DEVIL Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 WitamPosiadam wzmacniacz Yamahy AX-496 i potrzebuję do niego jakiś tuner,najlepiej coś z Yamahy z RDS'em np:TX-492.Jednak oferta używanych tunerów Yamahy jest dość ograniczona,no i ceny są mocno zawyżone. Dobże wychodzi zato Denon i cenowo i można już wybierać w dość świeżych modelach. Tylko czy Denon dobże się zgra z Yamahą?Czy może lepiej skupić się tylko na tunerach Yamahy?Na tuner myślę przeznaczyć +/-300zł.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 DEVILrozumiem, że masz na myśli jakiś bardziej współczesny tuner, czy coś vintage ?Proponowałbym np. TX 680RDS lub TX930. A może coś starszego chociażby Yamaha T85. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 22 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 Cytat DEVIL rozumiem, że masz na myśli jakiś bardziej współczesny tuner, czy coś vintage ? belfer54Chodzi mi o dość świeży model,żeby pasował stylistycznie do reszty zestawu,no i żeby był utrzymany. Na Allegro ceny TX-492 dochodzą do 500pln,a to dość sporo,bo za 600pln,można już mieć nowy TX-497. A wracając do Denona ,czy będzie pasował?czy tak jak pisałem lepiej skupić się na tunerah Yamahy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 22 lutego 2008 Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 DEVILCo masz masz na myśli pytając, że będzie pasował? Jeśli chodzi o stylistykę - wygląd to na pewno nie będzie pasował. Musisz skupić się na jakości, miedzy innymi czułości tunera. Tunery Yamahy należą do dobrych i sądzę, że tutaj się nie zawiedziesz. Ja osobiście kupowałbym jakiś tuner z przed lat, ale rozumiem, że kierujesz się również wygodą obsługi i ceną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 22 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2008 Cytat DEVILCo masz masz na myśli pytając, że będzie pasował? Jeśli chodzi o stylistykę - wygląd to na pewno nie będzie pasował. Miałem na myśli to czy Denon będzie pasował brzmieniowo do wzmaka Yamahy?A co do stylistyki to chodziło mi o tunery z nowszej lini Yamahy.Ale skoro tunery Yamahy są dobre to chyba i model TX-492 nie jest najgorszy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 lutego 2008 Udostępnij Napisano 23 lutego 2008 DEVILMoże powiem tak. Ja mam trochę fisia na punkcie tunerów. Mam w tej chwili w domu 3 tunery. Technics ST9030, Grundig Fine Arts T9000 i Arcan Alpha 5 Plus. Jak widzisz preferuję stara dobrą szkołę. Czasami coś mnie nachodzi aby kupić jakiś współczesny tuner, ale jestem prawie na 100% pewien, że nie zagra tak jak te trzy wymienione. Owszem RDS czasami się przydaje, ale np. mój Grundig takowy posiada.Ja gdybym wybierał Denona to przykładowo następujące modele: TU-850, TU-600, TU-680, TU-660. Natomiast Yamaha: T-1, T-2, ew. T-85 lub wymienione przeze mnie wcześniej. Mam słabość do starszych tunerów, m.in. za ich dźwięk, wykonanie i również wygląd.Wymieniony przez Ciebie tuner Yamahy jest niezłym tunerem i myślę, że powinien spełnić Twoje oczekiwania, przy założeniu, że wyposażysz go w dobrą antenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 23 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2008 belfer54Jadę dzisiaj obejrzeć 2 tunery Denona TU-215RD i wspomnianą Yamahę TX-492,podobno oba są w bdb stanie.Tuner podłączę pod antenę kablową,nie powinno być problemu z sygnałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 lutego 2008 Udostępnij Napisano 23 lutego 2008 DEVILOdpuść sobie tego Denona. Ta Yamaha powinna pobić go na głowę. Na pewno Yamaha będzie miała m.in. więcej basu. Zresztą posłuchasz i ocenisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 24 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 Cytat belfer54Jadę dzisiaj obejrzeć 2 tunery Denona TU-215RD i wspomnianą Yamahę TX-492,podobno oba są w bdb stanie. belfer54Tak jak pisałem wczoraj byłem obejrzeć te tunery.A więc Denon działał bez zarzutu,bez problemu łapał wszystkie stacje.Natomiast Yamaha miała problem ze znajdywaniem słabych stacji.W zasadzie łapała tylko RMF i ZETKĘ więc odpuściłem ją sobie.A szkoda bo była ładna tytanowa. Ale mam już drugą na oku tym razem czarną.Będzie odbiegać kolorystycznie od reszty zestawu,ale trudno.Zato cena jest za nią dość atrakcyjna 50% ceny tytanowej. Mam nadzieję,że z tą będzie wszystko ok,bo nie mam możliwości sprawdzenia jej osobiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 DEVILTeż jestem trochę zaskoczony, że tuner Yamahy zaprezentował, aż tak słabą czułość. Miejmy nadzieję, że inny egzemplarz lepiej sie spisze. Dlatego ja preferuję jednak stara dobrą szkołę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 24 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 Cytat DEVILTeż jestem trochę zaskoczony, że tuner Yamahy zaprezentował, aż tak słabą czułość. Miejmy nadzieję, że inny egzemplarz lepiej sie spisze. belfer54Moim zdaniem ta Yamaha była uszkodzona.Nie sądzę żeby to była wina tego modelu.A wracając do tej 2 o której pisałem to facet ma jeszcze cedeka do kompletu Yamahę CDX-596 i chce za nią 550pln.Nie wiem czy się skusić?czy cena nie jest za wysoka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 DEVILJeśli ten cedek Yamahy jest w bardzo dobrym stanie to wydaje się, że cena nie jest wygórowana. Zawsze możesz się potargować. Miałem kiedyś Yamahę CDX-496 i dobrze go wspominam. Zreszta nadal gra sobie u mojego kolegi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 24 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 Cytat DEVILJeśli ten cedek Yamahy jest w bardzo dobrym stanie to wydaje się, że cena nie jest wygórowana. Zawsze możesz się potargować. Miałem kiedyś Yamahę CDX-496 i dobrze go wspominam. Zreszta nadal gra sobie u mojego kolegi. belfer54Ten cedek jest w bdb stanie widziałem zdjęcia.Obecnie sam mam wspomnianą przez Ciebie Yamahę CDX-496,ale podobno CDX-596 jest o wiele lepsza. :roll:Cenę ostatecznie zbiłem do 500pln. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 DEVILTo bierz i nie zastanawiaj się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 24 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 Cytat DEVILTo bierz i nie zastanawiaj się Tak zrobię.Dzięki Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 lutego 2008 Tradycyjnie prośna abyś napisał jak ten cedek gra. Zawsze będzie to cenna informacja dla kolegów z forum. Napisz też coś na temat tunera jak już wejdziesz w jego posiadanie.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 27 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 lutego 2008 Cytat Napisz też coś na temat tunera jak już wejdziesz w jego posiadanie. belfer54Tuner już mam.Działa bez zarzutu.Miałeś rację co do tej Yamahy,dźwięk na wysokim poziomie.W Porównaniu do tunera w ampli wykazuje znacznie lepszą czułość i dynamikę. :smile:Chyba zacznę słuchać radia więcej. Odnośnie CD napiszę jak już wejdę w jego posiadanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 27 lutego 2008 Udostępnij Napisano 27 lutego 2008 DEVILBardzo się cieszę. Jest to radość nie tylko dla Ciebie, ale i dla mnie, że mogłem chociaż po części przyczynić się do tego, że kolejny Kolega forumowicz stał sie miłośnikiem radia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 7 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2008 Cytat Tradycyjnie prośna abyś napisał jak ten cedek gra. Yamaha CDX-596 kontra CDX-496.A więc 596 napewno nie deglasuje 496.Oba cedeki grają bardzo poprawnie. 596dysponuje większą o 5db dynamiką,na papierze nie wygląda to inponująco,ale wrzeczywistości jest owiele lepiej.Jeżeli ktoś szuka używanego cedeka Yamahy to 496 jak i 596 będą dobrym wyborem.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 7 marca 2008 Udostępnij Napisano 7 marca 2008 DEVILdzięki za krótką informację na temat CD Yamahy. Jest to kolejna informacja do bazy danych naszego forum, która w przyszłości pomoże początkującym i poszukującym dobrego Cedeka.A Tobie życzę abyś nie zaprzestał poszukiwań dobrego dźwięku i miejmy nadzieję, że następnym cedekim będzie Yamaha S-2000 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczeń54 Napisano 7 marca 2008 Udostępnij Napisano 7 marca 2008 ...witam Kolegów, obecnych i nieobecnych...Stanowczo popieram.. warto słuchać radia.. / choć jakość jest niższa w porównaniu z słuchaniem np. Vinylu z gramofonu wzmacnianego Lampą... ale za to ma inne zalety..Gdy tuner spełnia, choć podstawowe wymagania... selekcji sygnału..posiada dobrą "skuteczną" antenę / nie koniecznie jakieś wypasione ustrojstwo /...słuchanie radia daje satysfakcję... dodatkowo, jest możliwość odsłuchu utworów, o których istnieniu nie wiedzieliśmy lub zapomnieliśmy. Nie w każdej stacji autorzy programów podają wykonawców, ale na przykład w Radio Jazz lub RMF CLASSIC jest to normą.pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 7 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2008 Cytat A Tobie życzę abyś nie zaprzestał poszukiwań dobrego dźwięku i miejmy nadzieję, że następnym cedekim będzie Yamaha S-2000 belfer54Yamaha S-2000 z pewnością by się przydała. Ale jak narazie jestem zadowolony ze swojego nowego źródła.Jednak w najbliższym czasie planuję zmianę kolumn na coś poważniejszego,a w przyszłości wzmacniacz chcę uzupełnić o dodatkową końcówkę.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 8 marca 2008 Udostępnij Napisano 8 marca 2008 DEVILNo to rozumiem, oby tak dalej. Rozumiem, że podzielisz się informacjami jak będziesz na etapie poszukiwań koncówki mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts