laska #1 Napisano 26 lutego 2014 Witam,mam delikatny problem z odbiorem kanałów tv z dźwiękiem w systemie 5.1.Mianowicie posiadam:- TV LG 42LH7000- Amplituner Pioneer VSX-923-K- Tuner satelitarny Goldenstar LX1 (do odbioru nc+)- Głośniki 5.1 Harman/Kardon HKTS 35 BQZaznaczę, że 90% używania amplitunera jest do oglądania TV przez satelitę.Problem jest tego typu, że po podłączeniu ww zestawu nie gra mi nic z satki w systemie 5.1 tylko stereo (jest możliwość pseudo surround poprzez bajery oferowane przez amplituner ale nie wykorzystuje pełnej mocy zestawu głośnikowego i na amplitunerze jest zaznaczone, że są podłączone tylko 2 głośniki i satelity grają bardzo cicho dodatkowo z jakimiś dziwnymi zniekształceniami dźwięku).Podłączenie wygląda następująco:Od Satki-wyjście do Amplitunera-wejście (kabel HDMI 1.0) oraz od Amplitunera-wyjście ARC do TV-wyjście (kablem HDMI 1.4 do wyjścia w TV, ponieważ 1 gniazdo HDMI z opcją ARC jest popsute). Obraz jest wyświetlany z TV i z nim nie ma problemu, natomiast amplituner przy takim podłączeniu pokazuje, że są podłączone tylko 2 głośniki stereo (lewy prawy). Co mam zrobić aby kanały z satki odbierać z dźwiękiem w systemie 5.1?Zaznaczę, że 100% oglądanej telewizji jest przez tuner satelitarny.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Potpourri #2 Napisano 26 lutego 2014 Musisz pogmerać w ustawieniach satki, fabryczni epewnie masz ustawione pewnie coś ala pcm 2.0, a potrzeba bitstream i wtedy kanały nadawane w 5.1 będą tak leciały do amplitunera.BTW jak sprawują się HKTS35BQ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
laska #3 Napisano 26 lutego 2014 Dzięki za podpowiedź, wystarczyło wyłączyć "AC3 downmix"Co do głośników 1 słowo - POEZJA, dużym plusem jest bezprzewodowy subwoofer jak również samo brzmienie. Głośniki naprawdę z najwyższej półki, świetne pasmo przenoszenia czuć to podczas granej muzyki, naprawdę mogę gorąco polecić. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Potpourri #4 Napisano 27 lutego 2014 Mi też się podobają. Swoje wieszałeś czy stawiałeś na fabrycznych standach? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
laska #5 Napisano 27 lutego 2014 Na razie stoją ale po remoncie, który aktualnie robię będą wisieć. Dźwięk 5.1 powinien być jeszcze lepszy.U Ciebie jak to wygląda? I jaki masz amplituner do nich? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Potpourri #6 Napisano 2 marca 2014 Nie mam ich u siebie ale bardzo mi się podobają, oglądałem je w sklepie i konkretnie wykonane, sporo też można sobie obiecywać po konstrukcji zamkniętej subwoofera, pewnie dobrze będzie się spisywał przy słuchaniu muzyki, jaki eodnosisz wrażenie u siebie? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
laska #7 Napisano 6 marca 2014 Subwoofer wg mnie bardzo dobrze gra, bas jest czysty i głęboki (oczywiście bez przesady), nie zagłusza średnich oraz wysokich tonów. Gdzieś wyczytałem, że subwoofery z dużo starszych modeli HK brzmiały lepiej od aktualnych, jednak była to opinia tylko jednego użytkownika, a sam nie miałem możliwości przesłuchania wcześniejszego zestawu. Głośniki są naprawdę solidnie wykonane i świetnie się prezentują. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Potpourri #8 Napisano 7 marca 2014 Z tego co udało mi sie porównać to basu w poprzednich było więcej ale bardziej swoim charakterem nadawał się on do filmów, nowe suby to konstrukcje zamknięte i świetnie spisuja się też w stereo. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach