Skocz do zawartości

Kolumny + Wzmacniacz do 1200 zł hel

Recommended Posts

Napisano
A jakie kolumny kupiłeś ? Bo nic o tym nie piszesz. Czyżby na te Paradigmy udało się nagiąć budżet ? Fajnie by było.
Głośnikowy ten też powinien być wystarczający :
http://allegro.pl/alphard-da-vinci-2x4mm-k...3660100026.html
[ ALPHARD DA VINCI 2x4mm ]

Jednak odnośnie okablowania najsensowniej doradzi Ci F1angel. Ja w tej kwestii całkowicie polegam na jego wiedzy, mi też ostatnio pomagał w wyborze interkonektów.
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Zieluwid, przeceniasz mnie, ale dzięki icon_biggrin.gif
Didi2004, jak to już nieraz było pisane na forum (wystarczyłoby trochę poczytać a sporo wiedzy zyskałbyś), kable dobieramy po skompletowaniu systemu i wnikliwych odsłuchach na najtańszym okablowaniu. Wiemy wówczas czego w dźwięku za dużo a czego nam brakuje. Da się to nieraz skorygować kablami. Jeśli nie masz żadnych kabli, możesz kupić Alphardy. Tak się składa, że grają naprawdę dobrze w swojej cenie, dość równo. I kosztują tyle co najzwyklejsze a byle jakie.
Oprócz głośnikowych potrzebne będą interkonekty (łączówki) do źródła/źródeł.
Kabli Melodika nie znam, ale czytałem pochlebne opinie.
Bandzior85, porównywałeś je z innymi? Może opiszesz jak sprzęt gra z nimi?
Napisano
f1angel Melodika gra z moim sprzętem (patrz niżej icon_wink.gif ) i porównywałem ze zwykłymi kablami głośnikowymi z miedzi beztlenowej, różnica w odsłuchu bardzo duża, głębszy bas, większa dynamika oraz szczegółowość i czystość dźwięku, ogólnie wszystko na duży plus
do mojego zestawu wystarczy 1,5mm więc taki kupiłem, kabel bardzo ładnie się układa dzięki miękkiej izolacji, miedź widać dobrej jakości (jasna i świecąca), żyła tzw Bass Core wyraźnie grubsza, równomiernie opleciona cieńszymi nicmi.
Jakość kabla oceniam na bardzo dobry.

Brat stosuje Melodike 2,5mm w zestawie kina domowego http://www.q21.pl/yamaha-ns-555-ns-333-ns-c444.html wraz z ampem Yamaha coś z serii Aventage i również jest bardzo zadowolony z kabla.
W sumie to on mi go polecił icon_wink.gif
Napisano
Na jakiej podstawie twierdzisz, że wystarcza? Kierujesz się jakimiś opiniami, czy porównywałeś?
Jeśli nie porównywałeś, to pożycz od brata kabelki i zrób odsłuch porównawczy.
Dzięki za opis.
Napisano
I ten jeden parametr w dodatku "na papierze" według Ciebie wystarcza?
Elektrycznie tak, pewnie jest poprawne. Ale nic nam nie mówi o dźwięku.
Tak jak nic (albo bardzo niewiele) nam o dźwięku nie powiedzą parametry techniczne wzmacniacza czy odtwarzacza CD. Bo według mierzalnych parametrów powinien wystarczyć zwykłu miedziak z marketu. Po co kupować Melodikę? icon_wink.gif Tak czy inaczej porównaj.
Nie gwarantuję, że coś usłyszysz. Ale może okazać się, że warto było.
Napisano
hmmm wrażenie mega, nie wiem jakich użyć słów by je opisać icon_smile.gif
Źródłem dźwięku był mój odtwarzacz dvd i oryginalne płyty icon_smile.gif bo z kompa nie dało się słuchać nie ma co nawet porównywać z dvd .
Jak usiadłem o godzinie 18 to słuchałem do godziny 1 w nocy nie mogłem przestać hehe .
Piękny soczysty bass wypełniał cały pokój wprawiał w osłupienie icon_mrgreen.gif - doszedłem do połowy skali głośności wzmacniacza bo dalej nie było potrzeby icon_smile.gif szok
Dźwięk jest bardzo czysty i wyraźny może nawet za bardzo icon_biggrin.gif odsłuch w pokoju 28m2
dzięki wam bardzo za porady !!!!!!!!!!! icon_wink.gif
Sprzęt moim skromnym zdaniem za tą cenę to bajka, żadna wieża tak nie zagra .
Napisano
Cytat

I ten jeden parametr w dodatku "na papierze" według Ciebie wystarcza?
Elektrycznie tak, pewnie jest poprawne. Ale nic nam nie mówi o dźwięku.
Tak jak nic (albo bardzo niewiele) nam o dźwięku nie powiedzą parametry techniczne wzmacniacza czy odtwarzacza CD. Bo według mierzalnych parametrów powinien wystarczyć zwykłu miedziak z marketu. Po co kupować Melodikę? icon_wink.gif Tak czy inaczej porównaj.
Nie gwarantuję, że coś usłyszysz. Ale może okazać się, że warto było.

nie rozumiem o co Ci chodzi f1angel
przecież wcześniej napisałem że porównywałem w odsłuchu Melodike ze zwykłym kablem miedzianym tj. przez 2 tyg. mój zestaw grał ze zwykłymi kablami miedzianymi OFC w przeźroczystej izolacji, następnie za namową brata kupiłem Melodike i jakość w odsłuchu znacznie się poprawiła po wymianie kabla.
Co mam jeszcze testować lub udowadniać?
Napisano
No to się bardzo Cieszę icon_smile.gif.
Fajnie, że jesteś zadowolony, o to chodzi. Przeczytałem twój post i na mojej twarzy pojawił się uśmiech. Czekałem na opis Twoich wrażeń. Wiedziałem, że kiedy włączysz muzykę, doznasz lekkiego szoku. Fajnie, że skorzystałeś z rad i zaufałeś temu co tutaj piszemy. Co do Twojego zestawu, tak jak mówisz, żadna wieża tak nie zagra. A stan wizualny ok ?
A i pamiętaj o standach.

I pozostaje delektować się dobrym brzmieniem w nowej odsłonie starych płyt icon_biggrin.gif .
Pozdrawiam
Napisano
Didi2004. To super, że Ci się podoba. Pomyśl ile jest jescze przed Tobą? Miłego słuchania.
I tylko nie bass, no ja pierdziuuuu ile można! Ludzie kochane (jak mawia Jacyków).

Bandzior85, wiem że Melodika brzmi lepiej od zwykłego miedziaka. Mnie tylko chodziło o to abyś porównał z Melodiką brata. O ile nie ma kabla z niższej półki, bo to by było bez sensu.
I tylko tyle.
Ale spoko wodza, nic nie musisz przecież. Pozdrawiam.
Napisano
hehe ale macie wyczulenie na ten bas icon_biggrin.gif ajj te niskie tony icon_razz.gif
Jeśli chodzi o stan wizualny to jedna kolumna ma lekkie otarcie na maskownicy i troszkę porysowana jest obudowa, ale wiadomo mi chodziło o
dźwięk a nie wygląd .
Elegancko się prezentują ale jak bym był pedantem to wymienił bym ten materiał na maskownicy ale nie jestem.......
Wzmacniacz natomiast jest idealny. żadnej ryski jak z salonu icon_razz.gif i posiada pilota oryginalnego

Tak pamiętam o podstawkach i o zmianie kabli bo mam w tej chwili 2 różne i nawet nie wiem czy ten jeden to głośnikowy icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

hehe ale macie wyczulenie na ten bas ajj te niskie tony

Bo należy pisać poprawnie, w języku polskim. A nie ulegać głupim modom (i nie chodzi tu o mody pomieszczenia icon_wink.gif ).
Kable do kolumn powinny być jednakowe i jednakowej długości. Nawet jeśli elektronika stoi bliżej jednej z kolumn.
Maskownice, to nie tylko kwestia gustu. Tylko niektóre kolumny, bardzo mały procent, konstruowane są z myślą (albo tak wyszło icon_lol.gif ) o pracy z założonymi maskownicami. Większość kolumn powinna grać bez nich.
Dla dociekliwych mam propozycję. Sprawdźcie choćby pomiary kolumn naszego Audio.
Widać jak na dłoni, że maskownice niekorzystnie wpływają na przenoszenie dźwięku. A szczególnie cierpią na tym wysokie tony i co za tym idzie stereofonia.