Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Zastanawiam się nad zmianą mojej yamahy rx-v 673 na zestaw stereo.
A więc mój zestaw
Elac 63.2 + rel T0 + DAC calyx Coffee
Chciałbym jakiś wzmacniacz stereo i do tego jakaś jednostka strumieniowa z vtunerem.
Pokój typu klitka 3,5*2,5m
Użytkownik f1angel w priv zapytał jakiego dźwięku oczekuję, hmm...trudno to mi to tak określić, teraz brakuje dynamiki, może przytoczę fragment testu moich Elaców, może pod ten opis da się nakierować wzmacniacz.
frag:
Bas nie jest chimeryczny, lecz nie został też podpompowany do kreowania efektu "dużego dźwięku". Naturalność brzmienia Elac BS 63.2 jest swobodna i niczym niewymuszona, wolna od ewidentnego efekciarstwa, zarazem bardzo miła dla ucha i pełna witalności.
Ponownie - bo to nie pierwszy raz u Elaka - plastyczny, harmonijny, dźwięczny i nasycony środek pasma pojawia się stabilnie na pierwszym planie. Wokale wychodzą lekko do przodu, nigdy nie stają się nerwowe i agresywne, lecz nie trzeba ich szukać i wyławiać z akompaniamentu, mają wolumen i substancję, są bliskie oddechem i szeptem; sybilanty zamieniane są w lekkostrawne szelesty, choć w brzmieniu strun gitary można usłyszeć odpowiednią dawkę metaliczności.
Płynnie, gładko, czysto, blisko. Cantony grały jaśniej, a jednocześnie w dystansie. Kolumny Elac BS 63.2 są cieplejsze, bardziej kameralne, a przecież wcale nie tracą blasku czy dźwięczności. Bezpieczne i uniwersalne, zrównoważone oraz żywe, z niczym nie przesadzają, znajdują doskonały balans między obiektywną neutralnością a subiektywną muzykalnością.

Muzyka dynamiczna, klubowa, rock, disco, rap, R&B. Dużo słucham radia.
Sporo muzyki idzie z kompa no i radio internetowe. Chciałbym też podłączyć dekoder tv kabel coaxial.

Wzmacniacz pewnie używka, ok 800zł
Myślałem nad jakimś NAD`em... c325... ?
jednostka internetowa niestety nowa(brak używek na rynku) hmm, pioneer n50... ma wlot coaxial z dac gdzie można podpiąć mój dekoder tv motoroli
Dodam jeszcze, że nie cisnę sprzętu potencjometrem, niestety sąsiedzi i domownicy - blok icon_razz.gif
Z góry dziękuje za uwagę
Sebastian.
  • 2 months later...
Napisano
Ostatnio słuchałem elac'ów serii 63 , 67, 68 ( a także serii niżej 5 i wyższej fs ) generalnie najprzyjemniej słuchało się na sprzęcie denona/marantza i pioneera, wzmacniaczach spójnie grających, raczej dociążonych w dole pasma i ciepłych na yamahah jeśli ktoś się pokusi i odkręci treblle i loudness, była bardzo detaliczna i ostra góra. Szkoda psuć dobrych wysokich tonów które są w serii 6. O ile można uniknąć i zwyczajnie nie kręcić gałkami w prawo w yamahah, to generalnie było ciut konturowo i sucho, zabijało czar elac'ów zwłaszcza tych droższych . Tym bardziej sugeruje wzmacniacze ciepłe, bo w niedużej kolumnie jaką jest monitor 63 bardziej przyda się dociążenie dołu, zwłaszcza że elac gra naturalnie i nie udaje że jest subwooferem .
Napisano
Wzmacniacze jakie dla Ciebie znalazłem. Niektóre mają pewne mankamenty, ale warto się nimi zainteresować, jak choćby uniwersalnym i bardzo dobrym Arcam Delta 290. wyrwana masa z wyjścia, to mały problem i niedrogi w naprawie. Zresztą po co Ci to a masz obok dobre takie samo wyjście. Inne wzmacniacze też fajne. To zależy co Ci się spodoba. Każdy ma swoje plusy. Pytaj o szczegóły.
http://allegro.pl/arcam-delta-290-pilot-po...4138414844.html
http://allegro.pl/nad-3240pe-i4138383867.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-advance-acous...4130047200.html
http://allegro.pl/marantz-pm-80-i4136038360.html
http://allegro.pl/arcam-a65-plus-i4110134661.html
Napisano
Bardziej zwracałem uwagę na kolumny, jednak z przystepnych cenowo podobały mi się denony i pioneer. Mam wrazenie pioneer po pewnym spadku klasy w ciagu ostatniej dekady wrõcił z dobrymi niedrogimi produktami ,pioneer a-30 praucje bodaj w klasie A , inne modele też są solidne i nastawione na ,, rzetelne,, granie, a nie efekciarskie. Słuchjąc kolumn najpierw na yamahah potem na pioneer i denon, może brakowało potem, super detaliczności w gõrze pasma, cyknia icon_wink.gif , ale mam wrażenie ze to razem z regulowanym loudnesem trochę efekciarski bajer i mėczący na dłuższą metę. Oczywiście w zamulonych kolumnach yamaha się sprawdzi. Denon i pioner dawał więcej klimatu i ciepła.
Sam mam pioneera sx20, gra naprawdę porõwnywalnie z wzmacniaczami denona- tymi do 1500 zł oczywiście, minusem jest brak loudnesu icon_wink.gif ale gra przyjemnie, mocy nie brakuje, nie eksponuje jakiegoś pasma, z gniazdka bieże ponad 210W, więc zapas mocy jakiś ma( czasem kino domowe 5x 100w mocy ciągnie raptem 260w z gniazdka) i pioneer ma prosty wygląd, zresztą danon też.
Do starszych solidnych zaproponwanych przez Angela nie odniosę się , bo nieznam, więc nie bede wymyslał, wiele z nich było w chwii premiery drogim sprzetem, innej klasy niż te o ktõrych napisałem. Jednak tak dawniej , jak i dziś są lepsze i gorsze modele, wazne aby sie zgrał z kolumnami i podobał.
Napisano
Niezła okazyjna cena, patrząc że nowy kosztuje 1000-1200zł, szkoda że sprzedający mało napisał kiedy kupił, zdjęcie baz pilota i zbliżenia frontu i tyłu. Może coś nie tak... albo uznał wyższość kilkudziesięciu wejść w amplitunerze kina domowego HK, więc sprzedaje okazyjnie.

Jako ciekawostkę dodam że przeglądając najnowsze katalogi z amplitunerami kina domowego producenci juz nie kuszą parametrami, nawet tymi ważnymi, tylko ilością wejść i dodatkami , których nazw poprawnie napisać nie potrafię icon_lol.gif szczęśliwie w stereo można jeszcze porównać coś niecoś.
Napisano
Cytat

Niezła okazyjna cena, patrząc że nowy kosztuje 1000-1200zł, szkoda że sprzedający mało napisał kiedy kupił, zdjęcie baz pilota i zbliżenia frontu i tyłu. Może coś nie tak... albo uznał wyższość kilkudziesięciu wejść w amplitunerze kina domowego HK, więc sprzedaje okazyjnie.

Jako ciekawostkę dodam że przeglądając najnowsze katalogi z amplitunerami kina domowego producenci juz nie kuszą parametrami, nawet tymi ważnymi, tylko ilością wejść i dodatkami , których nazw poprawnie napisać nie potrafię icon_lol.gif szczęśliwie w stereo można jeszcze porównać coś niecoś.

Dokładnie, warto brać! ewentualnie napisać, na szybciora, że biorę od ręki za 500 i pewnie też się zgodzi icon_smile.gif
Napisano
Ja poprosiłbym o zdjęcia, dokładniejsze frontu i tyłu, kurcze nawet nie skopiował ze strony producenta niezłych danych technicznych. Nie pamięta gdzie paragon- ok , ale kiedy kupił to już się pamięta, przecież to kwestia 1-3 lat .
Może faktycznie takie podejście, nie wiem co mam i co to jest, łatwo przyszło-łatwo poszło.