zieluwid Napisano 5 listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 listopada 2013 A jakie kolumny kupiłeś ? Bo nic o tym nie piszesz. Czyżby na te Paradigmy udało się nagiąć budżet ? Fajnie by było. Głośnikowy ten też powinien być wystarczający :http://allegro.pl/alphard-da-vinci-2x4mm-k...3660100026.html [ ALPHARD DA VINCI 2x4mm ]Jednak odnośnie okablowania najsensowniej doradzi Ci F1angel. Ja w tej kwestii całkowicie polegam na jego wiedzy, mi też ostatnio pomagał w wyborze interkonektów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 listopada 2013 Zieluwid, przeceniasz mnie, ale dzięki Didi2004, jak to już nieraz było pisane na forum (wystarczyłoby trochę poczytać a sporo wiedzy zyskałbyś), kable dobieramy po skompletowaniu systemu i wnikliwych odsłuchach na najtańszym okablowaniu. Wiemy wówczas czego w dźwięku za dużo a czego nam brakuje. Da się to nieraz skorygować kablami. Jeśli nie masz żadnych kabli, możesz kupić Alphardy. Tak się składa, że grają naprawdę dobrze w swojej cenie, dość równo. I kosztują tyle co najzwyklejsze a byle jakie.Oprócz głośnikowych potrzebne będą interkonekty (łączówki) do źródła/źródeł. Kabli Melodika nie znam, ale czytałem pochlebne opinie. Bandzior85, porównywałeś je z innymi? Może opiszesz jak sprzęt gra z nimi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
didi2004 Napisano 6 listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2013 tak udało mi się wyrwać te Paradigmy bez naginania budżetu F1angel - posiadam kable no-name więc zgodnie z twoją radą przeprowadzę odsłuch na nich . interkonekty też mam z marketu jakieś hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 6 listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 listopada 2013 Oooo to super ! Gratuluję .Koniecznie napisz o wrażeniach jak podłączysz już sprzęt i posłuchasz troszeczkę. I nie zapomnij o standach.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 6 listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 listopada 2013 f1angel Melodika gra z moim sprzętem (patrz niżej ) i porównywałem ze zwykłymi kablami głośnikowymi z miedzi beztlenowej, różnica w odsłuchu bardzo duża, głębszy bas, większa dynamika oraz szczegółowość i czystość dźwięku, ogólnie wszystko na duży plus do mojego zestawu wystarczy 1,5mm więc taki kupiłem, kabel bardzo ładnie się układa dzięki miękkiej izolacji, miedź widać dobrej jakości (jasna i świecąca), żyła tzw Bass Core wyraźnie grubsza, równomiernie opleciona cieńszymi nicmi.Jakość kabla oceniam na bardzo dobry.Brat stosuje Melodike 2,5mm w zestawie kina domowego http://www.q21.pl/yamaha-ns-555-ns-333-ns-c444.html wraz z ampem Yamaha coś z serii Aventage i również jest bardzo zadowolony z kabla. W sumie to on mi go polecił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 6 listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 listopada 2013 Na jakiej podstawie twierdzisz, że wystarcza? Kierujesz się jakimiś opiniami, czy porównywałeś?Jeśli nie porównywałeś, to pożycz od brata kabelki i zrób odsłuch porównawczy. Dzięki za opis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 6 listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 listopada 2013 Kierowałem się tabelą doboru średnicy kabla do mocy kolumn na RMS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 listopada 2013 I ten jeden parametr w dodatku "na papierze" według Ciebie wystarcza? Elektrycznie tak, pewnie jest poprawne. Ale nic nam nie mówi o dźwięku.Tak jak nic (albo bardzo niewiele) nam o dźwięku nie powiedzą parametry techniczne wzmacniacza czy odtwarzacza CD. Bo według mierzalnych parametrów powinien wystarczyć zwykłu miedziak z marketu. Po co kupować Melodikę? Tak czy inaczej porównaj.Nie gwarantuję, że coś usłyszysz. Ale może okazać się, że warto było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
didi2004 Napisano 7 listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2013 hmmm wrażenie mega, nie wiem jakich użyć słów by je opisać Źródłem dźwięku był mój odtwarzacz dvd i oryginalne płyty bo z kompa nie dało się słuchać nie ma co nawet porównywać z dvd .Jak usiadłem o godzinie 18 to słuchałem do godziny 1 w nocy nie mogłem przestać hehe .Piękny soczysty bass wypełniał cały pokój wprawiał w osłupienie - doszedłem do połowy skali głośności wzmacniacza bo dalej nie było potrzeby szok Dźwięk jest bardzo czysty i wyraźny może nawet za bardzo odsłuch w pokoju 28m2 dzięki wam bardzo za porady !!!!!!!!!!! Sprzęt moim skromnym zdaniem za tą cenę to bajka, żadna wieża tak nie zagra . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 7 listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 listopada 2013 Cytat I ten jeden parametr w dodatku "na papierze" według Ciebie wystarcza? Elektrycznie tak, pewnie jest poprawne. Ale nic nam nie mówi o dźwięku.Tak jak nic (albo bardzo niewiele) nam o dźwięku nie powiedzą parametry techniczne wzmacniacza czy odtwarzacza CD. Bo według mierzalnych parametrów powinien wystarczyć zwykłu miedziak z marketu. Po co kupować Melodikę? Tak czy inaczej porównaj.Nie gwarantuję, że coś usłyszysz. Ale może okazać się, że warto było. nie rozumiem o co Ci chodzi f1angelprzecież wcześniej napisałem że porównywałem w odsłuchu Melodike ze zwykłym kablem miedzianym tj. przez 2 tyg. mój zestaw grał ze zwykłymi kablami miedzianymi OFC w przeźroczystej izolacji, następnie za namową brata kupiłem Melodike i jakość w odsłuchu znacznie się poprawiła po wymianie kabla.Co mam jeszcze testować lub udowadniać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 7 listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 listopada 2013 No to się bardzo Cieszę .Fajnie, że jesteś zadowolony, o to chodzi. Przeczytałem twój post i na mojej twarzy pojawił się uśmiech. Czekałem na opis Twoich wrażeń. Wiedziałem, że kiedy włączysz muzykę, doznasz lekkiego szoku. Fajnie, że skorzystałeś z rad i zaufałeś temu co tutaj piszemy. Co do Twojego zestawu, tak jak mówisz, żadna wieża tak nie zagra. A stan wizualny ok ?A i pamiętaj o standach.I pozostaje delektować się dobrym brzmieniem w nowej odsłonie starych płyt .Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 listopada 2013 Didi2004. To super, że Ci się podoba. Pomyśl ile jest jescze przed Tobą? Miłego słuchania.I tylko nie bass, no ja pierdziuuuu ile można! Ludzie kochane (jak mawia Jacyków).Bandzior85, wiem że Melodika brzmi lepiej od zwykłego miedziaka. Mnie tylko chodziło o to abyś porównał z Melodiką brata. O ile nie ma kabla z niższej półki, bo to by było bez sensu.I tylko tyle. Ale spoko wodza, nic nie musisz przecież. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
didi2004 Napisano 8 listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2013 hehe ale macie wyczulenie na ten bas ajj te niskie tony Jeśli chodzi o stan wizualny to jedna kolumna ma lekkie otarcie na maskownicy i troszkę porysowana jest obudowa, ale wiadomo mi chodziło o dźwięk a nie wygląd . Elegancko się prezentują ale jak bym był pedantem to wymienił bym ten materiał na maskownicy ale nie jestem....... Wzmacniacz natomiast jest idealny. żadnej ryski jak z salonu i posiada pilota oryginalnego Tak pamiętam o podstawkach i o zmianie kabli bo mam w tej chwili 2 różne i nawet nie wiem czy ten jeden to głośnikowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 listopada 2013 Kable zmień na jednakowe. Co do maskownicy, to i tak powinno się słuchać muzyki bez nich. A niektóre kolumny wyglądają lepiej bez nich, więc znów kwestia gustu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 listopada 2013 Cytat hehe ale macie wyczulenie na ten bas ajj te niskie tony Bo należy pisać poprawnie, w języku polskim. A nie ulegać głupim modom (i nie chodzi tu o mody pomieszczenia ).Kable do kolumn powinny być jednakowe i jednakowej długości. Nawet jeśli elektronika stoi bliżej jednej z kolumn. Maskownice, to nie tylko kwestia gustu. Tylko niektóre kolumny, bardzo mały procent, konstruowane są z myślą (albo tak wyszło ) o pracy z założonymi maskownicami. Większość kolumn powinna grać bez nich. Dla dociekliwych mam propozycję. Sprawdźcie choćby pomiary kolumn naszego Audio.Widać jak na dłoni, że maskownice niekorzystnie wpływają na przenoszenie dźwięku. A szczególnie cierpią na tym wysokie tony i co za tym idzie stereofonia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts