Skocz do zawartości

Yamaha R-S500 + CD-S300 +.. jakie kolumny..?

Recommended Posts

Napisano
Słowo się rzekło: posłuchałem indiana line nota 550 , kef c5, wcześniej słuchałem też monitor audio bx5 i noty 550, postaram się to zebrać razem , może komuś pomogę .
Tony wysokie - najwyższe rejestry w monitor audio miały nieco metaliczności, ale tak bardzo czytelne, w indiana line równie czytelne, ale nieco bardziej przyjemne, delikatniejsze. kefy c5, sporo informacji, ale metaliczne, brak ogłady.
Średnica - myślałem że będzie maksymalnie wyeksponowana, kosztem basu, jest w sam raz. W nota 550 zszyta w całość z resztą pasma.Ciut cieplejsza w monitor bx5, w kef szorstka, zimna.
Tony niskie - subjektywnie, chyba remis z bardzo minimalnie bardziej rozciągniętym basem w rx5, a bardziej energicznym, twardszym w indiana w kefach c5 nieco napuszone udające coś czym nie są.
Ogólnie indiana 550 i monitor audio grały w sposób bardzo spójny, zwlaszcza nota 550 grała bardzo kulturalnie, kef grał mocno konturowo, trochę efekciarsko, nie chcę napisać że źle, komuś może takie granie pasować. dokładny z energicznym basem, spodziewałem się że może być gorzej .
Wykonanie estetyka - za pomysł i nowatorstwo indiana line w tym tylko modelu - nota 550 jest super , takie połączenie "drewna i skóry " (choć w wersji ropopochodnej) jej przenikania, plus dla monitor audio i kef za lepszy cokolik który wystaje poza obrys kolumny i lepiej ją stabilizuje. W nocie 550 jest, ale tej samej powierzchni co reszta kolumny .
Okleina w bx 5 i kef c5 jest dobra jak na te pieniądze, ale całość jest dość zwykła, ze wskazaniem na większą solidność w MA bx5.
Efektywność obydwu kolumn była na zbliżonym poziomie, całkiem dobrym jak na ich gabaryty. Kolumn tych słuchałem na pioneer sx20, na hybrydzie vincenta i denonie.(Ostatnio nie było mojego pioneera i Pan wybrał zamiennie denona).

Część 2 w tym tygodniu słuchałem również tannoy V4, i droższych modeli elac 67.2, monitor audio bx6, elac 68.2, monitor audio rx8, poza konkursem monitorów magnat supreme 200 ( całkiem przyzwoicie grające spore monitory, nawet sporo ogłady i cena okazyjna, warte każdej złotówki)
Kolumny podłogowe grały na zestawach denon i yamaha . Tannoy wykazał się (dla mnie) ładną sceną i stereo, jednak był trochę twardy. Inna sprawa że najtańszy tannoy v4 sporo odstaje od reszty droższych braci, widać to patrząc na wykończenie.
Monitor audio rx silver 8 i bx6 na sprzęcie yamahy wykazywały się nadmierną metalicznością- metalowa kopułka ( zwłaszcza kiedy nieopatrznie użyłem regulowanego loudnesu w yamasze), na denonie było ( dla mnie ) przyjemniej , bx6 z mocnym efektownym dołem pasma. Bardzo zrównoważone granie pokazały elac, zupełnie inna bajka, grały niczego nie udając, z ładnym mocnym, nienapuszonym, ale ciepłym dołem i pięknym pasmem dokładnych delikatnych wysokich tonów. Wykonanie skrzyń Monitor audio serii bx6 i fornirowanej silver8, pierwsza klasa, elac również pieczołowicie wykonany, piękne cokoły (składany w całości w Niemczech ).
Napisano
Aż się chce przeczytać taką recenzję. Bardzo ładnie to opisałeś i na pewno wielu osobom przyda się Twój tekst. Dzięki za miłą lekturę.
Szkoda, że takich relacji z odsłuchów jest tak mało na tym forum. Pamiętam dosłownie kilka.
W sumie i Ty zyskałeś dużą wiedzę. Bo nie ma to jak samemu posłuchać.
Napisano
jacek, jeszcze raz wielkie dzieki, wlasnie napisalem do jednego sklepu w Poznaniu, z pytaniem o mozliwosc odsluchu: Nota 550, Tesi 560, Monitor Audio, dorzucilem tez Pylon Audio Pearl 20 i Topaz 20. NIe bylem jeszcze na zadnym odsluchu, wiec nie wiem czy to nie za duzo na raz.. Zobaczymy czy w ogole bedzie taka mozliwosc. W kazdym razie dzieki, ze podzieliles sie Twoimi wrażeniami.
Napisano
W dobrym salonie audio ( mniej video) zapewne tak, w sieciówach i typowo internetowych sklepach 5 kolumn w zbiorczym pudle jak lodówka, chyba rządzi. Sam w sklepie usłyszałem kto kupi 2 kolumny za ok 2 tys , jak może mieć 5 kolumn, i Kiiinoooo za 1 tys.? Oczywiście nie neguje posiadania kd, ale podejście wielu ludzi do sprawy- byle więcej:-)