Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Jako zupełnie nowy wszystkich serdecznie witam i przechodzę do meritum.

Chcę wysłużone Creativy 2.1 zmienić na coś co daje rozsądniejszy dźwięk, nie jestem audiofilem ale lubię (chyba jak każdy) jak sprzęt gra czysto i wygląda ładnie.
Wstępnie planowałem wydać na głośniki około 1000zł i w oko wpadł mi zestaw Taga Harmony http://allegro.pl/koda-taga-tav-606-tav-60...3913795346.html Po dłużyszch analizach stwierdziłem że może lepiej wziąć coś bardziej.. przyszlościowego i wynalazłem to: http://www.mediamarkt.pl/warszawa-okecie/z...zarny,id-853733
Nie pytajcie pod jakim wzmacniaczem to będzie grało bo jeszcze nie wiem, składam sprzęt powoli i pewnie wzmacniacz dokupię przed wakacjami, ale puki jest forsa na kupienie czegokolwiek to zdecydowałem że będą to najpierw głośniki.
Sprzęt ma służyć w 90% do słuchania dzwięku z TV, filmów, bajek i t.p. czasem do muzyki i do gier.
Sprzęt nie będzie nigdy grał głośno a nagłosnić ma pomieszczenie około 20m2.

Co myślicie?
Wybrać taga? Nie będę żałował? Czy dołożyć do Bostona?
Napisano
Taga 606, to typowa kinówka, spora, Bostony powinny zagrać bardziej ułożonym dźwiękiem i nieco cieplejszym. Dobrze że myślisz rozwojowo, może lepiej dołożyć i nie myśleć co by było gdyby. Oczywiście droższe nie zawsze znaczy lepsze, tym bardziej że Tobie ma się podobać. Myślę że jednak że skoro piszesz że w 90% dźwięk z tv, to może szkoda kupować kino domowe, to nie dvd czy bluray, że uzyskasz nz zawołanie kinowe efekty 5.1. Warto też pamiętać że nawet dobre kolumny odtwarzające dźwięk/muzykę z komputera, czy odpukać pendriva podpiętego do telewizora, zagrają kiepsko, lub tylko w części swoich możliwości . Warto pomyśleć o używanym odtwarzaczu CD (jeśli oczywiście masz kolekcje płyt) .
Napisano
Źle się wyraziłem że dźwięk będzie z TV, oczywoście bezpośrednio z anteny przeważnie, ale sporo oglądam w jakości HD z dysku (podpiętego pod TV) w formacie MKV, który (jeśli się nie mylę) zapewnia dźwięk przestrzenny.
Do sprzętu podpięta będzie konsola z odtwarzaniem blu-ray.
Generalnie moje pytanie brzmi: czy taki laik jak ja powinien dołożyć 400zł do bostona czy powinienem brać tagi bo ładniejsze a różnicy i tak nie poczuję?
Napisano
Cytat

Źle się wyraziłem że dźwięk będzie z TV, oczywoście bezpośrednio z anteny przeważnie,
Generalnie moje pytanie brzmi: czy taki laik jak ja powinien dołożyć 400zł do bostona czy powinienem brać tagi bo ładniejsze a różnicy i tak nie poczuję?

Dźwięk z anteny ? chyba jednak z tv lub tunera icon_wink.gif mniejsz o to !
Co do wyglądu nie doradzę, dla mnie tagi wyglądają jakby udawały coś czym nie są, bostony wyglądają świeżo i nowocześnie, adekwatnie do ceny.
Pomimo podobnych wymiarów Tagi zagrają głośniej mają nieco lepszą skuteczność ( parametr dB ) i jeden głośnik niskotonowy więcej, dźwięk będzie efektowny duża skala basu i góry. Bostony grają nieco spokojniej, cieplej i równiej, słuchana na nich muzyka będzie przyjemniejsza. Ich trochę mniejsza skuteczność( ciut cichsze w maksymalnej skali ) oraz o jeden głośnik basowy mniej w tym metrażu raczej nie zrobi różnicy na niekorzyść, a czasami może być nawet lepiej.
Absolutnie posłuchaj przed kupnem, zaznaczyłeś że zakup na lata, więc musi pasować, to interes sprzedawcy ( i Twój ) aby Ci je podpiął i włączył muzykę na nich, abyś mógł porównać .