Angel Napisano 11 marca 2014 Udostępnij Napisano 11 marca 2014 Ok, to może konkretniej? Dlaczego M1 spełniają założenia a R252 nie? Przecież gabarytowo to niewielka różnica.I może jeszcze jakieś inne kolumny mogą wejść w grę? Bo moim zdaniem z różnych względów nawet Tannoy M2 czy R1 są lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 11 marca 2014 Udostępnij Napisano 11 marca 2014 Cytat Bo moim zdaniem z różnych względów nawet Tannoy M2 czy R1 są lepsze. Kolega Cihys sam sobie utrudnia życie czytając jedynie własny wątek, bo o różnicach między Tannoy M1 i M2 chociażby było wałkowane ostatnio sporo (np. w wątku MAreve). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 11 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2014 Cytat Ok, to może konkretniej? Dlaczego M1 spełniają założenia a R252 nie? Przecież gabarytowo to niewielka różnica.I może jeszcze jakieś inne kolumny mogą wejść w grę? Bo moim zdaniem z różnych względów nawet Tannoy M2 czy R1 są lepsze. Chodzi tutaj głównie o wymiar:R252:Wymiary: 472 x 250 x 242mmM1:Wymiary: wys 300 x 170 x 200 cmM2:Wymiary: 380 x 203 x 270 mm R1: wymiary: 300mm x 170mm x 200mmWięc różnica jest dość spora pomiędzy R252 a pozostałymi.O R1 nie pomyślałem, przyjrzę się im jak cenowo wyglądają.Wątek MAreve pobieżnie przejrzałem, ale przejrzę jeszcze raz dokładniej, dzięki!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 marca 2014 Udostępnij Napisano 11 marca 2014 Czyli rozumiem, że nic powyżej wymiarów M1 i R1 w mebelki się nie zmieści? A szkoda.R1 są generalnie dźwiękowo lepsze, ale wymagają też lepszego wzmacniacza. M1 są bardziej ocieplone, przymilniejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 11 marca 2014 Udostępnij Napisano 11 marca 2014 Jeśli problemem jest wysokość, a nie głębokość ( bo chyba nie wszystkie wymiary ?, głośnik niskotonowy np.16cm, musi mieć swoją szerokość ) to może też wharfedale diamond, lub missiony, używane są zazwyczaj w pięknym stanie, w odróżnieniu od niestety niektórych tannoyów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 14 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2014 Znalazłem Tannoy R1 na ebayu.Z wysyłką nie będzie problemu.Gość sprzedaje przy okazji też inne sprzęty:NAD C320 Stereo Integrated AmplifierMarantz CD6000Denon TU-260LCo sądzicie o takim połączeniu?Stan sprzętów jest ok, piloty są. Pozdrawiam,Radosław Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 14 marca 2014 Udostępnij Napisano 14 marca 2014 TU-260L odpusc. Ile chesz wydać na tuner? A CD6000 jest zamulony jak dla mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 14 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2014 To zależy ile zostanie po zakupie kolumn i wzmacniacza Myślę, że 100-150zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 14 marca 2014 Udostępnij Napisano 14 marca 2014 http://allegro.pl/denon-tu-380rd-rds-i4024297224.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 marca 2014 Udostępnij Napisano 14 marca 2014 Jeśli kupiłeś Tannoy R1, to patrz raczej za wzmacniaczem Rotela. Może być nawet z serii AX. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 19 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2014 Witajcie ponownie.Udało mi się wylicytować Tannoye R1:Tannoy R1Do tego od tego samego sprzedawcy wziąłem:Marantz CD6000Denon TU 260LPisaliście, że to tak średnio będzie współpracować, ale z racji, że jedna przesyłka wziąłem bardziej z myślą odsprzedania na allegro, a przy okazji będę miał jakieś porównanie.na oku mam Rotele:z UKRotel RA 820Ai z PoznaniaRotel RA 820 BXPrzyznam, że fajna sprawa z zakupami z UK - zobaczymy czy będę tak samo myślał, jak sprzęt dojdzie Pozdrawiam,Radosław Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 19 marca 2014 Udostępnij Napisano 19 marca 2014 Cytat Przyznam, że fajna sprawa z zakupami z UK - zobaczymy czy będę tak samo myślał, jak sprzęt dojdzie Jeżeli Anglik napisał na aukcji, że sprzęt jest sprawny to znaczy, że jest sprawny. Więc tylko uczul go, żeby porządnie zapakował sprzęt (np. w storopiany). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 marca 2014 Udostępnij Napisano 19 marca 2014 Czemu nie pokazałeś tych Tannoyów przed zakupem albo nie obejrzałeś dobrze zdjęć? Przecież kopułka wysokotonowa w prawej kolumnie (ostatnie zdjęcie) jest wgnieciona i to porządnie. Ta z lewej strony też nie wygląda zbyt świeżo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 19 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2014 Fakt.Zafascynowany nową zabawką w postaci eBay nie dojrzałem ostatniego zdjęcia.Pieniędzy jeszcze nie wpłaciłem, więc się wstrzymam.Jak myślicie, co dalej w takim przypadku?I już mi się zakupy na ebayu mniej podobają, ale w sumie tylko z mojej winy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 19 marca 2014 Udostępnij Napisano 19 marca 2014 Wg mnie masz dwie możliwości:1) Poprosić sprzedającego o anulowanie Twojej oferty ze względu na wprowadzenie w błąd (napisał, że kolumny są w stanie idealnym, co nie jest prawdą)2) Jeżeli sprzedający nie zgodzi się na anulowanie Twojej oferty to otwórz spór na ebay: http://pages.ebay.pl/help/buy/item-not-received.html i zażądaj anulowania transakcji z powodu wprowadzenia w błąd.Teoretycznie mógłbyś się też powołać na fakt, że nie zauważyłeś, że możliwy jest tylko odbiór osobisty w UK ale, z tego co widziałem w Twoim linku, prowadziłeś ze sprzedającym korespondencję i sprzedający zgodził się sprzęt wysłać (a korespondencja jest archiwizowana w systemie ebay). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 20 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2014 Sprzedający zapewnia, że grają bez zmian, ale nie będzie problemu z anulowaniem transakcji.Zostały mi teraz 2 klocki, których tak naprawdę nie potrzebuję i zastanawiam się czy je wziąć, czy może spróbować grzecznie anulować całość transakcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 21 marca 2014 Udostępnij Napisano 21 marca 2014 Nie wiem czemu kupujesz na ebay graty, których u nas na pęczki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 24 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2014 @Rafal:Ze względu na cenę.1. Sprawa z niefartownymi kolumnami rozwiązana - anulowaliśmy transakcję.2. Nabyłem Rotela z ebaya, o którym pisałem powyżejRotel RA-820 AZapytałem sprzedającego o tuner i CD - zaproponował:ROTEL RT-850AL - 15 GBPTECHNICS SL-PG470A - 20 GBPJak dostanę foto to wrzucę.Co sądzicie o tych sprzętach? Patrzyłem na ceny, tuner jest ok, natomiast CD na allegro udawało się znaleźć w niższych cenach.Pozdrawiam,Radosław Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 24 marca 2014 Udostępnij Napisano 24 marca 2014 Tuner jest ok, jeśli w dobrym stanie. Ale odtwarzacz kupiłbym chyba innej firmy. Technicsy są dość niezawodne, ale niestety nie grają specjalnie dobrze. Oczywiście wszystko zależy od tego ile mógłbyś przeznaczyć na odtwarzacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 27 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Zamówiłem ostatecznie wzmacniacz + tuner. Łącznie 41 GBP + przesyłka. Czekam aż dojadą.W kwestii kolumn, przeglądając dalej fora, natknąłem się na pochlebne opinie o Missionach M71.Są nawet na sprzedaż w okolicy mojego miasta, gdzie mógłbym obejrzeć, posłuchać. Mission M71Czy wg Was dobrze skomponują się z Rotelem? Czy jednak pozostać przy Tannoyach R1/M1?Kwestia CD - chciałbym zmieścić się w granicach 200-250zł, ale jeśli będzie jakaś okazja, może być ciut więcej.Pozdrawiam,Radosław Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Moim zdaniem ten model Mission'ów nie zagra zbyt dobrze z Rotelem. Może zrobić się zbyt ostro, nie będzie to przyjemne brzmienie.Tannoye o wiele bardziej pasują do Rotela. Chyba że kupisz Mission M31 albo lepiej M32 (i) jeśli starczy pieniędzy.Tu oczywiście będziesz miał trochę mniej rozdzielczą i odrobinę schowaną górę pasma. Być może Rotel to zniweluje. Jeśli nie, masz jeszcze pole manewru, ponieważ......CD zostawiłbym na koniec. Jak już kupisz kolumny. Podłączysz do wzmacniacza, posłuchasz choćby z tunerem i będziesz wiedział jakiego odtwarzacza Ci trzeba. Jest szansa dobrze to dobrać. Kilku osobom z forum ostatnio próbuję to wyklarować, ale mało kto mnie słucha. Może Ty spróbujesz? Na koniec pomyślisz o kabelkach, by dopieścić brzmienie swojego zestawu. Może być naprawdę fajny system z tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 1 kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2014 Okazało się, że sprzedawca, od którego kupiłem wzmacniacz i tuner ma też Tannoye M1:Tannoy M1Jako, że jedna przesyłka, postaram się wylicytować je też i będzie już możliwość pierwszego podejścia do odsłuchu F1agnel: A co mi tam, posłucham Cię z podejściem do CD - brzmi to dość logicznie Kwestia kabli - potrzebowałbym je w takim razie na już. Potrzebne będzie 1,5-2m. Gdzie w mogę znaleźć coś na początek? Jakieś sklepy stacjonarne w Poznaniu, czy szukać na allegro?Pozdrawiam,Radosław Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cihys Napisano 9 kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2014 Hej!Dziś przyszła oczekiwana paczka z UK.Poniżej fotki (przepraszam za jakość).Sprzęt z UKRozczarowanie - wtyczki z UK.Muszę jutro nabyć przejściówki Pozdrawiam,Radosław Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 9 kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2014 Jak umiesz lutować ( bezpiecznie dla elektroniki ) to przelutuj cały kabel zasilający (od cd czy wzmacniacza) na nasz typ. Jak się boisz, zamiast bawić się w brzydko wyglądające przejściówki , można kupić w elektrycznym rozbieralne wtyczki typ krajowy, tamta uciąć i zamontować naszą . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts