Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
serwus
a wiec tak, postanowilem rozbudowac swo] zestaw stereo i za pomoca procesora surround "dokleic" 2 tyły i centrala.
i teraz mam pytanie:

1) czy ktos moze cos powiedziec na temat takiego wariactwa:
http://www.bostonacoustics.com/home_produc...?product_id=320

2) ]esli na procesorze widnie]e oznaczenie 8Ohm min./speaker ]ak mam pode]sc przy zakupie centralnego na ktorym widze oznaczenie 4-8 Ohm? rozumiem podanie na wzmacniaczu toleranc]i np.4-8 lub 8-16 ale glosnik to glosnik i wyda]e mi sie ze powinien miec stala sprzeznaczona mu impedenc]e...
Napisano
Cytat

2) ]esli na procesorze widnie]e oznaczenie 8Ohm min./speaker ]ak mam pode]sc przy zakupie centralnego na ktorym widze oznaczenie 4-8 Ohm? rozumiem podanie na wzmacniaczu toleranc]i np.4-8 lub 8-16 ale glosnik to glosnik i wyda]e mi sie ze powinien miec stala sprzeznaczona mu impedenc]e...

Oznaczenie kolumn jako 4-8ohm jest to uczciwe przyznanie się producenta do tego, że jego kolumny 8ohm przy pewnych zakresach przenoszonego pasma schodza do 4ohm. Większość producentów kolumn 8ohm tego nie pisze i jesteśmy przekonani, że są one 8ohm a których to faktycznie schodzą niżej z impedancją. Tak więc takie kolumny 4-8ohm można traktować jak 8ohm. Żadko która kolumna 8ohm chodzi nie mniej niż do 5ohm.
Napisano
Głośnik centralny pracuje przeważnie z mniejszą mocą niż głośniki frontowe. Po drugie jest on mniejszy i można ustawić go jako small, co odcina dodatkowo dolne zakresy pasma. Podłączenie takiego głośnika 4-8ohm jest praktycznie tak samo bezpieczne jak podłączene głośnika 8ohm. Co nie wyklucza, że jeden jak i drugi głośnik w skrajnych przypadkach może uszkodzić wzmacniacz.
Napisano
Cytat

czy ktos moze cos powiedziec na temat takiego wariactwa:
http://www.bostonacoustics.com/home_produc...?product_id=320

Żadko spotykane głośniki w Polsce. Domyślam się że chcesz je postawić jako surroundy. Nie wiem jak one zagrają z całością Twojego systemu, tym bardziej że dołączasz do niego jeszcze procesor dźwięku. Lepiej byłoby gdyby dołączane głośniki surroundy i centralny, były z tej samej rodziny co posiadane już fronty.
Napisano
o]e] nie wiedzialem ze ta impedanc]a to taki skoczek przy roznych czestotliwosciach! to po co ony pisza na glosnikach ]akies wartosci ohm skoro ]ak te ohmy wyglada]a to ]uz nawet ]a wiem icon_surprised.gif
co do glosnikow to zaiste, bostony posluza jako surroundy a zeby wszystko bylo ]edne] rodziny to chyba ciut za pozno...
]estem fanem marki onkyo. do wzmacniacza skompletowalem procesor z te] same] linii z mysla o glosnikach rowniez te] firmy, wielkie bylo niestety mo]e zdziwienie ]ak pogrzebalem troche i nie wiem, moze zle szukalem ale marnie ze speakerami onkyo icon_sad.gif
na frontach mam tez rzadkosc-kenwoody:
front
Napisano
Po pierwsze nie jestem telepatą ,żeby wiedzieć o co Ci chodzi.
Po drugie naucz się precyzyjnie zadawać pytania.
Po trzecie widać ,ze jesteś nowy na tym Forum i po to pytasz żeby się chyba
czegoś dowiedzieć a nie obrażać innych użytkowników nawet jeżeli robią wpisy
w Twój temat nie po Twojej mysli.
Po czwarte stereo to jest dzwięk przestrzenny i nic na to nie poradzisz.
Napisano
Po pierwsze nie jestem telepatą ,żeby wiedzieć o co Ci chodzi.
Po drugie naucz się precyzyjnie zadawać pytania.
Po trzecie widać ,ze jesteś nowy na tym Forum i po to pytasz żeby się chyba
czegoś dowiedzieć a nie obrażać innych użytkowników nawet jeżeli robią wpisy
w Twój temat nie po Twojej mysli.
Po czwarte stereo to jest dzwięk przestrzenny i nic na to nie poradzisz.

przepraszam ]esli poczules sie dotkniety, nie chce nikogo obrazac.
faktycznie ]estem nowy na forum a i audiofil ze mnie mierny, zreszta ]ak chyba widac po stopniu trudnosci moich pytan icon_redface.gif czegos nie rozumiales z powodu kiepsko sprecyzowanego pytania a chcialbys pomoc? ok, spyta] a ]a postaram sie dopowiedziec braki. Ale ]ak mi wyskaku]esz na pytania (o impedanc]e i opinie o glosnikach Bostona) pytaniem czy stereo to nie jest dzwięk przestrzenny to rece opada]a icon_neutral.gif
Napisano
Cytat

serwus
a wiec tak, postanowilem rozbudowac swo] zestaw stereo i za pomoca procesora surround "dokleic" 2 tyły i centrala.
i teraz mam pytanie:

Witaj. Pierwsze pytanie czy Twój zestaw posiada preout/prein?
Napisano
Czyli w tym momencie najlepiej na surrondy dokupić także Kenwooda icon_smile.gif Aby jednak mieć pewną spójność dźwięku. Na razie wstrzymaj się z centralnym i zobacz jak się sprawuje procesor w symulacji centralnego. Aczkolwiek w zwiażku z BluRay-em sugerowałbym po prostu zakup najtańszy amplituner z kompletem nowych dekoderów i preOut/preIn. Wzmacniacz dalej wykorzystuj jako napęd frontów a amplituner jako procesor i napęd pozostałych głośników