laska Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 lutego 2014 Witam,mam delikatny problem z odbiorem kanałów tv z dźwiękiem w systemie 5.1.Mianowicie posiadam:- TV LG 42LH7000- Amplituner Pioneer VSX-923-K- Tuner satelitarny Goldenstar LX1 (do odbioru nc+)- Głośniki 5.1 Harman/Kardon HKTS 35 BQZaznaczę, że 90% używania amplitunera jest do oglądania TV przez satelitę.Problem jest tego typu, że po podłączeniu ww zestawu nie gra mi nic z satki w systemie 5.1 tylko stereo (jest możliwość pseudo surround poprzez bajery oferowane przez amplituner ale nie wykorzystuje pełnej mocy zestawu głośnikowego i na amplitunerze jest zaznaczone, że są podłączone tylko 2 głośniki i satelity grają bardzo cicho dodatkowo z jakimiś dziwnymi zniekształceniami dźwięku).Podłączenie wygląda następująco:Od Satki-wyjście do Amplitunera-wejście (kabel HDMI 1.0) oraz od Amplitunera-wyjście ARC do TV-wyjście (kablem HDMI 1.4 do wyjścia w TV, ponieważ 1 gniazdo HDMI z opcją ARC jest popsute). Obraz jest wyświetlany z TV i z nim nie ma problemu, natomiast amplituner przy takim podłączeniu pokazuje, że są podłączone tylko 2 głośniki stereo (lewy prawy). Co mam zrobić aby kanały z satki odbierać z dźwiękiem w systemie 5.1?Zaznaczę, że 100% oglądanej telewizji jest przez tuner satelitarny.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 lutego 2014 Musisz pogmerać w ustawieniach satki, fabryczni epewnie masz ustawione pewnie coś ala pcm 2.0, a potrzeba bitstream i wtedy kanały nadawane w 5.1 będą tak leciały do amplitunera.BTW jak sprawują się HKTS35BQ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laska Napisano 26 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2014 Dzięki za podpowiedź, wystarczyło wyłączyć "AC3 downmix"Co do głośników 1 słowo - POEZJA, dużym plusem jest bezprzewodowy subwoofer jak również samo brzmienie. Głośniki naprawdę z najwyższej półki, świetne pasmo przenoszenia czuć to podczas granej muzyki, naprawdę mogę gorąco polecić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 Mi też się podobają. Swoje wieszałeś czy stawiałeś na fabrycznych standach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laska Napisano 27 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 lutego 2014 Na razie stoją ale po remoncie, który aktualnie robię będą wisieć. Dźwięk 5.1 powinien być jeszcze lepszy.U Ciebie jak to wygląda? I jaki masz amplituner do nich? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 2 marca 2014 Udostępnij Napisano 2 marca 2014 Nie mam ich u siebie ale bardzo mi się podobają, oglądałem je w sklepie i konkretnie wykonane, sporo też można sobie obiecywać po konstrukcji zamkniętej subwoofera, pewnie dobrze będzie się spisywał przy słuchaniu muzyki, jaki eodnosisz wrażenie u siebie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laska Napisano 6 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2014 Subwoofer wg mnie bardzo dobrze gra, bas jest czysty i głęboki (oczywiście bez przesady), nie zagłusza średnich oraz wysokich tonów. Gdzieś wyczytałem, że subwoofery z dużo starszych modeli HK brzmiały lepiej od aktualnych, jednak była to opinia tylko jednego użytkownika, a sam nie miałem możliwości przesłuchania wcześniejszego zestawu. Głośniki są naprawdę solidnie wykonane i świetnie się prezentują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Z tego co udało mi sie porównać to basu w poprzednich było więcej ale bardziej swoim charakterem nadawał się on do filmów, nowe suby to konstrukcje zamknięte i świetnie spisuja się też w stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts