesz na alphard z serii da vinci? Warto je kupować? A i jaką grubość pod kolumny jamo e 680? 4mm2 czy 2,5mm2 wystarczy? Ogólnie czym należy się kierować przy zakupie kabli?A może znasz jakiś dobry sklep i tani?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 Ati701szczerze mówiąc Alphard'a w akcji nie słyszałem. Nie miał hura optymistycznych opinii w prasie fachowej. Jak zwykle należałoby posłuchać, chociaż sądzę, że będzie sie plasował jakościowo w grupie kabli, które wcześniej wymieniłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 22 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 belfer54No dobra ale jaką wtedy grubość i jakie te Cordial'e ? Znasz może sklep gdzie można kupić tanio? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 lutego 2008 Udostępnij Napisano 23 lutego 2008 Ati701Szczerze mówiąc to dawno nie miałem do czynienia z odsłuchowo z Cordialem, ale myśle. że CLS224 lub CLS240 powinien sprawdzić się.Poniżej podaje Ci strony sklepów, gdzie można nabyć Cordiala.http://sklep.rms.pl/index.phphttp://www.konsbud-audio.pl/index.php?page...16&search=1Firma z pierwszego linku sprzedaje również na allegro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati701 Napisano 23 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2008 belfer54Dobra dzięki ale powiedz mi jaką grubość dobrać do tych moich kolumn żeby dobrze brzmiały? Bo nie wiem czy 2,5 czy 4mm2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts