tom_kaz #1 Napisano 22 lutego 2008 Witam,to mój pierwszy post na tym forum i bardzo liczę na pomoc w poniższym zagadnieniu.Posiadam ampli Yamaha RX-V661, do którego w tym momencie podpięte są kolumny B&W 603 S2.Niestety, jako że kolumny nie są moje, wkrótce będę musiał się nimi rozstać i musze je czymś zastąpić.Na polu bitwy pozostały dwa modele, które mieszczą się w przedziale cenowym, jaki mój budżet jest w stanie podźwignąć.Chodzi o JBL E80 i Yamaha NS-8900. Oba modele są dosyć chwalone w necie, więc mam o tyle dylemat, że nie mam w tej chwili możliowści odsłuchu tych kolumn. A przynajmniej nie w warunkach sprzyjających odsłuchowi (czyli MM lub Saturn).W tej chwili kolumny pracują w stereo, ale docelowo system ma być rozbudowany o tyły i central. SW może jeszcze później.Jeśli chodzi o używanie, to muzyka/filmy 70/30. Jednocześnie chciałbym podkreślić, że do audiofilstwa moim uszom bardzo daleko. W B&W brakowało mi trochę "mięsa" w basie, dlatego zastanawiam się jak w tej kwestii wypadają JBL i Yamaha.Bardzo proszę, jeśli ktoś słyszał, bądź używa tych kolumn o informację jak się sprawują, bo niewiele czasu mi zostało na decyzję.Będę bardzo wdzięczny.Dziękuję Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEVIL #2 Napisano 22 lutego 2008 Cytat Posiadam ampli Yamaha RX-V661Chodzi o JBL E80 i Yamaha NS-8900. Yamaha ma specyficzne brzmienie,więc w tej konfiguracji lepsze będą Yamaha NS-8900. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tom_kaz #3 Napisano 22 lutego 2008 Dziękuję DEVIL.A czy orientujesz się jak brzmi w kinie ten zestaw głośników dodatkowych, NS-P8900?Słuchałem tylko w Saturnie i do muzyki słabiutko (wiem, nie do tego celu go stworzono), zbyt uwypuklał srednie częstotoliwości, ale czy w kinie jako tył i centrał ładnie to chodzi, nie męczy uszu? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tom_kaz #4 Napisano 27 lutego 2008 Po wizycie w sklepie doszedł jeszcze jeden gracz, mianowicie B&W 602,5.Znajomy, oraz miły pan ze sklepu twierdzą, że lepiej dorzucić ze dwie setki i kupić właśnie te.Będę się umawiał na słuchanie, ale może ktoś w Was używa tych kolumn i jest w stanie opisać jak grają?? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach